Semnificaţii istorice pentru ziua de 25 decembrie

În 1989, a avut loc procesul soţilor Ceauşescu în faţa Tribunalului Militar Extraordinar. Tribunalul i-a condamnat pe cei doi, cu unanimitate de voturi, la moarte şi confiscarea averii sub acuzaţiile de genocid, subminarea puterii de stat şi subminarea economiei naţionale. Sentinţa a rămas definitivă (inculpaţii au refuzat să facă recurs) şi a fost executată (prin împuşcare cu mitraliera) în incinta garnizoanei din Târgovişte, unde cei doi fuseseră aduşi pe 22 decembrie.

968 afișări
Imaginea articolului Semnificaţii istorice pentru ziua de 25 decembrie

Semnificaţii istorice pentru ziua de 25 decembrie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)


795 - A încetat din viaţă Papa Adrian I


1066 - William Cuceritorul a fost încoronat rege al Angliei


1642 - S-a născut Isaac Newton, fizician, matematician (m. 1727)


1848 - S-a născut Hristo Botev, poet bulgar, luptător pentru eliberarea Bulgariei de sub dominaţia otomană (m. 1876)


1868 - A încetat din viaţă Linus Yale, inventatorul unui nou mecanism de încuietoare care îi poartă numele (n. 4 aprilie 1821)


1873 - S-a născut Vladimir Ghica, nepotul lui Grigore Ghica, domnitorul Moldovei. Moare în închisoarea Jilava în anul 1954


 

1916 - Regele Ferdinand a instituit ordinul militar de război "Mihai Viteazul", cu trei clase


1926 - Hirohito a devenit împăratul Japoniei


1932 - Un cutremur de magnitudinea de 7.6 grade pe scara Richter în Gansu, China, omoară 70.000 oameni


 

1938 - A murit Karel Capek, dramaturg şi romancier ceh (n. 9 ianuarie 1890)


1941 - S-a născut Ioan Alexandru (Ion Şandru), poet şi traducător, autor a 30 de volume de publicistică şi poezie (volume de poezie: "Imnele bucuriei", "Imnele Putnei", "Bat clopotele în Ardeal"); după 1989 s-a implicat în politică, înscriindu-se în Partidul Naţional Ţărănesc Creştin-Democrat (m. 16 septembrie 2000)


1963 - A încetat din viaţă Tristan Tzara (pseudonim al lui Samuel Rosenstock), poet şi eseist de origine română. În 1916, la Zürich, a fondat, împreună cu Hans Arp şi R. Hünselbeck mişcarea dadaistă (sau Dada, semnificând aici-aici, da = hier = aici, în limba germană) (n. 16 aprilie 1896)


1972 - A încetat din viaţă Harry Truman, presedinte al SUA (1945-1953), autor moral (cel ce a ordonat, de fapt, executarea acestora) al bombardamentelor atomice de la Hiroshima şi Nagasaki. Fondator, în 1947, al CIA (Central Intelligence Agency).


1977 - A încetat din viaţă Charles Chaplin, actor, regizor şi producător, creatorul nemuritorului personaj "Charlot"; este considerat cel dintâi creator total în cinematografie, fiind nu doar intrepret în filmele sale, dar şi autor al scenariului, regiei şi muzicii (filmele: "Luminile oraşului", "Dictatorul") (n. 16 apr. 1889)


1978 - Forţe vietnameze invadează Cambodgia cu scopul de a distruge regimul Khmerilor Roşii care, din 1976 supusese populaţia unui monstruos "proces de reeducare" în care şi-au găsit moartea aproape două milioane de cambodgieni, asasinaţi sau înfometaţi.


1981 - A încetat din viaţă Gheorghe Mihoc, matematician, considerat creatorul şcolii româneşti de teoria probabilităţilor şi statistică matematică, membru al Academiei Române (n. 7 iulie 1906).


1989 - Televiziunea Română transmite în direct, pentru prima dată, slujba de Crăciun de la Patriarhia Română


1990 - A avut loc vizita în România a Regelui Mihai, împreună cu membri ai familiei regale. Între timp, la emisiunea Actualităţi a Televiziunii, s-a anunţat că Regele Mihai a sosit clandestin în ţară, iar prezenţa lui este indezirabilă. Pe autostrada Bucureşti - Piteşti s-a improvizat un baraj cu vehicule militare, suita regală fiind oprită şi condusă la Aeroportul Otopeni unde a fost îmbarcată într-un avion românesc cu destinaţia Elveţia. În comunicatul Guvernului s-a afirmat că vizita a fost neautorizată şi că s-a procedat corect, în spiritul legilor ţării.


1991 - Mihail Gorbaciov a anunţat într-o declaraţie televizată că demisionează din funcţia de preşedinte al URSS, având în vedere situaţia creată odată cu formarea Comunităţii Statelor Independente (CSI).


1991 - Sovietul Suprem al Uniunii Sovietice hotărăşte schimbarea denumirii statului din U.R.S.S. în Federaţia Rusă


2006 - A încetat din viaţă cântăreţul James Brown, care s-a autoproclamat "Naşul muzicii soul" şi cel mai muncitor om din lumea divertismentului. Cântăreţul, cunoscut de asemenea ca "Mr. Dynamite," a adus cuvântul "funk" în mainstream-ul muzical şi a influenţat mai multe generaţii de muzicieni de culoare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici