Un documentar despre viaţa romilor din Lausanne rulează de miercuri în cinematografele din Elveţia

Un film documentar despre viaţa romilor din Lausanne, intitulat "Oaza cerşetorilor", rulează de miercuri în cinematografele din Elveţia, în timp ce numeroase alte reportaje despre imigranţi, în mare parte români, au fost difuzate recent de televiziunile din mai multe ţări.

503 afișări
Imaginea articolului Un documentar despre viaţa romilor din Lausanne rulează de miercuri în cinematografele din Elveţia

Un documentar despre viaţa romilor din Lausanne rulează de miercuri în cinematografele din Elveţia (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

În acest documentar de 86 de minute, două elveţiene, Janine Waeber şi Carole Pirker, au luat pulsul relaţiilor dintre un oraş şi romii care locuiesc acolo, veniţi în principal din ţări est-europene, inclusiv România. "Noi vorbim despre Lausanne, dar toate oraşele din Europa au fost vizate de sosirea cerşetorilor romi. Ceea ce ne-a frapat este importanţa polemicii în timp ce, de fapt, sunt 40, 60 sau poate 100 de cerşetori care au venit într-un oraş cu 140.000 de locuitori", afirmă Carole Pirker, citată de RTS, în pagina electronică.

TITLURILE ZILEI

Mai mult sociologic decât cultural, documentarul filmat timp de doi ani şi jumătate are o temă centrală politică. De la lansarea unei iniţiative privind interzicerea cerşetoriei în centrul oraşului, descoperim implicaţiile unora dintre reglementări pentru vieţile romilor.

"Filmările au durat aproape trei ani", detaliază Carole Pirker, citată de 24heures.ch. "Ele au început odată cu strângerea de semnături pentru iniţiativa municipală împotriva cerşetoriei a PLR, a continuat până la punerea în aplicare a contraproiectului şi prezintă repercusiunile asupra cerşetorilor romi", explică ea. Subiectul este arzător şi terenul minat, aşa cum arată dezbaterile aprinse - care nu au încetat pentru că iniţiativa, cantonală de această dată, a UDC aşteaptă aprobarea populaţiei.

În centrul dezbaterilor care au agitat lumea politică, dar şi opinia publică, se află presupusele reţele mafiote care ar controla romii. "O anchetă a poliţiei din Lausanne şi o alta, universitară, au susţinut totuşi că aceste reţele mafiote nu există la Lausanne", afirmă Janine Waeber. Experienţa noastră conduce la aceeaşi concluzie. Noi ne-am confruntat mai degrabă cu situaţii de supravieţuire, cu oameni care au vize valabile doar trei luni. "A fost o instrumentalizare politică", susţine şi Carole Pirker.

"Prejudecăţile, legendele urbane, sunt actori invizibili în film", comentează Pirker. Romii sunt suspectaţi mereu că sunt mafioţi sau că ar mima sărăcia. Ocupându-se, de exemplu, de distrugerea de către municipalitate a unui adăpost improvizat folosit de o familie, documentarul prezintă întâlnirea dintre două lumi: cea oficială, a funcţionarilor, şi cealaltă, a romilor.

Secvenţele cele mai grăitoare sunt însă cele care îl urmăresc pe sergentul Gilbert Glassey, mediatorul poliţiei. "El este între ciocan şi nicovală. Înţelege, dar are şi ordine de respectat", explică Waeber. "Din ce spun ei, aici este Eldorado", susţine sergentul. Un rom îl aprobă. "Credeţi că dacă am fi putut trăi mai bine în România, am mai fi venit aici, pentru a trăi în astfel de condiţii?", întreabă el.

Acest documentar apare după ce televiziunile din Marea Britanie şi Spania au difuzat recent mai multe reportaje pe tema imigranţilor. Un documentar în trei episoade difuzat în februarie de postul de televiziune Channel 4 şi intitulat "The Romanians Are Coming" a generat protestele comunităţii de români din Marea Britanie, nemulţumită de modul de abordare părtinitor al acestuia, care s-a concentrat doar pe aspectele negative. Difuzarea documentarului a stârnit o serie de critici inclusiv din partea instituţiilor publice, precum Ministerul Afacerilor Externe (MAE) şi Ambasada României la Londra.

Tot în Marea Britanie, BBC a difuzat un reportaj care prezintă poveştile de viaţă ale unor imigranţi români sau polonezi, ilustrând cele două feţe ale imigraţiei în Marea Britanie - pe de o parte tineri calificaţi veniţi în căutarea unui loc de muncă, pe de altă parte oameni care dorm pe străzi în condiţii precare.

Postul public de televiziună spaniol TVE a difuzat, la începutul lunii, un reportaj realizat în România şi intitulat "Următoarea oprire: Bucureşti" despre emigranţii români întorşi în ţară.

Pe de altă parte, poliţia italiană investighează incendierea unor maşini cu numere de înmatriculare româneşti la Roma drept un act cu caracter xenofob.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici