STS: Televiziunile au dezinformat telespectatorii în cazul accidentului aviatic din Apuseni

Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) a sesizat Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) în legătură cu faptul că televiziunile au dezinformat telespectatorii în cazul accidentului aviatic din Apuseni, oamenii fiind încurajaţi să nu mai apeleze la serviciul 112 în situaţii de urgenţă.

1334 afișări
Imaginea articolului STS: Televiziunile au dezinformat telespectatorii în cazul accidentului aviatic din Apuseni

STS: Televiziunile au dezinformat telespectatorii în cazul accidentului aviatic din Apuseni (Imagine: Mediafax Foto)

CNA analizează, în şedinţa de marţi, modul în care televiziunile centrale au relatat informaţiile despre accidentul aviatic din Apuseni din 20 ianuarie - în care şi-au pierdut viaţa pilotul Adrian Iovan şi o studentă - în emisiunile de ştiri şi dezbateri, difuzate în perioada 20 ianuarie - 5 februarie.

La şedinţa CNA au fost prezenţi şi Andra Untaru, consilier juridic al STS, colonelul Adrian Fulea, purtător de cuvânt al STS, şi colonelul Dănuţ Popescu, şeful serviciului 112.

"Dincolo de modul cum a fost afectată imaginea STS sau a 112, din punctul nostru de vedere, cel mai grav este afectat în mod direct cetăţeanul care este încurajat să nu mai sune la 112", a spus Andra Untaru în faţa membrilor CNA.

Ea a spus că "s-a dus în derizoriu numărul unic european pentru apeluri de urgenţă, o instituţie creată de Uniunea Europeană, reglementată printr-o directivă europeană, la care România a avut certe succese recunoscute prin premii europene". "Inclusiv anul acesta suntem nominalizaţi la cel mai bun serviciu 112 din Europa", a spus Andra Untaru.

Aceasta a precizat că în comunicatele de presă date de STS în cazul accidentului aviatic "s-a invocat un articol dintr-o decizie a preşedintelui ANCOM, decizie prin care s-a reglementat modul cum din punct de vedere tehnic operatorii de telefonie mobilă fac localizarea în România".

"Nu este alegerea STS, nici nu are puterea STS să impună operatorilor de telefonie mobilă să facă în alt mod localizarea. În acelaşi mod cum se face localizarea în România se face şi în restul Europei, la nivel de sector de celulă. Dacă în zone izolate, cum a fost zona în care s-a produs accidentul, celula era la o distanţă de 17 kilometri, STS nu are nicio putere să schimbe această situaţie de fapt. Nu prin antene proprii face STS localizarea, ci prin antenele operatorilor de telefonie mobilă (...) Nu intră STS în telefonul nimănui pentru a face localizări, nu are datele necesare, iar aceste date sunt comunicate STS doar dacă abonatul respectiv sună la 112, altfel, 112 nu are acces la aceste date. Se face confuzie gravă între atribuţiile STS şi atribuţiile sistemului 112, atribuţii reglementate de două legi distincte", a spus Andra Untaru.

Ea a precizat că, în cazul accidentului aviatic, primul apel primit la 112 a fost la 16.22 şi a fost transmis în 4 secunde. "După transmiterea apelului la agenţiile de intervenţie şi alertarea acestora, operatoarea 112 se poate numi că şi-a făcut datoria, a respectat legile acestei ţări, procedurile, tot ce înseamnă metodologii, absolut tot", a spus Andra Untaru.

Din punctul de vedere al STS, la posturile TV "s-a făcut o informare incorectă a publicului referitoare la atribuţiile pe care le are 112 şi STS, încălcându-se astfel un drept reglementat prin Constituţie (...) care spune că cetăţenii acestei ţări au dreptul la informare corectă, la o informare măcar care să nu fie denaturată".

"Din punctul nostru de vedere, publicul nu a fost informat corect, nici asupra atribuţiilor pe care le are STS, respectiv operatoarea 112, începând cu momentul primirii apelului, nici asupra modului cum se face localizarea, nici asupra faptului că această localizare se face în temeiul unor directive europene, în temeiul deciziilor preşedintelui ANCOM şi că nu e la latitudinea STS să facă această reglementare, altfel după cum i se pare mai potrivit. În România trebuie respectate aceste legi (...) Am fost acuzaţi că nu dăm mai multe date, că nu dăm înregistrările. Sunt date cu caracter personal pe care noi nu le punem la dispoziţie decât cu acordul procurorului (...) Comunicările nu au făcut decât să redea ce este reglementat în nişte acte normative (...) Nu a fost adus în derizoriu neapărat 112 din România. A fost adus în derizoriu 112 din Europa. În toată Europa 112 este apreciat pentru că salvează vieţi. Mă întreb, un copil care a văzut toate aceste ştiri şi care a fost educat de părinţi să sune la 112, dacă se întâmplă ceva, mă întreb dacă mai sună", a mai spus Andra Untaru.

La rândul său, Adrian Fulea, purtător de cuvânt al STS, a spus că, începând din data de 21 ianuarie şi până pe 7 februarie, STS a răspuns la tot felul de întrebări adresate de jurnalişti de la toate televiziunile. Pe lângă acestea, STS a difuzat comunicate şi informaţii de presă standard în legătură cu acest accident.

"Nu-mi amintesc să fi văzut reportaje în care să regăsesc răspunsurile pe care le-a dat jurnaliştilor, în afară de comunicatele şi informaţiile de presă standard (...) S-a difuzat o serie de aşa-zise probe prin care s-ar fi făcut dovada că s-ar fi primit date prin instituţia noastră, coordonate geografice (...) S-au difuzat aşa-zise probe, pseudoprobe, fără să întrebe dacă noi confirmăm acele informaţii. Toate comunicatele de presă (ale STS, n.r.) erau etichetate ca fiind uluitoare, halucinante, mincinoase (...) Am susţinut permanent şi susţinem că localizarea este făcută de către serviciul 112 şi am informat că datele sunt furnizate de către operatorii de telefonie mobilă (...) Am dat către presă cum se face localizarea în toate cele 21 de state, nu-mi amintesc să fi văzut pe televiziuni aşa ceva, exact aceleaşi metode de localizare sunt", a mai spus Adrian Fulea.

"Televiziunile - am remarcat cu tristeţe şi cu mâhnire - că s-au transformat în instanţe şi au dat verdicte, că suntem vinovaţi, că sistemul 112 nu e bun. A fost de ajuns ca o singură televiziune să dea pe surse că 112 a greşit localizarea, că STS a greşit localizarea şi, în 15 secunde, toate celelalte televiziuni s-au molipsit, toate au avut aceeaşi sursă că 112 a greşit localizarea şi cu asta au dezinformat grav telespectatorii. Deşi am anunţat cum s-a făcut localizarea şi că localizarea nu a fost făcută greşit, ci în conformitate cu prevederile în vigoare (...) Consider că nu a fost respectat dreptul publicului la o corectă informare, iar, de cele mai multe ori, prezentarea poziţiei celeilalte părţi, adică a noastră, a fost prezentată în batjocură şi ironic", a susţinut Adrian Fulea.

Întrebat de membrul CNA Radu Călin Cristea dacă se referă la toate televiziunile, Fulea a spus că reprezentanţii STS nu au venit la CNA să acuze pe nimeni şi nici să se justifice. "Nu am acuzat posturile de televiziune, ci ne-am exprimat punctul de vedere faţă de modul de abordare", a spus Adrian Fulea.

Pe de altă parte, întrebat de membrul CNA Valentin Jucan dacă consideră "că această dezinformare este menită a ataca STS", Adrian Fulea a spus: "Nu aş vrea să fac vreun proces de intenţie vreunei instituţii de presă".

Fulea a mai spus că televiziunile au căutat vinovaţi şi s-a translatat "această aşa-zisă vină" asupra serviciului 112 şi asupra STS. "S-a translatat această aşa-zisă vină (...) asupra operatorilor, asupra personalului care lucrează în întreaga instituţie (...) Am fost făcuţi nenorociţi, mincinoşi, asasini (...) A fost translatată şi în planul întregii instituţii, până la nivelul conducerii, directorul instituţiei devenind ulterior ţinta acestor atacuri", a spus acesta.

În momentul difuzării acestei ştiri, membrii Consiliului Naţional al Audiovizualului continuă să analizeze modul în care principalele televiziuni au relatat cazul accidentului aviatic din Apuseni.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici