STUDIU: Trei sferturi dintre români vizionează conţinut video online, dar continuă să se uite mult şi la TV

Trei sferturi (83%) dintre români vizionează conţinut video online, însă continuă să petreacă mult timp şi în faţa televizorului, respectiv 3 ore şi 38 de minute pe zi, cu o jumătate de oră mai mult decât restul europenilor, potrivit unui studiu al Samsung.

359 afișări
Imaginea articolului STUDIU: Trei sferturi dintre români vizionează conţinut video online, dar continuă să se uite mult şi la TV

STUDIU: Trei sferturi dintre români vizionează conţinut video online, dar continuă să se uite mult şi la TV (Imagine: Shutterstock)

De asemenea, peste o treime dintre români plătesc pentru conţinut educaţional, pe măsură ce creşte cererea pentru conţinut de calitate, potrivit studiului anual "Techonomic Index 2015", cea mai amplă cercetare realizată de Samsung asupra obiceiurilor românilor de interacţiune cu tehnologia, se arată într-un comunicat remis MEDIAFAX.

Aflat anul acesta la cea de-a doua ediţie, studiul a fost extins pentru a include 18 ţări europene, fiind realizat pe un eşantion de 18.000 de europeni şi dezvăluind obiceiurile de consum şi de folosire a dispozitivelor electronice şi electrocasnice.

TITLURILE ZILEI

Totodată, potrivit comunicatului, acest studiu dezvăluie faptul că, anul acesta, casele românilor sunt mai mult decât un simplu loc de relaxare şi înnoptare. Ele au devenit centrul universului cultural, loc de muncă, loc de studiu şi loc de divertisment, în care românii se conectează cu cei dragi şi în care îşi regăsesc inspiraţia. Tehnologia le oferă mai multe experienţe, iar pe măsură ce numărul dispozitivelor dintr-o gospodărie creşte la 19, cu unul în plus faţă de 2014, drumul spre casele "smart" pare mai scurt ca niciodată, potrivit aceluiaşi comunicat.

De asemenea, potrivit studiului, investiţia românilor în conţinut educaţional creşte pe măsură ce timpul alocat jocurilor pe mobil scade.

Astfel, 49% dintre respondenţi accesează conţinut educaţional cel puţin o dată pe săptămână, faţă de 47% câţi utilizează aplicaţii de gaming şi divertisment, iar 34% dintre gospodării au plătit în ultima lună accesul la conţinut educaţional, comparativ cu 28% câte au plătit pentru jocuri sau aplicaţii de divertisment.

Tehnologia le permite românilor să îşi extindă domeniile de interes la capitolul educaţie. Gospodăriile cheltuiesc lunar mai mult pe materiale educaţionale (10,58 euro) decât pe jocuri pe telefon (8,48 euro) şi materiale de divertisment, precum cărţi (9,71 euro), filme (7,81 euro) şi muzică (7,14 euro). Într-o zi obişnuită, 27% dintre românii care încă studiază îşi petrec cel puţin o oră consumând conţinut educaţional.

Pe de altă parte, 36% dintre gospodăriile din România au plătit pentru streaming de filme şi emisiuni TV în ultima lună, faţă de 24% dintre gospodăriile din Europa, iar 87% dintre români folosesc telefonul mobil sau tableta pentru a-şi accesa conturile de social media, faţă de 75% dintre europeni.

În ultimele 12 luni s-a înregistrat o creştere semnificativă a consumatorilor care utilizează tehnologii mobile 4G, dar şi a dispozitivelor conectate la internet, cum ar fi televizoare inteligente şi tablete.

De la informaţiile relevante şi inspiraţionale din TED Talks, la cursurile de limbi străine online şi videoclipuri YouTube cu sfaturi practice, gospodăriile din România sunt tot mai mult în căutare de informaţii online. Astfel, mai mult de trei sferturi (83%) dintre români vizionează conţinut video online, precum emisiuni TV, filme sau clipuri video în mod regulat, faţă de 54% dintre europeni.

Pe de altă parte, acelaşi studiu relevă că românii petrec mai mult timp în faţa televizorului (3 ore şi 38 de minute) decât restul europenilor, care petrec 3 ore şi 7 minute.

De asemenea, românii petrec mai mult timp în faţa televizorului (3 ore şi 38 minute) decât folosind laptopuri (3 ore şi 28 minute).

În plus, 69% dintre români descarcă regulat conţinut video, precum emisiuni TV, filme sau clipuri, iar unul din trei oameni (35%) foloseşte telefonul mobil, tableta, PC-ul sau laptopul pentru a viziona programe TV când nu sunt acasă.

Potrivit studiului, în mod surprinzător, în ciuda utilizării pe scară largă a smartphone-urilor, tabletelor şi a altor dispozitive de divertisment, televiziunea este din nou alegerea preferată a utilizatorilor din România pentru a viziona conţinut când sunt acasă. Pentru familiile din România, privitul la TV în timp ce stau şi pe Facebook şi descarcă diferite fişiere a devenit o normalitate.

Pe de altă parte, potrivit aceluiaşi studiu, popularitatea tot mai mare a emisiunilor de gătit şi a bucătarilor celebri, numărul tot mai mare de bloguri de gătit şi vedetele YouTube din acest domeniu au determinat o democratizare a gătitului. Numeroasele informaţii disponibile în domeniu indică o creştere a apetitului tot mai mare pentru interesul oamenilor de a experimenta noi ingrediente şi tehnici. Acest lucru nu se întâmplă doar la ocazii speciale, 78% dintre români declarând că folosesc electrocasnice pentru gătit în fiecare zi.

Samsung Electronics a creat "Techonomic Index" pentru a urmări modul în care oamenii privesc şi folosesc tehnologia. Studiul a fost comandat de Samsung European Lifestyle Research Lab şi realizat în parteneriat cu Lightspeed GMI.

Lightspeed GMI a intervievat online 18.000 de adulţi cu vârste de peste 16 ani din Austria, Belgia, Bulgaria, Danemarca, Finlanda, Germania, Grecia, Italia, Ungaria, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, Spania, Suedia, Elveţia, România şi Marea Britanie (1.000 în fiecare ţară). Datele au fost ponderate pentru fiecare ţară - vârsta, naţionalitatea şi sexul. Interviurile au fost realizate online în perioada 21 aprilie - 18 mai.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici