Realitatea TV, amendată de CNA pentru nereguli în campanie

CNA a amendat miercuri Realitatea TV cu 5000 lei, pentru că Kelemen Hunor, candidat la preşedinţie, a avut mai puţine prezenţe în emisiunile electorale decât alţi candidaţi, şi cu 7500 lei, pentru că în ziua alegerilor postul şi-a promovat site-ul pe care avea postate rezultate ale exit-poll-urilor.

49 afișări
Imaginea articolului Realitatea TV, amendată de CNA pentru nereguli în campanie

Realitatea TV, amendată de CNA pentru nereguli în campanie (Imagine: Grupul Realitatea-Caţavencu)

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a analizat, în şedinţa de miercuri, modul în care Realitatea TV a difuzat informaţiile despre alegerile pentru preşedintele României, în campanie.

CNA a analizat şi o reclamaţie din partea lui Kelemen Hunor, candidatul UDMR la Preşedinţie, care a transmis Consiliului că a avut prezenţe la dezbaterile de la Realitatea TV sub nivelul celorlalţi candidaţi la prezidenţiale.

Potrivit CNA, Kelemen Hunor a avut trei prezenţe în emisiuni electorale, o prezenţă într-o emisiune neelectorală şi intervenţii telefonice la trei emisiuni electorale, în care şi-a exprimat nemulţumirea faţă de faptul că dezbaterea de la Palatul Parlamentului cuprindea doar trei dintre cei 12 candidaţi.

De cealaltă parte, Roxana Niculescu Costei, directorul de programe al Realitatea TV, a spus că Kelemen Hunor a fost invitat în mai multe rânduri la emisiunile electorale difuzate de Realitatea TV şi a refuzat să participe. "Realitatea TV nu are posibilitatea, din păcate, de a acoperi întreaga ţară. Campania domnului Kelemen Hunor s-a desfăşurat mai ales în ţară", a explicat Roxana Niculescu Costei.

Pe de altă parte, Christian Mititelu a spus că Realitatea TV nu a invitat UDMR nici la alegerile europarlamentare. "Dumneavostră nu invitaţi acest partid (...) La momentul alegerilor europene aţi exclus acest partid", a spus Mititelu.

"Sunt în total vreo nouă prezenţe ale tuturor membrilor UDMR la Realitatea TV (în campanie, n.r.)", a spus şi Attila Szasz.

Totuşi, Roxana Niculescu Costei a spus că Realitatea TV este unul dintre posturile TV care invită cei mai mulţi dintre membrii UDMR la emisiunile difuzate.

În urma votului, CNA a decis să amendeze cu 5.000 de lei postul Realitatea TV pentru încălcarea art. 3 din Decizia CNA nr. 853 din 2009, potrivit căruia "(1) Radiodifuzorii sunt obligaţi să asigure, în cadrul emisiunilor prevăzute în prezenta decizie, reflectarea desfăşurării campaniei electorale, cu respectarea următoarelor principii:

a) echitate - toţi candidaţii trebuie să aibă posibilitatea de a se face cunoscuţi electoratului;

b) echilibru în prezentarea activităţilor de campanie ale candidaţilor;

c) imparţialitate - tratarea tuturor candidaţilor în mod obiectiv şi echidistant".

CNA consideră că Realitatea TV a promovat, în ziua alegerilor, realitatea.net, site pe care erau afişate estimări intermediare ale exit-poll-urilor

Totodată, în şedinţa de miercuri, CNA a analizat şi două sesizări ale PNL şi ActiveWatch - Agenţia de Monitorizare a Presei (AMP), potrivit cărora duminică, în ziua alegerilor, pe site-ul postului Realitatea TV (realitatea.net) au fost plasate rezultate parţiale ale exit-poll-urilor, fapt care ar fi putut influenţa electoratul.

"În jurul orei 18.39 (duminică, 22 noiembrie, n.r.) postul Realitatea TV îşi îndeamnă telespectatorii să urmărească alegeri necenzurate pe portalul realitatea.net. Ediţia online a postului Realitatea TV a prezentat pe parcursul întregii zile o serie de rezultate şi estimări intermediare ce vizau repartizarea opţiunilor de vot pentru candidaţii Crin Antonescu, Traian Băsescu şi Mircea Geoană. În jurul orei 20.40 Realitatea TV a prezentat o listă a primilor şase candidaţi consideraţi cu şanse şi a demarat procesul de excludere a trei dintre aceştia în funcţie de estimările INSOMAR. Procesul de "eliminare" a candidaţilor a fost însoţit de comentarii în studio ce vizau dinamica electoratului în cel de-al doilea tur de scrutin. Practic, înainte de ora 21.00, postul Realitatea TV a comunicat prin excludere, numerele celor trei candidaţi rămaşi "cu şanse" pentru al doilea tur de scrutin", se arată în sesizarea transmisă CNA, semnată de Mircea Toma, preşedintele ActiveWatch - AMP.

"Pe postul Realitatea TV s-a făcut promovarea acestui portal", a spus şi Dan Grigore, membru al CNA.

"Ce e pe site e pe site (...). Dacă nu a apărut pe ecran, sancţionez internetul? Mi se pare riscant să ne băgăm pe partea de internet", a spus Gelu Trandafir. El a precizat că va vota doar pentru partea a doua a reclamaţiei de la ActiveWatch, respectiv sesizarea că, "înainte de ora 21.00, postul Realitatea TV a comunicat prin excludere numerele celor trei candidaţi rămaşi «cu şanse» pentru al doilea tur de scrutin".

Roxana Niculescu Costei, directorul de programe al Realitatea TV, a spus că postul Realitatea TV nu a difuzat datele exit-poll-urilor, ci site-ul postului, care este gestionat de regia F5. "Site-ul Realităţii face parte din F5 (...) Nu Realitatea TV le-a postat pe site", a spus Niculescu Costei.

"Putea fi şi un blog. Atâta vreme cât Realitatea TV promovează acest site care conţine date care contravin legii, în ziua alegerilor, aici este problema. Dacă nu era al unui radiodifuzor acest site, nu era problema CNA", a spus, în schimb, Narcisa Iorga.

Totuşi, directorul de programe al Realitatea TV a spus că "a fost plin internetul" de rezultatele parţiale ale exit-poll-urilor.

În acest context, CNA a decis să mai acorde o amendă de 7.500 de lei pentru Realitatea TV, pentru încălcarea art. 7 din Decizia nr. 853 din 2009, potrivit căreia "Prezentarea de sondaje de opinie cu conţinut electoral este permisă în condiţiile precizate la art. 19 din Legea nr. 370/2004, cu modificările şi completările ulterioare".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici