Taraf TV SE ÎNCHIDE. CNA nu a prelungit licenţa audiovizuală a televiziunii. Ce spune Honorius Prigoană, acţionar al Taraf TV

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a decis, în şedinţa de joi, să nu prelungească licenţa audiovizuală a Taraf TV, care expiră pe 15 februarie, fapt care presupune că televiziunea ce difuzează în prezent manele şi muzică de petrecere se va desfiinţa.

7605 afișări
Imaginea articolului Taraf TV SE ÎNCHIDE. CNA nu a prelungit licenţa audiovizuală a televiziunii. Ce spune Honorius Prigoană, acţionar al Taraf TV

Taraf TV SE ÎNCHIDE. CNA nu a prelungit licenţa audiovizuală a televiziunii

CNA a analizat, joi, solicitarea societăţii Real Top Media TV SRL de prelungire a licenţei audiovizuale de satelit pentru televiziunea muzicală Taraf TV.

Asociaţii societăţii Real Top Media TV SRL sunt: Silvius Prigoană (30%), Honorius Adrian Prigoană (30%), Rareş Gărduş (20%), Dumitru Mihalache (10%) şi Gheorghe Minea (10%).

"Pentru" prelungirea licenţei Taraf TV au votat doar cinci membri ai CNA (Florin Gabrea, Narcisa Iorga, Viorel-Vasile Buda, Cristina Trepcea şi Răsvan Popescu), în timp ce "împotriva" prelungirii au votat Laura Georgescu, Monica Gubernat, Christian Mititelu şi Radu Călin Cristea.

TITLURILE ZILEI

Pentru ca Taraf TV să poată funcţiona şi după 15 februarie, ar fi trebuit ca pentru prelungirea licenţei să voteze minimum şase membri ai CNA.

Potrivit discuţiilor din şedinţa CNA, cei mai mulţi membri ai Consiliului au considerat că videoclipurile cu manele care sunt difuzate permanent pe Taraf TV încalcă legislaţia audiovizualului, prezentând femei care mimează actul sexual şi în alte ipostaze degradante. De asemenea, într-un videoclip apărea un minor înconjurat de femei îmbrăcate sumar.

Licenţa audiovizuală a Taraf TV expiră pe 15 februarie, motiv pentru care la acel moment televiziunea trebuie să înceteze emisia.

Rareş Gărduş, acţionar al societăţii care deţine Taraf TV, a declarat pentru MEDIAFAX că va contesta decizia luată de Consiliu.

De altfel, şi Laura Georgescu, preşedintele CNA, a spus că reprezentanţii societăţii Real Top Media TV SRL au la dispoziţie două săptămâni în care să conteste decizia CNA. "În aceste două săptămâni se uită la post, pot să se corecteze şi pot să vină la contestaţie", a spus Laura Georgescu.

Totodată, în şedinţa de joi, CNA a decis să aplice o amendă de 15.000 de lei televiziunii Taraf TV. În plus, Consiliul a aplicat o decizie de intrare în legalitate în privinţa videoclipurilor difuzate de Taraf TV, fapt care presupune că aceste clipuri nu mai pot fi difuzate pe post înainte de ora 23.00. Însă, în condiţiile neprelungirii licenţei televiziunii Taraf FM, această decizie privind videoclipurile poate fi aplicată numai până la 15 februarie.

Pe de altă parte, potrivit discuţiilor din şedinţa de joi a CNA, Taraf TV nu respectă grila care a fost aprobată de Consiliu în iulie 2012, respectiv 15% producţie proprie şi 85% producţii preluate de la alţi producători. Potrivit monitorizării CNA, Taraf TV difuzează doar 1,19% producţie proprie.

De asemenea, potrivit monitorizării CNA, telespectatorii Taraf TV sunt invitaţi să intre pe site-ul televiziunii să selecteze melodia pe care vor să o vizioneze şi să transmită un sms cu codul acesteia, însă nu li se precizează telespectatorilor când vor fi transmise respectivele melodii la TV şi ce durată vor avea. Consiliul a constatat că unele dintre melodiile difuzate sunt tăiate şi au o durată de doar 30 de secunde sau un minut.

"Este vorba despre o recapitulaţie a melodiilor şi se difuzează fiecare melodie timp de 30 de secunde, nu e ceva absolut nou şi inexistent (...) În fiecare oră, la fix, există acest top de prezentare a melodiilor", a spus Rareş Gărduş, unul din acţionarii postului Taraf TV, joi, în şedinţa CNA.

În ceea ce priveşte invitaţia adresată telespectatorilor pentru a alege piesele pe care vor să le vizioneze, Rareş Gărduş a spus că acest lucru se desfăşoară în baza unui regulament postat pe site-ul televiziunii. "Este modul în care industria asta dificil de înţeles a supravieţuit", a explicat Rareş Gărduş.

El a mai spus că producţia proprie a Taraf TV este mai mare de 1,19%. "Peste 40% din videoclipurile pe care le difuzăm sunt producţia noastră", a spus Gărduş.

Totodată, Rareş Gărduş a spus că nu este difuzat niciun clip care nu îndeplineşte criteriile normale de decenţă. "Nu este permisă nuditate pe post şi ne cerem scuze pentru multitudinea de fese de pe ecran, nu sunt destinate acestui spaţiu (şedinţa CNA, n.r.)", a spus Rareş Gărduş.

El a precizat că Taraf TV are un public care îşi doreşte să vadă astfel de videoclipuri. "Nu am simţit că aceste videoclipuri trebuie mai cenzurate decât cele care sunt difuzate pe alte posturi (...) Difuzăm şi muzică lăutărească tradiţională, dar există foarte puţini producători pentru aşa ceva (...) Acest Taraf TV a apărut şi pentru că ne-a rugat regretatul Ralu Filip (fost preşedinte al CNA, n.r.) să separăm manelele de muzica difuzată pe Etno TV (...) Din nefericire, nu există producători pentru aşa ceva, există foarte puţin interpreţi, nu am putea să umplem nici măcar o oră de program pe zi (...) Suntem şi noi parte a unui mecanism economic, vă rugăm să fiţi îngăduitori", le-a spus Rareş Gărduş membrilor CNA.

Însă, membrul CNA Radu Călin Cristea a spus că din dosarul depus la CNA de Taraf TV rezultă faptul că 17% din publicul acestei televiziuni este reprezentat de persoane care au între 4 şi 17 ani.

"În videoclipuri sunt imagini care sugerează scene de sex şi de perversiuni sexuale. Sunt doamne şi domnişoare ţinute de lesă, plimbate, aluziile sunt absolut transparente", a spus Radu Călin Cristea.

Rareş Gărduş a spus că le va cere producătorilor videoclipurilor respective să elimine "imaginile cu fete în patru labe". "Noi nu am considerat că aceste mişcări ale acestor domnişoare ar fi de natură de a induce perversiuni, le putem scoate. La noi se montează în permanenţă, pentru că vin (producătorii, n.r.) cu tot felul de ciudăţenii să le difuzăm", a explicat Rareş Gărduş.

La rândul său, membrul CNA Narcisa Iorga a spus că, în 2005, când Taraf TV a obţinut licenţa audiovizuală, toţi membrii Consiliului au votat "pentru" acordarea acestei licenţe. Iorga a atras atenţia că grila Taraf TV a fost modificată în sensul introducerii acestor videoclipuri cu manele în 2010. "Cât aţi fi dispuşi să renunţaţi la aceste videoclipuri?", l-a întrebat Narcisa Iorga pe Rareş Gărduş.

Acest a a spus că ar renunţa "şi mâine" la manele, dar nu are suficientă muzică de petrecere pe care să o poată difuza pe Taraf TV.

"Am renunţa mâine dimineaţă, pentru că ne-ar scuti de foarte multe eforturi, dar nu există interpreţi care să umple respectivele spaţii. Sunt doar câţiva, Nelu Ploieşteanu şi alţii (...) Din punct de vedere comercial, Taraf TV a ajuns aici datorită economiei, datorită situaţiei economice (...) Nu noi ne-am propus să ne adresăm tineretului, din nefericire aşa a evoluat societatea (...) Noi suntem reprezentaţii unei industrii care trebuie şi ea să trăiască, are şi ea nevoie de o televiziune unde să se promoveze (...) Taraf TV este un post ca o plombă, lumea stă 15 minute şi se uită la Taraf TV între alte posturi (...) Noi nu promovăm această televiziune, nu facem promovare, nu facem prozelitism cu acest canal (...) suntem doar o expresie a unei industrii care există în acest moment", a mai spus Rareş Gărduş.

În schimb, membrul CNA Christian Mititelu a spus: "Noi vorbim aici de imaginile care însoţesc muzica şi concordanţa sau neconcordanţa între imagini şi muzică şi lirică".

"Imaginile şi textele sunt alese de artişti nu de noi, dacă ei consideră că aşa îşi pot vinde muzica (...) Noi încercăm să respectăm normele CNA", a spus, în schimb, directorul general al Taraf TV, Jean Niculescu.

"După părerea mea, acest post a obţinut o licenţă pe baza unui angajament că va produce 60% din ceea ce difuzează şi acum produce 1,19%. A abandonat total natura licenţei care i-a fost acordată în 2005. Muzica e doar un pretext pentru a etala această defilare de buci şi de defilare în patru labe şi gesturi obscene, la orice oră a zilei, pentru un public care porneşte la 4 ani şi se termină la 49 de ani", a spus Christian Mititelu.

În schimb, Viorel Vasile Buda, vicepreşedintele CNA, a spus că nu crede că este foarte exactă informaţia privind copiii de 4 ani care s-ar uita la Taraf TV. "Oamenii sunt săraci. Uneori trăiesc într-o singură cameră. Poate se uită mama şi copilul este în cameră, dar nu putem pleca de la ideea că au 4 ani cei care se uită la Taraf TV", a spus Buda.

Membrul CNA Radu Călin Cristea a spus că aceste videoclipuri difuzate de Taraf TV încalcă grav prevederile legislaţiei audiovizualului privind protecţia minorilor. El a propus aplicarea unei amenzi de 100.000 de lei în cazul acestui post, sancţiunea neprimind însă numărul minim necesar de voturi (şase) pentru a fi aplicată.

"Imaginile sunt într-adevăr explicite, problema e cum ne raportăm noi la aceste imagini, pe care în acest caz un coleg le consideră extrem de grave, dar în cazuri de emisiuni difuzate la televiziuni cu audienţă mult mai mare sunt considerate a fi oglinda societăţii în care trăim (...) Astfel de imagini sunt difuzate chiar şi la ştiri, sunt imaginile de pe plajă, cu femei fără sutien, purtând tanga, avem imagini din acestea în fiecare seară la televizior (...) Acolo nu reuşim să depăşim stadiul de somaţie, uneori nu reuşim să dăm nici somaţie, aici mergem cu 100.000 de lei", a spus, în schimb, Narcisa Iorga.

Ea a mai spus că există şi alte televiziuni care difuzează manele, între care postul românesc Mynele TV şi televiziunea internaţională Balkanika, dar şi posturi de radio care difuzează astfel de muzică.

"Ce facem cu Balkanika? Are licenţă din altă ţară. Nu cred că avem o bază legală să interzicem manelele, câtă vreme, acum o lună, am dat licenţă pentru un radio de manele, respectiv Tradiţional FM (...) Eu una nu pot să spun că acest post Taraf TV trebuie să fie desfiinţat, după ce, acum o lună, am făcut altceva, mai ales că Taraf TV a primit licenţă cu unanimitate de voturi din partea CNA", a spus Narcisa Iorga.

Ea a spus, însă, că este de acord ca imagini precum cele din videoclipurile de manele de pe Taraf TV să fie difuzate după ora 23.00.

"Eu zic că ar trebui să prelungim licenţa, eu cred că un astfel de post e mai puţin nociv decât multe altele", a spus şi Viorel Vasile Buda

Un punct similar de vedere a avut şi membrul CNA Cristina Trepcea. "Dacă facem ceva să ne uităm că există şi un post care se numeşte Balkanika (...) Nu mi se pare deloc normal să îi sancţionăm pe cei de la Taraf TV, în condiţiile în care se întâmplă aşa ceva şi la alte televiziuni", a spus Trepcea. Ea a mai propus ca CNA să notifice şi autorităţile statelor sub jurisdicţia cărora se găsesc televiziuni similare, în cazul Balkanika - Bulgaria.

Honorius Prigoană, acţionar al Taraf TV: Vom contesta decizia CNA de neprelungire a licenţei postului

Honorius Prigoană, acţionarul majoritar al societăţii Real Top Media TV SRL, care deţine Taraf TV, a declarat pentru MEDIAFAX că va contesta decizia Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), care a hotărât, joi, să nu prelungească licenţa televiziunii, fapt care implică închiderea acesteia.

"Noi vom face o contestaţie, sperăm ca hotărârea să fie revotată şi să fie revotată în favoarea noastră. Noi vom depune o contestaţie şi vom vedea, până se termină toată procedura nu vreau să fac alte comentarii pe această temă", a spus Honorius Prigoană.

Totodată, contactat de MEDIAFAX, Silviu Prigoană, care a fost în trecut acţionar al Taraf TV, dar care şi-a cedat acţiunile fiilor lui, Honorius şi Silvius, a declarat că hotărârea CNA trebuie respectată şi că instanţa va decide, dacă se va ajunge până acolo.

"Asta este viaţa, nu e problema mea. Eu am făcut cesiune de acţiuni de trei ani. Este treaba avocaţilor de la companie, nu este a mea. Eu am semnat actele de cesiune, la revedere (...) M-am retras din companie şi nu am niciun fel de părere despre lucruri care nu-mi aparţin (...) Nu cred că e treaba mea să comentez, dar, dacă CNA a luat o hotărâre, trebuie respectată. Există instanţe, probabil se va ajunge şi în instanţă, e treaba lor. Nu e problema mea. Fiecare dintre părţi trebuie să aplice legea, nimic altceva. Dacă una dintre părţi se consideră nemulţumită, să apeleze la instituţiile statului", a spus Silviu Prigoană.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici