Olga Tudorache şi Carmen Stănescu, decorate de regele Mihai I

Actriţele Carmen Stănescu şi Olga Tudorache vor primi decoraţia "Nihil Sine Deo" din partea regelui Mihai I, pe 13 mai, respectiv 18 mai, informează site-ul oficial al Casei Regale a României.

746 afișări
Imaginea articolului Olga Tudorache şi Carmen Stănescu, decorate de regele Mihai I

Olga Tudorache şi Carmen Stănescu, decorate de regele Mihai I (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)

Carmen Stănescu va primi decoraţia pe 13 mai, la Palatul Elisabeta, iar Olga Tudorache va primi distincţia pe 18 mai, la Teatrul Mic din Bucureşti.

Alături de medaliile "Regele Mihai I pentru Loialitate" şi "Crucea Casei Regale a României", decoraţia regală "Nihil Sine Deo" se acordă prin decizia şefului familiei regale a României.

Decoraţia regală "Nihil Sine Deo" poate fi acordată personalităţilor marcante din domeniul social, ştiinţific, educaţional, cultural, spiritual, economic, politic şi militar, "care au ajuns la un respectabil număr de ani în profesie sau au realizat o performanţă de înalt nivel, au avut o iniţiativă ieşită din comun, au dat dovadă de generozitate şi spirit de răspundere, au folosit puterea exemplului personal pentru a îmbogaţi prezentul românesc", potrivit site-ului casei regale a României. Decoraţia poate fi acordată ambasadorilor sau foştilor ambasadori români sau străini care au adus o contribuţie incontestabilă relaţiilor României cu lumea. Decoraţia se poate acorda unor instituţii sau organizaţii, dacă activitatea lor este în mod unitar circumscrisă criteriilor de mai sus. Decoraţia regală "Nihil Sine Deo" se poate acorda unui număr de maximum 200 de personalităţi în viaţă, cetăţeni români şi străini.

TITLURILE ZILEI

Născută pe 11 octombrie 1929, Olga Tudorache are o carieră în teatru de peste 50 de ani. În toamna anului 1951, aceasta a fost angajatǎ la Teatrul Tineretului din Bucureşti, unde şi-a desfăşurat activitatea neîntrerupt, până în anul 1966, când instituţia a fuzionat cu Teatrul Nottara. S-a angajat la Teatrul Mic, unde a lucrat până în 1978. Din 1976, ea a fost conferenţiar universitar la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică "I. L.Caragiale" din Bucureşti, la catedra de actorie. A avut şase promoţii de actori, până la pensionare (1997), iar retragerea efectivă din învăţământ a avut loc în anul 2000.

Pe scena Naţionalului bucureştean, Olga Tudorache şi-a făcut o revenire spectaculoasă, în 1997, cu spectacolul "Regina mamă" de Manlio Santanelli. De asemenea, spectatorii au admirat-o, în rolul Emilia din "Cimitirul păsărilor" de Antonio Gala, la Teatrul Mic. În plus, în noiembrie 2005, Olga Tudorache a apărut în faţa publicului la Theatrum Mundi - care a devenit, în 1 noiembrie 2007, Teatrul Metropolis - într-o dublă ipostază: de regizor şi interpret al spectacolului "Peşte cu mazăre".

A primit mai multe premii ale Uniunii Teatrale din România (UNITER): premiul pentru întreaga activitate (1995), premiul pentru cea mai bună actriţă, pentru rolul din spectacolul "Regina Mamă", de Manlio Santanelli (martie, 1999), diploma de popularitate (2002). În martie 2006, actriţa Olga Tudorache a fost decorată de preşedintele Traian Băsescu cu Ordinul naţional "Serviciul Credincios" în grad de Mare Cruce.

Actriţa Carmen Stănescu s-a născut în Bucureşti, pe 29 iulie 1925. A urmat Conservatorul Regal de Muzică şi Artă Dramatică, promoţia 1944-1948, la clasa profesoarei Marioara Voiculescu. A debutat în 1945 în teatru, cu rolul Ecaterina Ivanovna din piesa "Fraţii Karamazov". Până în prezent, a interpretat peste 30 de roluri pe scena Teatrului Naţional, precum şi a altor instituţii de profil din Bucureşti.

Actriţa s-a lansat în film cu rolul din "Doi vecini", după Tudor Arghezi, în regia lui Geo Saizescu, în 1958. A fost remarcată în "Telegrame", după I. L. Caragiale, în regia lui Aurel Miheleş (1959), şi în "Bădăranii", după Carlo Goldoni, în regia Sică Alexandrescu şi Gheorghe Naghi, în 1960. Rolurile din "Fraţii Jderi", "Muschetarul român" şi "Războiul de Independenţă" (serial TV în regia lui Doru Năstase, Sergiu Nicolaescu, Gheorghe Vitanidis, 1977) îi aduc celebritatea şi în cinematografie. A făcut carieră şi în televiziune, alături de Mişu Fotino, care i-a fost partener în multe emisiuni de divertisment. În 2003 a lansat cartea autobiografică "Destăinuiri".

Ceremoniile de decorare se înscriu în programul evenimentelor publice organizate cu ocazia datei de 10 mai - Ziua Regalităţii. Pe 10 mai, de la ora 8.00, în faţa Palatul Elisabeta va fi dat startul Maratonului Regal 2013, un eveniment sportiv organizat de Asociaţia Corporeanima, cu sprijinul Casei Regale a României. La eveniment va lua parte şi principele Nicolae. La ora 15.00 va avea loc ceremonia de premiere a câştigătorilor Maratonului Regal 2013.

În aceeaşi zi, de la ora 17.00, la Palatul Elisabeta, principesa Margareta va conferi, în numele regelui Mihai I, calitatea de furnizor al Casei Regale unui număr de companii şi persoane.
Evenimentul se va desfăşura în prezenţa principilor Radu şi Nicolae.

Pe 11 mai va avea loc un concert aniversar al Societăţii Române de Radiodifuziune, la Sala Radio, de la ora 19.00. Vor concerta Orchestra Naţională Radio, dirijată de maestrul Christian Badea, iar solişti vor fi Mihaela Martin şi Frans Helmerson.

Pe 12 mai, evenimente aniversare vor avea loc la Castelul Peleş, unde va fi lansat volumul "Avioanele Regelui", publicat de Editura Curtea Veche. În aceeaşi zi, principesa Margareta va decora, în numele regelui Mihai I, o serie de personalităţi din România.

Totodată, pe 13 mai va avea loc ceremonia de învestire a regelui Mihai cu titlul de doctor honoris causa al Universităţii Naţionale de Apărare "Carol I". La eveniment, regele Mihai va fi reprezentat de principesa moştenitoare Margareta.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici