Semnificaţii istorice pentru 22 martie

În anul 1312 Papa Clement al V-lea a desfiinţat Ordinul Templierilor, ale căror bunuri au trecut în stăpânirea regelui Filip al IV-lea cel Frumos.

659 afișări
Imaginea articolului Semnificaţii istorice pentru 22 martie

Johann Wolfgang von Goethe

1599 - S-a născut, la Antwerpen, pictorul olandez Anthonis Van Dyck (m. 9 decembrie 1641).


1687 - A încetat din viaţă compozitorul francez Jean Baptiste Lully. Şi-a petrecut cea mai mare parte a vieţii la curtea regelui Ludovic al XIV-lea la Franţei. În 1661 a devenit cetăţean francez (n. 28 nov. 1632, la Florenţa.


1797 - S-a născut Wilhelm I (Wilhelm Friedrich Ludwig von Hohenzollern), rege al Prusiei şi împărat german (m. 9 mar. 1888).


1832 - A încetat din viaţă poetul şi omul de ştiinţă Johann Wolfgang von Goethe. (n. 28 aug. 1749).


1834 - Alexandru Ghica şi Mihail Sturdza au fost numiţi domni ai Ţării Româneşti şi Moldovei.


1842 - A încetat din viaţă Stendhal (Henri-Marie Beyle), scriitor şi critic muzical francez (n. 23 ian 1783).


1884 - Premiera piesei „Fîntîna Blanduziei”de Vasile Alecsandri.


1905 - S-a născut, la Roman, Virgil Gheorghiu, pianist, muzicolog, poet şi prozator (m. 7 mar 1977).


1912 - Sunt aprobate Legea şi statutele pentru recunoaşterea ca persoană morală a Societăţii Scriitorlir Români.


1926 - S-a constituit Federaţia Română de Box.


1943 - Premiera filmului “O noapte furtunoasă”, în regia lui Jean Georgescu, ecranizare a celebrei comedii a lui I.l.Caragiale.


.1965 - La propunerea lui I. Gh. Maurer, Nicolae Ceauşescu devine prim-secretar al C.C. al P.C.R.


1977 - Nicolae Ceauşescu a decis ”refacerea urbanistică” a Bucureştiului, în urma cutremurului din 7 martie 1977.


1991 - În urma convorbirilor dintre Alexandr Besmertnîh, ministrul de Externe sovietic, şi omologul său român, Adrian Năstase, a fost parafat Tratatul de colaborare, bună vecinătate şi prietenie dintre URSS şi România.


1994 - Preşedintele turc Suleyman Demirel a efectuat o vizită oficială în România.


1994 - A încetat din viaţă Walter Lanz, creatorul celebrului personaj de desene animate Woody Woodpecker (n. 27 apr 1899).


1995 - Emil Constantinescu a fost reales de către Consiliul Convenţiei Democratice în funcţia de preşedinte al acestei formaţiuni politice. El a devenit, astfel, candidatul alianţei la postul de preşedinte al României.


1997 - Regele Mihai a sosit la Londra, în cadrul primei misiuni dintre cele asumate cu prilejul ultimei vizite pe care fostul suveran al României a făcut-o la Bucureşti, în vederea sprijinirii demersurilor României de aderare la NATO.


1997 - În cadrul lucrărilor Convenţiei Naţionale Extraordinare a PUNR, Gheorghe Funar şi Ioan Gavra au fost înlăturaţi de la conducerea acestei formaţiuni politice.


1998 - Gruparea Cerveni a Biroului Permanent al PL i-a exclus pe Dinu Patriciu, Horia Rusu, Dinu Zamfirescu, Violeta Săraru, Gheorghe Toduţ, Ioan Chiş, Ion Preda şi Sabin Poenar din această formaţiune politică.


1999 - Partidele de opoziţie au criticat declaraţia preşedintelui Emil Constantinescu, potrivit căreia România consideră “necesară şi legitimă” o intervenţie a NATO în provincia sîrbă Kosovo, în cazul în care negocierile de pace aveau să eşueze.


2000 - Vladimir Pasti, director al Institutului de sondaje INSOMAR, s-a înscris în ApR, primind funcţia de vicepreşedinte.


2001 - Guvernul a aprobat proiectul de lege privind accesul la informaţiile publice.


2001 - Preşedintele AP-OSCE, Adrian Severin, a lansat un plan pentru stoparea violenţelor din Macedonia.


2001 - Colegiul CNSAS a stabilit că Ristea Priboi nu a desfăşurat activităţi de poliţie politică, pe baza materialelor furnizate de SIE.


2002 - Liga Transilvania-Banat, condusă de Sabin Gherman, s-a constituit în partid politic.


2002 - Ministrul Justiţiei, Rodica Stănoiu, a cerut Camerei Deputaţilor ridicarea imunităţii deputatul PSD Viorel Gheorghiu, acuzat de înscenarea furtului autoturismului, cu scopul de a obţine valoarea asigurării.


2004 - Miniştrii Apărării român şi bulgar, Ioan Mircea Paşcu şi Nikolai Svinarov, au discutat, despre urgentarea finalizării unui acord de protecţie a obiectivelor strategice din zona de graniţă. Acordul privind colaborarea româno-bulgară pentru protecţia obiectivelor strategice din zona de graniţă se va referi la posibilitatea deschiderii focului asupra unor avioane ce ar ameninţa obiectivele strategice, chiar dacă avioanele se află în spaţiul aerian al celeilalte ţări.


2004 - A fost asasinat Şeicul Ahmed Yassin, liderul spiritual al mişcării islamiste palestiniene Hamas (n. 1937).


2007 - Premierul Călin Popescu Tăriceanu a preluat interimar responsabilităţile Ministerului de Externe, pentru a elimina blocajul creat de refuzul preşedintelui Traian Băsescu de a-l numi pe Adrian Cioroianu în funcţia de ministru al Afacerilor Externe.


2007 - Istoricul Saul Friedländer a fost recompensat cu premiul Târgului de Carte de la Leipzig, Germania, pentru cel de-al doilea volum din lucrarea sa "Germania nazistă şi evreii", consacrat "Anilor exterminării" (1939 - 1945).


2009 - A murit vedeta britanică Jade Goody, care s-a remarcat s-a remarcat în 2002 când a participat la emisiunea "Big Brother"

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici