Orchestra Română de Tineret participă pentru a cincea oară la Festivalul Young Euro Classic

Orchestra Română de Tineret şi Cristian Mandeal participă pentru a cincea oară la Festivalul Young Euro Classic de la Berlin, împreună cu violoncelistul Ştefan Cazacu, pe 22 iulie, arată un comunicat remis MEDIAFAX.

133 afișări
Imaginea articolului Orchestra Română de Tineret participă pentru a cincea oară la Festivalul Young Euro Classic

Orchestra Română de Tineret participă pentru a cincea oară la Festivalul Young Euro Classic (Imagine: Artefakt Kulturkonzepte)

Orchestra Română de Tineret şi Cristian Mandeal vor concerta pe 22 iulie la Festivalul Young Euro Classic de la Konzerthaus, Berlin.

Concertul are loc după recitalurile susţinute de orchestră în cadrul a două festivaluri internaţionale de vară de la Sinaia (17 iulie, Sala Cazino, Festivalul Internaţional „Enescu şi Muzica lumii”) şi Bucureşti (18 iulie, Ateneul Român, Festivalul Internaţional „Vara Magică”),

Orchestra Română de Tineret s-a format în anul 2008 la iniţiativa violoncelistului Marin Cazacu, ca un program artistic şi educaţional.

TITLURILE ZILEI

”Acest proiect reuneşte cei mai buni tineri muzicieni din România pentru o experienţă artistică unică care are ca scop atingerea unui înalt nivel de performanţă, ca instrumentist într-o orchestră simfonică. Orchestra Română de Tineret este considerată cea mai bună orchestră din România din ultimii ani, cu o consistentă activitate international pe plan internaţional”, notează promotorii evenimentului.

Orchestra Română de Tineret revine pentru a cincea oară în seara de 22 iulie pe scena Festivalului Young Euro Classic de la Konzerthaus, Berlin, în formula Cristian Mandeal - Ştefan Cazacu, având în program L.van Beethoven – Simfonia nr. 4 in Si bemol major, op. 60, P.I. Ceaikovski – Variatiuni pe o tema Rococo op. 33, J.Brahms/A.Schoenberg – Cvartetul cu pian op. 25 (arr. Arnold Schoenberg), program prezentat anterior pentru publicul din România în festivalurile de la Sinaia şi Bucureşti.

Înaintea plecării la acest concert, Marin Cazacu, managerul Centrului Naţional de Artă Tinerimea Română” îşi amintea: ”Am fost invitaţi pentru prima dată la Festivalul «Young Euro Classic» de la Berlin în 2012. Nu am să uit acel moment, pentru că propunerea noastră a fost să venim alături de o pianistă româncă celebră, cunoscută în toată lumea, Mihaela Ursuleasa. Din păcate, acest proiect nu s-a împlinit, pentru că, cu doar două zile înainte, Mihaela Ursuleasa a dispărut din lumea noastră într-un context tragic şi ne-am trezit la acest festival fără prezenţa unui solist, puşi în situaţia de a schimba programul cu două zile înainte de concert. O orchestră tânără, care participă prima data la un festival, să se afle într-o asemenea situaţie, să înlocuiască un program în două zile, a fost nu numai o provocare, ci şi un act de curaj pe care şi l-a asumat Cristian Mandeal. De la acel prim concert orchestra s-a bucurat de un success uriaş care a continuat an după an şi iată-ne în 2019 în faţa celei de-a cincea prezenţe la Festivalul «Young Euro Classic» de la Berlin”.

Orchestra Română de Tineret s-a format în anul 2008 la iniţiativa violoncelistului Marin Cazacu, ca un program artistic dedicat formării la cel mai înalt nivel profesional al tinerelor generaţii de muzicieni sprijinit de Fundaţia „Prietenii Muzicii – Serafim Antropov“ şi Lanto Communication. Din 2014, funcţionează sub egida Centrului Naţional de Artă „Tinerimea Română“. Acest proiect reuneşte cei mai buni tineri muzicieni din România pentru o experienţă artistică unică care are ca scop atingerea unui înalt nivel de performanţă. Orchestra Română de Tineret este considerată cea mai bună orchestră din ţară din ultimii ani, care s-a remarcat în scurt timp şi pe plan muzical internaţional, apreciată de criticii europeni ca fiind un ansamblu de top din lume. De la început, Cristian Mandeal s-a preocupat de formarea ansamblului. Sub conducerea sa artistică, orchestra a devenit o poveste de succes din lumea muzicală românească.

În prezent, proiectul „Orchestra Română de Tineret – spirit enescian şi tradiţie europeană“ implică diverse activităţi de dezvoltare creativă. Scopul programului este de a oferi posibilitatea de formare a muzicienilor în orchestră, de a asimila un bogat repertoriu prin participarea la masterclass-uri, şi cel mai important, de a cultiva plăcerea cântatului în ansamblu alături de dirijori,compozitori şi solişti de renume internaţional precum: Cristian Macelaru, Lawrence Foster, Horia Andreescu, Cristian Mandeal, Vladimir Cosma, Kristjan Järvi, Bogdan Băcanu, Sarah Chang, Amanda Forsyth, David Garrett, Stefan Geiger, Andrei Ioniţă, Roman Kim, Elizabeth Leonskaja, Ivan Ludlow, Plamena Mangova, Valentina Naforniţă, Olga Pasichnyk, Wave Quartet, Peter Sadlo, Olga Scheps, Emmanuel Séjourné, Aleksey Semenenko şi Pinchas Zukerman.

Rezultatul – o orchestră unică, aclamată la concertele cu sala plină de la Ateneul Român, Sala Radio, Festivalul Internaţional „George Enescu“ şi pe scene intenaţionale precum: l’Auditorium Parco della Musica din Roma, Festivalul de la Ravello şi Festivalul Mahler de la Toblach – Italia, „March Music Day“ de la Ruse, Festivalul Orchestrelor de Tineret de la Milano, Festivalul de la Aix en Provence, Konzerthaus Berlin şi Filarmonica din Berlin, Musikverein şi Konzerthaus din Viena, Grande Salle Pierre Boulez a Filarmonicii din Paris, sala Bozar din Bruxelles ş.a..
Din noiembrie 2011 ansamblul este membru al Federaţiei Europene a Orchestrelor Naţionale de Tineret – EFNYO. În cadrul acestui organism internaţional Orchestra Română de Tineret este participant activ al programului MusXchange, menit să asigure o cât mai bună circulaţie a celor mai valoroşi tineri muzicieni în cadrul programelor derulate de orchestrele de tineret din Europa.
Considerat un proiect artistic ajuns la maturitate, Orchestra Română de Tineret îşi continuă călătoria în lumea muzicii de calitate şi a recunoaşterii internationale, fiind un ansamblu educat în spirit profesionist într-un mediu artistic exceptional.

În cei peste 40 de ani de activitate dirijorală neîntreruptă, Cristian Mandeal şi-a exercitat profesia atât în străinătate, cât mai ales în România. A studiat la Conservatorul „Ciprian Porumbescu” timp de 10 ani (1965 – 1975) pianul principal, dirijatul (Constantin Bugeanu) şi compoziţia (Ştefan Niculescu), completându-şi ulterior studiile la Berlin (Herbert von Karajan, 1980) şi München (Sergiu Celibidache, 1990). A început prin a fi corepetitor la Opera Română Bucureşti (1974 – 1977), devenind apoi dirijor al Filarmonicilor din Târgu Mureş (1977 – 1980), Cluj (1980 – 1987) şi Bucureşti (1987 – 2009). A fost Director Artistic al Festivalului şi Concursului Internaţional „George Enescu”, ediţia 2001 şi 2003. Ca Dirijor Principal şi Director General al Filarmonicii „George Enescu” (1991 – 2009) a ridicat nivelul acesteia la cote deosebit de înalte, lăsând în urmă o instituţie – etalon pentru România. În străinătate, Cristian Mandeal a dirijat sute de concerte ca invitat a zeci de orchestre, pe 4 continente, în 35 de ţări şi 31 de capitale. A participat la multe festivaluri internaţionale de prestigiu în compania celor mai reputaţi solişti ai contemporaneităţii. A fost Director Artistic al Northern Israelian Orchestra – Haifa (1999 – 2002) şi la Orchestra Naţională Bască – San Sebastian (2001 – 2008), Dirijor Permanent la Orchestra Haydn din Bolzano e Trento (2000 – 2003), Dirijor Oaspete Principal al Orchestrei Hallé Manchester (2003 – 2008) – primul deţinător al acestui titlu în întreaga existenţă de 150 de ani a acestei orchestre, al Filarmonicii din Belgrad (stagiunea 2006 – 2007) şi al Filarmonicii din Copenhaga (2006 – 2013). Un punct de mare interes în ultima perioadă de activitate a lui Cristian Mandeal îl reprezintă colaborarea cu Orchestra Română de Tineret pe care o cultivă, educă şi dirijează constant începând din 2008.

Ştefan Cazacu s-a născut în anul 1994. Şi-a început la doar 6 ani formarea muzicală, alături de tatăl său, cunoscutul violoncelist Marin Cazacu. A urmat studiile de licenţă şi de master la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, la clasa unui alt important violoncelist român: Răzvan Suma. Graţie bursei Erasmus oferite de Uniunea Europeană, şi-a completat studiile de master la Universitatea de Muzică din Viena (Universität für Musik und darstellende Kunst Wien/ University of Music and Performing Arts Vienna), una dintre cele mai importante instituţii de gen din lume, a cărei istorie a început cu peste 200 de ani în urmă, în 1817. A participat la cursuri de perfecţionare susţinute de apreciaţi violoncelişti pe scena muzicală internaţională, ca Reinhard Latzko, Wolfgang Boettcher şi Frans Helmerson.

Talentul său a fost răsplătit prin numeroasele premii obţinute în diverse competiţii naţionale şi internaţionale, ca Premiul I la Concursul Internaţional de la Liezen - Austria (2008), Premiul 1 la Concursul Antonio Janigro – Croaţia (2008), Marele Premiu la etapa naţională a Concursului Eurovision Young Musicians (2010 - Bucureşti) ş.a.

A susţinut recitaluri în România, Olanda, Israel, Austria, Ungaria, Germania şi a colaborat ca solist cu toate orchestrele simfonice din România, dar şi cu Filarmonica din Chişinău (Republica Moldova) sau cu Orchestra de Tineret din Alicante (Alicante Youth Orchestra) – Spania, şi recent în perioada 12-15 mai 2019 a fost solistul Orchestrei Române de Tineret, dirijată de Cristian Mandeal, în primul turneu balcanic ( Sofia, Skopje şi Belgrad), unde a interpretat concertul pentru violoncel şi orchestră de Antonin Dvorak ş.a.

La data de 5 mai 2019 a cântat în primă audiţie italiană Serenada Română şi Dans Ţărănesc de Constantin Dimitrescu, în celebra sală Auditorium Santa Cecilia din Roma, urmând să interpreteze Variaţiunile pe o temă Rococo de P.I. Ceaikovski, pentru violoncel şi orchestră, în 22 iulie 2019, la cel mai prestigios festival estival european – Young Euro Classic de la Berlin.
Printre dirijorii care l-au acompaniat se numără Cristian Mandeal, Horia Andreescu, Cristian Măcelaru, Camil Marinescu, Theo Wolters.

În octombrie 2018, alături de tatăl său, violoncelistul Marin Cazacu, şi de sora sa, violonista Iulia Cazacu, Ştefan a participat la primul său turneu naţional, intitulat Clasic la puterea a treia, eveniment ce a avut-o ca invitată şi pe mama sa, Constanţa Cazacu, la flaut.

Ştefan Cazacu colaborează constant, începând din anul 2011, cu ansamblul Violoncelissimo, creat de tatăl său, Marin Cazacu, în anul 1992. Ansamblul presupune o formulă flexibilă – cuprinde între 4 şi 100 de violoncele – în funcţie de eveniment. Alături de Violoncelissimo, Ştefan Cazacu a cântat în străinătate, în mari oraşe ca Bruxelles sau Washington DC, dar şi în ţară, la Bucureşti, Iaşi, Timişoara, se arată în comunicat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici