Teatrul Naţional, dat în judecată de peste 40 de angajaţi

Peste 40 de angajaţi, printre care actorii Ilinca Tomoroveanu, Ileana-Stana Ionescu şi Carmen Stănescu, au dat în judecată Teatrul Naţional Bucureşti, cerând instanţei Tribunalului Bucureşti să oblige instituţia de spectacole, dar şi Ministerul Culturii să le plătească sporul de fidelitate.

376 afișări
Imaginea articolului Teatrul Naţional, dat în judecată de peste 40 de angajaţi

Teatrul Naţional, dat în judecată de peste 40 de angajaţi

Directorul adjunct economic Constantin Vânătoru şi Viorica Boticiu au chemat în judecată Teatrul Naţional Bucureşti, dar şi Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, în decembrie 2008, pentru neplata sporului de fidelitate.

La acţiunea lor au făcut cereri de intervenţie şi Ilinca Tomoroveanu, Nicolae Scarlat, Ioan Alemnariţei, Dana Stoichiţescu, Viorel-Cristian Boca, Dan-Marius Stoichiţescu,Valeriu Bercu, Laurenţiu Ocheana, Andrei Bathori, Marian Neagu, Vasile Gheorghe, Maria Anton, Corneliu Ciolac, Elena Koszar, Julien Mihăiescu şi Corina Boca.

Regizorul Nicolae Scarlat, care a fost director adjunct al Teatrului Naţional Bucureşti, a declarat pentru MEDIAFAX că el, împreună cu mai mulţi actori au dat în judecată Teatrul Naţional Bucureşti, deoarece instituţia nu le-a plătit, în urmă cu câţiva ani, sporuri specificate în contractul de muncă.

"Era vorba de sporuri de fidelitate, acordate conform contractului colectiv de muncă, încheiat cu ani în urmă", a spus acesta, menţionând că, la momentul respectiv, aceste sporuri nu au fost acordate deoarece Ministerul Culturii nu ar fi avut fonduri pentru asemenea cheltuieli. Procesul a fost deschis, potrivit acestuia, în urmă cu un an şi jumătate.

Iniţial, Tribunalul Bucureşti a respins acţiunea, în aprilie 2009. Curtea de Apel Bucureşti, însă, a admis recursurile angajaţilor şi a decis rejudecarea procesului.

Dezbaterile vor fi reluate de Tribunalul Bucureşti pe 12 februarie.

De asemenea, într-un alt proces, alţi angajaţi au chemat în judecată TNB, dar şi Ministerul Culturii pentru neplata unor drepturi băneşti.

În acest dosar îşi cer drepturile în instanţă Adela Mărculescu, Ileana-Stana Ionescu, Damian Crâşmaru, Olga Mateescu, Simona Bondic, Carmen Stănescu, Sanda Tomşa, Bogdan Muşătescu, Mihai Niculescu, Aimee Iacobescu, Rodica Mureşan, Lucreţia Cancer, Nicoleta Ioan, Victoria Lungu, Gabriel Burada, Claudiu şi Gheorghe Croitoru, Gheoghe Caraman, Elena Constantinescu, Mincic Veronica şi Mircea Rusu.

Acest proces continuă pe 18 februarie.

Tribunalul Bucureşti a mai judecat un proces privind drepturile băneşti ale angajaţilor teatrului. Astfel, în 2008, a admis acţiunea Sindicatului Democratic din Teatrul Naţional, Sindicatului Tehnic Scena, precum şi Sindicatului Liber Teatrul Naţional Bucureşti împotriva TNB.

Instanţa a obligat atunci TNB şi Ministerul Culturii la plata sporului de fidelitate de 15 la sută din salariul de bază şi a sporului de suprasolicitare neuropsihică de 5 la sută din salariul de bază, sume neplătite din februarie 2006, actualizate la indicele de inflaţie.

Sentinţa a fost atacată cu recurs, însă Curtea de Apel Bucureşti a respins contestaţia, printr-o hotărâre irevocabilă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici