Semnificaţii istorice pentru 5 septembrie

1940 - A fost suspendată Constituţia României din februarie 1938, iar generalul Ion Antonescu a fost învestit cu puteri depline.

499 afișări
Imaginea articolului Semnificaţii istorice pentru 5 septembrie

Semnificaţii istorice pentru 5 septembrie

1638 - S-a născut "Regele Soare" al Franţei, Ludovic al XIV-lea. (m. 1715)


1735 - S-a născut compozitorul Johann Christian Bach, fiul lui Johann Sebastian Bach (m. 1 ianuarie 1782)


1858 - S-a născut scriitorul Alexandru Vlahuţă (proză: România pitorească, Din trecutul nostru; poezie: La icoană, Lui Eminescu, Ce fericiţi am fi-mpreună!, Noapte de iarnă) (m.19 noiembrie 1919).


1906 - S-a născut Dmitri Dmitrievici Şostakovici, compozitor rus (n. 5/25 septembrie) (m. 9 august 1975)


1939 - Al Doilea Război Mondial: Statele Unite ale Americii se declară neutre


1946 - S-a născut Freddie Mercury, liderul grupului rock "Queen " (m. 24 noiembrie 1991).


1953 - A încetat din viaţă, la Paris, dr. Constantin Levaditi, microbiolog, virusolog şi imunolog, considerat unul din fondatorii virusologiei pe plan mondial. (n. 19 iulie 1874)


1972 - Un comando terorist atacă echipa olimpică a Israelului la Jocurile Olimpice de la Munchen. Toţi membrii echipei sunt ucişi.


1993 - A încetat din viaţă regizorul francez Claude Renoir (Filmografie: Monsieur Vincent, Cleopatra, The Spy Who Loved Me) (n. 1914)


1995 - A încetat din viaţă academician prof. Eduard Pamfil, întemeietorul şcolii româneşti de psihiatrie antropologică.


1997 - A încetat din viaţă, în urma unui atac de cord, Maica Tereza (pe numele ei laic Agnes Ganxhe Bojaxiu), fostă superioară a Congregaţiei romano-catolice "Surorile carităţii", cu sediul la Calcutta, laureată a Premiului Nobel pentru Pace pe anul 1979, beatificată de Papa Ioan Paul al II-lea pe 19 octombrie 2003.


1999 - Primul-ministru israelian Ehud Barak şi preşedintele Autorităţii Palestiniene, Yasser Arafat, au semnat, în localitatea egipteană Sharm el-Sheikh, un acord care deschide calea negocierilor cu privire la o reglementare finală privind teritoriile palestiniene.


2000 - Începe, la New York, "summitul mileniului", reuniune care grupează aproximativ 160 de şefi de stat sau de guvern.


2007 - Parlamentul de la Moscova a ratificat tratatul care delimitează frontiera dintre Rusia şi Letonia.


2008 - Sistemul de avertizare şi supraveghere al NATO a fost implementat în reţeaua de apărare antiaeriană a Georgiei, în cadrul eforturilor Alianţei Nord-Atlantice de a consolida capacităţile militare georgiene după conflictul cu Rusia.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici