RealitateaTV, somată pentru emisiunea în care Dinescu a folosit limbaj injurios la adresa lui Băsescu

Televiziunea Realitatea TV a fost somată public, marţi, de către Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA), pentru încălcarea legislaţiei audiovizuale privind imparţialitatea, protecţia demnităţii umane şi a dreptului la propria imagine în emisiunea "Tu decizi" din 29 iulie.

343 afișări
Imaginea articolului RealitateaTV, somată pentru emisiunea în care Dinescu a folosit limbaj injurios la adresa lui Băsescu

RealitateaTV, somată pentru emisiunea în care Dinescu a folosit limbaj injurios la adresa lui Băsescu

CNA a analizat emisiunea "Tu decizi", o ediţie specială dedicată desfăşurării referendumului pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu de pe 29 iulie, moderată de Melania Medeleanu şi care i-a avut ca invitaţi, printre alţii, pe Emil Hurezeanu, Stelian Tănase, Iosif Boda, Ion M. Ioniţă, Mircea Dinescu şi Adrian Cioroianu.

Potrivit CNA, în cadrul emisiunii au avut loc discuţii despre ziua refendumului, prezenţa la vot, despre campanie şi modul de organizare.

În emisiune, Mircea Dinescu i-a adus injurii preşedintelui Băsescu, spunând că acesta "ar fi o caricatură, cu tot destinul lui de fost bişniţar înainte de ’89, uns cu toate alifiile, golan, beţiv, curvar".

Moderatoarea a încercat să-l oprească pe Mircea Dinescu, amintind că, după pauza publicitară, urma o declaraţie a ministrului Administraţiei şi Internelor.

În aceeaşi emisiune, Ionel Dancă a lansat, în direct, un îndemn pentru mobilizare la vot. "Cinci procente într-o oră, dacă este să luăm numărătoarea USL, la ora 21.00, patruzeci şi cinci de procente, înseamnă vreo nouă sute de mii de voturi, cinci procente. Nu e imposibil. Cu o mobilizare controlată, atent supravegheată, cu cozile care pot apărea, se pot crea ad-hoc, inclusiv la 23.00 fără cinci minute, nu e imposibil (...)".

Despre participarea la vot, Emil Hurezeanu a menţionat: "Prin îndemnul la boicot, nu doar că ţi-ai îndrumat aderenţii să facă ceva, ci i-ai culpabilizat indirect, tacit, dar masiv pe cei care voiau să voteze şi chiar pe cei care nu voiau să voteze, da’ nu cu tine. Eu vreau să nu votez, dar nu vreau să nu votez cu tine. Discuţia referitoare la prezenţa la vot a continuat".

În cursul emisiunii, Mircea Dinescu a încercat să avanseze nişte cifre privind prezenţa la vot, dar moderatoarea a reacţionat şi i-a atras atenţia că nu are voie să anunţe astfel de cifre.

După o analiză a situaţiei semnalate, în şediaţa de marţi a CNA, Narcisa Iorga, membru al Consiliului, a propus somarea publică a postului Realitatea TV.

Propunerea i s-a părut prea blândă vicepreşedintelui CNA, Ioan Onisei, care a propus o amendă de 5.000 de lei pentru Realitatea TV.

Propunerea lui Onisei a fost însă respinsă, opt dintre membrii CNA votând pentru somarea publică a Realitatea TV.

Sancţiunea a fost aplicată în baza articolului 1 din Decizia CNA nr. 586. Acest articol face referire la "reflectarea evenimentelor legate de referendum" şi prevede că radiodifuzorii "trebuie să respecte obligaţiile legale privind informarea corectă, imparţialitatea şi pluralismul de opinii, protecţia demnităţii umane şi a dreptului la propria imagine".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici