Trupul neînsufleţit al lui Nicolae Herlea, depus sâmbătă la ONB; înmormântarea - duminică, la Bellu

Trupul neînsufleţit al baritonului Nicolae Herlea, care a încetat din viaţă luni seară, la vârsta de 86 de ani, va fi depus sâmbătă, între orele 11.00 şi 16.00, în foaierul Operei Naţionale Bucureşti (ONB), iar înmormântarea va avea loc duminică, la cimitirul Bellu din Capitală.

411 afișări
Imaginea articolului Trupul neînsufleţit al lui Nicolae Herlea, depus sâmbătă la ONB; înmormântarea - duminică, la Bellu

Trupul neînsufleţit al lui Nicolae Herlea, depus sâmbătă la ONB; înmormântarea - duminică, la Bellu (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

Baritonul Nicolae Herlea a încetat din viaţă luni seară, la Frankfurt, în Germania, la vârsta de 86 de ani, după o grea suferinţă.

Trupul neînsufleţit al maestrului va fi adus în ţară, urmând ca vineri seară să fie depus la biserica Sfântul Elefterie din Capitală, iar, sâmbătă, în foaierul Operei Naţionale Bucureşti, unde cei care l-au îndrăgit şi admirat îi vor putea aduce un ultim omagiu, au declarat pentru MEDIAFAX reprezentanţii Operei Naţionale Bucureşti.

TITLURILE ZILEI

Înmormântarea va avea loc duminică, de la ora 13.00, la cimitirul Bellu din Bucureşti.

Născut la Bucureşti, pe 28 august 1927, Nicolae Herlea a studiat Conservatorul cu profesorul Aurel Costescu-Duca. Debutul pe scena Operei Naţionale din Bucureşti (ONB) a avut loc în anul 1951, cu rolul Silvio din opera "Paiaţe", de Ruggero Leoncavallo, în vechiul Teatru "Regina Maria". În continuare a rămas angajat ca prim-bariton al acestei scene până la vârsta pensionării.

Dincolo de cariera excepţională desfăşurată în faţa publicului din România, Nicolae Herlea a urcat pe scenele celor mai prestigioase opere ale lumii, printre care Teatro alla Scala din Milano, Opera Metropolitan din New York, Teatrul Balşoi din Moscova, Opera din Berlin, Covent Garden din Londra şi Opera Mare din Paris.

Rolul de referinţă al carierei sale a fost Figaro în "Bărbierul din Sevilla", de Gioachino Rossini, dar de neuitat rămân şi interpretările rolurilor principale de bariton din "Rigoletto", "Paiaţe", "Bal mascat", "Trubadurul", "Tosca" şi multe altele.

Mari artişti ai lumii au apreciat la superlativ vocea solistului român. Printre ei se află Placido Domingo, Roberto Alagna, Herbert von Karajan, Nicolai Ghiaurov şi alte nume de legendă, care îl considerau pe Herlea deţinătorul uneia dintre cele mai calde şi mai frumoase voci.

În ultimii ani, Nicolae Herlea putea fi întâlnit în postura de preşedinte al juriului Concursului Internaţional de Canto "Hariclea Darclee" de la Brăila, unde sfătuia şi încuraja cei mai talentaţi tineri cântăreţi români.

A fost recompensat cu numeroase titluri şi decoraţii, printre care cel de "Artist al Poporului".

De asemenea, în 2007, acesta a fost decorat cu Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Mare Ofiţer.

Totodată, în 2012, baritonul Nicolae Herlea a sărbătorit împlinirea a 85 de ani la Festivalul Hariclea Darclée de la Brăila, primind Medalia Darclée şi Diploma de Onoare a Fundaţiei Darclée, de la soprana Mariana Nicolesco.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici