Şase membri ai CA al TVR cer demisia preşedintelui-director general, Doina Gradea

Şase membri ai Consiliului de Administraţie al TVR cer demisia preşedintelui-director general al instituţiei, Doina Gradea, semnalând "o lungă serie de scandaluri" provocate de conducerea televiziunii publice, dintre care cel mai recent este legat de ratarea transmiterii Festivalului Enescu.

198 afișări
Imaginea articolului Şase membri ai CA al TVR cer demisia preşedintelui-director general, Doina Gradea

Şase membri ai CA al TVR cer demisia preşedintelui-director general, Doina Gradea

Declaraţie publică din partea a 6 membri ai Consiliului de Administraţie al Televiziunii Române

"După o lungă serie de scandaluri, cum ar fi eşecurile repetate de la Eurovision 2018 şi 2019 sau modul în care a fost întreruptă emisiunea «Starea Naţiei», managementul Televiziunii publice a mai bifat unul chiar în aceste zile. Nici până la acest moment TVR nu a semnat pentru drepturile de transmisie ale Festivalului George Enescu, în condiţiile în care organizatorii Festivalului au anunţat deja transmiterea acestuia de către un alt post de televiziune din România. La insistenţele unor membri ai CA, în şedinţa de ieri, 24.06.2019, ni s-au prezentat nişte explicaţii din care a rezultat că echipa de negociere mandatată de conducerea TVR a oferit Festivalului George Enescu doar unul din cele două care de transmisie HD precum şi alte condiţii de neînţeles", se arată în declaraţia publică semnată de Liviu Brătescu, Monica Ghiurco, Nagy Debreczeni Hajnalka, Sorin Ilieşiu, Dan Lazea şi Cristian Petcu, membri în Consiliul de Administraţie al TVR.

Managementul TVR nu are nici o scuză pentru această situaţie cu atât mai mult cu cât nu este vorba de un contract comercial ci de producerea şi transmisia unui eveniment cultural al cărui calendar este cunoscut cu cel puţin un an înainte, potrivit semnatarilor documentului. La toate ediţiile precedente ale festivalului, TVR a fost coproducător, asigurând transmisia acestuia. "Importanţa Festivalului George Enescu este evidentă pentru toată lumea, mai puţin pentru managementul TVR. Valenţele acestui eveniment sunt multiple, fiind nu doar un produs cultural de excepţie dar şi o excelentă oportunitate de diplomaţie publică pentru România", se mai arată în declaraţie.

"Având în vedere şi acest ultim scandal, considerăm că este imperios necesar ca activitatea Comisiei parlamentare de anchetă a activităţii SRTv, comisie constituită în data de 20 februarie 2019 prin vot al plenului Parlamentului României, să demareze de urgenţă. Aşa cum am precizat şi într-o scrisoare adresată Comisiei de Cultură în urmă cu o săptămână, această Comisie ar trebui să îşi extindă mandatul pentru a cuprinde şi analiza modului în care TVR şi-a îndeplinit misiunea publică pe perioada campaniei electorale pentru Parlamentul European, precum şi, iată, noua situaţie legată de Festivalul George Enescu", spun membrii CA al TVR care au semnat declaraţia.

Cei şase membri cer demisia Doinei Gradea din funcţia de preşedinte-director general al TVR: "Până când o astfel de Comisie să identifice cele mai bune soluţii pentru remedierea problemelor sesizate de noi încă din vara anului 2018 şi pentru redresarea Televiziunii publice, reiterăm ideea că o soluţie imediată şi de bun simţ ar fi demisia Preşedintelui Director General, doamna Doina Gradea".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici