Scriitori de pe trei continente sunt aşteptaţi la cea de-a şaptea ediţie a Festivalului Internaţional de Literatură de la Timişoara

Festivalul Internaţional de Literatură de la Timişoara (FILTM) aduce în Banat 17 scriitori de pe trei continente, în octombrie, într-o serie de evenimente care au printre capetele de afiş prezenţa lui Horia-Roman Patapievici şi a columbianului Juan Gabriel Vásquez, ca şi participarea lui Mihai Şora.

216 afișări
Imaginea articolului Scriitori de pe trei continente sunt aşteptaţi la cea de-a şaptea ediţie a Festivalului Internaţional de Literatură de la Timişoara

Scriitori de pe trei continente sunt aşteptaţi la cea de-a şaptea ediţie a Festivalului Internaţional de Literatură de la Timişoara

Tema celei de-a şaptea ediţii a festivalului de pe Bega este "Ţară. Ţară de adopţie", arată un comunicat remis MEDIAFAX.

Ediţia tematică propune "cinci seri de lecturi publice şi dezbateri, în Timişoara, un oraş aflat el însuşi într-un proces de redefinire identitară: fostă parte din Imperiu, oraş-reper în istoria României moderne, viitoare Capitală Europeană a Culturii, în România anului 2021. «Ţară. Ţară de adopţie» este, în viziunea organizatorilor, un pretext pentru a încerca să înţelegem ce mai înseamnă, astăzi, conceptul de ţară, într-o Europă care şi-a deschis graniţele şi un cadru în care mixul identitar naşte, deopotrivă, pasiuni, antagonisme, războaie sau literatură", notează promotorii manifestării.

TITLURILE ZILEI

"E a şaptea oară când ne încrâncenăm şi când facem Festivalul Internaţional de Literatură la Timişoara. Asta şi fiindcă Timişoara va fi acuşi, peste trei ani, Capitală Europeană a Culturii, dar şi ca să arătăm că deznădejdea, tristeţea şi lehamitea nu sunt din filmul nostru, al ăstora care credem din toată inima că lumea literaturii e cea care va salva Lumea", a declarat Robert Şerban, preşedintele Festivalului Internaţional de Literatură de la Timişoara.

Eseistul Horia-Roman Patapievici deschide ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Literatură de la Timişoara, cu o conferinţă intitulată "Ţara în care locuim".

Serile de literatură debutează în cea de a doua zi a FILTM, cu o lectură publică şi un dialog pe tema "Imigrant în memorie", cu cel mai important prozator columbian din noua generaţie, Juan Gabriel Vásquez. Amfitrionul serii este jurnalistul Marius Constantinescu.

În cea de-a treia seară a festivalului, publicul va ocazia să asiste la lecturi publice şi dezbateri cu prozatorii György Spiró, unul dintre cei mai importanţi prozatori maghiari de azi şi dramaturg respectat, ale cărui scrieri au fost traduse în peste 20 de limbi, Dimitré Dinev, născut la Plovdiv, în Bulgaria, dar emigrat şi afirmat cu succes în Austria, scriitor şi dramaturg cu piese montate şi în România, de Radu Afrim, alături de îndrăgitul prozator român Marin Mălaicu-Hondrari. Tema serii, "Patrii imaginare", va fi gestionată de jurnalista Magda Grădinaru.

"Cu patria-n spinare" este sub-tema celei de-a patra seri a ediţiei din acest an a FILTM, tematică ce acoperă biografiile celor patru prozatori invitaţi: Vladimir Lorcenkov, autor canadian de succes, născut în fosta URSS, Alexandru Vakulovski, născut în Republica Moldova, dar publicat de edituri româneşti, Andrei Mihăilescu, noua revelaţie a literaturii elveţiene, emigrat de peste 40 de ani din România, şi Goran Mrakić, autor român de expresie sârbă. Moderatoarea serii este scriitoarea şi jurnalista Daniela Raţiu.

Ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Literatură de la Timişoara se încheie cu o seară de poezie feminină, reunind scriitoare din Ţara Bascilor / Spania - Leire Bilbao, Republica Cehă - Marie Iljašenko, Croaţia - Lara Mitraković, Republica Moldova, România - Moni Stănilă şi România - Lavinia Bălulescu şi Teodora Coman. Amfitrionul serii, având drept temă "Patria mea de adopţie: poezia", este scriitorul timişorean Alexandru Potcoavă.

Ediţia din acest an a FILTM se încheie în forţă, cu o intervenţie a filosofului Mihai Şora şi proiecţia unui un film despre poezie realizat de Luiza Şora.

Primele patru seri ale ediţiei din acest an a Festivalului Internaţional de Literatură de la Timişoara (23, 24, 25 şi 26 octombrie) vor avea loc în Sala Barocă a Muzeului de Artă din Timişoara, cu începere de la ora 18.00, iar cea de-a cincea seară, la Galeria Calpe, cu începere de la ora 17.00.

Festivalul Internaţional de Literatură de la Timişoara (FILTM) este un proiect iniţiat în 2012, care îşi propune să continue, într-o manieră deschisă publicului larg, tradiţia studiilor comparatiste iniţiate de Fundaţia A Treia Europă, înfiinţată de Robert Şerban, Oana Boca Stănescu şi Ioana Gruenwald. Festivalul Internaţional de Literatură de la Timişoara (FILTM) este un proiect realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Timişoara şi al Consiliului Local Timişoara, susţinut de Consiliul Judeţean Timiş.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici