ANALIZĂ: Demisia lui Jobs a şters 52 mld. dolari din indicele S&P 500, iar fanii îşi deplâng idolul. Competitorii au doar cuvinte de laudă la adresa fostului CEO Apple

Demisia surprinzătoare de miercuri noapte a lui Steve Jobs de la conducerea Apple a şters 52 miliarde dolari din valoarea indicelui Standard & Poor's (S&P) 500 al bursei de la New York înainte de debutul şedinţei de joi, în timp ce fanii şi investitorii deplâng retragerea unei legende a tehnologiei.

1630 afișări
Imaginea articolului ANALIZĂ: Demisia lui Jobs a şters 52 mld. dolari din indicele S&P 500, iar fanii îşi deplâng idolul. Competitorii au doar cuvinte de laudă la adresa fostului CEO Apple

Demisia lui Jobs a şters 52 mld. dolari din indicele S&P 500, iar fanii îşi deplâng idolul (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Contractele futures pe indicele S&P 500 au scăzut cu 0,6% în tranzacţiile electronice pe S&P 500 după apariţia comunicatului privind demisia lui Jobs, potrivit Bloomberg. Valoarea totală a indicelui era de 9.340 de miliarde de dolari la finalul şedinţei de miercuri.

Acţiunile Apple au căzut cu până la 7% în sesiunea electronică de seară, anunţând o zi de foc, joi, pentru piaţa Nasdaq şi indicele S&P 500. La o capitalizare de aproape 350 miliarde de dolari, acţionarii ies în pierdere cu peste 20 de miliarde de dolari în urma deprecierilor de miercuri seară. Apple este cea mai mare companie din componenţa indicelui Nasdaq 100 şi a doua din cadrul S&P 500.

Jobs (56 de ani), care a supravieţuit cancerului la pancreas şi unui transplant de ficat, conduce Apple de la 29 iulie 1997. În această perioadă, acţiunile companiei au crescut cu 9.020%, iar capitalizarea bursieră a urcat de la 2,08 miliarde de dolari la 348,7 miliarde de dolari, pe locul al doilea în SUA după gigantul petrolier Exxon Mobil.

De altfel, Apple a depăşit pentru scurt timp în luna august Exxon Mobil, devenind temporar cea mai mare companie din lume.

Directorul operaţional executiv al Apple, Tim Cook, va prelua postul de director general, în timp ce Jobs va ocupa funcţia de preşedinte al companiei.

"Istoria Apple s-a identificat îndeaproape cu Steve Jobs. Când se implică, performanţele depăşesc toate aşteptările. Acţiunile vor stagna până când Tim Cook va putea convinge investitorii şi îşi va demonstra valoarea. Nu este sfârşitul pentru Apple, doar încheierea unui capitol", comentează pentru Bloomberg un analist american.

Sub îndrumarea lui Jobs, Apple a lansat produse care au revoluţionat industria telefoanelor mobile şi conţinutului media digital şi au împrospătat sectorul computerelor şi laptop-urilor cu o alternativă la PC-ul Microsoft Windows.

Jobs a câştigat datorită atenţiei la detaliu, accentului pus pe uşurinţa în utilizare a produselor şi dorinţei aparente de a sfida aşteptările şi convenţiile industriei IT.

Cu competitori de talia Google, Microsoft sau IBM, Apple a reuşit să rămână independentă şi să domine anumite segmente de piaţă, devenind o emblemă a industriei tehnologiei şi unul dintre cele mai cunoscute branduri din lume.

Unii analişti compară plecarea lui Steve Jobs cu schimbarea de conducere a General Electric din noiembrie 2000. Capitalizarea gigantului GE a scăzut cu 323 miliarde de dolari din 27 noiembrie 2000, când compania a anunţat plecarea lui Jack Welch din poziţia de preşedinte şi director general.

"Pierderea unui vizionar este foarte grea. Este trist, dar nu o surpriză totală. Întrebarea este dacă Apple va avea în continuare viziunea necesară pentru a-şi dezvolta poziţia pe piaţă. Uneori companiile care îşi pierd vizionarul continuă să facă bine ceea ce au mai făcut, dar orice schimbare de paradigmă este mai grea", a arătat un alt analist.

Între timp, fanii Apple şi ai lui Steve Jobs din întreaga lume deplâng pe internet demisia idolului lor, unele mesaje sunând a elogii.

"Steve Jobs a fost un Leonadro da Vinci al epocii în care trăim", a scris scriitorul şi jurnalistul britanic Tony Parsons pe Twitter, potrivit Reuters.

În Asia, unde Jobs are "legiuni de fani" şi Apple se "bucură" de numeroase produse care imită binecunoscutele computere, telefoane şi tablete ale companiei, sentimentul general al fanilor a fost unul de surpriză, mai ales că anunţul are loc la numai câteva săptămâni înainte de mult-aşteptata lansare a iPhone 5, care ar trebui să aibă loc în toamnă.

Majoritatea fanilor din întreaga lume, din SUA până în Australia, Singapore şi Coreea de Sud, s-au arătat surprinşi de anunţ dar nu se aşteaptă ca Apple să aibă probleme.

Angajaţii companiei au aflat din presă şi discutau miercuri seară ştirea adunaţi în grupuri în faţa sediului central din San Francisco.

Unele dintre cele mai elogioase comentarii au venit însă de la rivalii din industria tehnologiei.

"Cred că geniul său este bine documentat, însă ceea ce uităm este curajul cu care s-a confruntat cu boala. Faptul că a reuşit asemenea succese în asemenea condiţii îi dublează moştenirea", a declarat într-un comunicat directorul general al Sony, Howard Stringer.

O angajată a Samsung, intervievată de Reuters, respinge ideea că plecarea lui Jobs va afecta Apple.

"Apple a câştigat deja o poziţie solidă de simbol, deci nu cred că i se va întâmpla ceva important din cauza absenţei lui Jobs. Steve Jobs nu este inamicul nostru. Este un veteran şi o personalitate înaltă în acest business", a arătat ea.

Preşedintele Google Eric Schmidt, prieten apropiat al lui Jobs înainte ca Google să atace Apple pe piaţa comunicaţiilor mobile, a vorbit emoţionat despre plecarea acestuia.

"Steve Jobs este cel mai de succes CEO din SUA al ultimilor 25 de ani. A combinat în mod unic o viziune de artist cu una de inginer pentru a construi o companie extraordinară (...) Unul dintre cei mai mari lideri americani din istorie", comentează Schmidt.

Apple a reuşit să "pună capac" pe procesul de succesiune, venind deja cu un înlocuitor pentru Steve Jobs pentru a nu da investitorilor vreun motiv de incertitudine.

Tim Cook (50 de ani), directorul operaţional al Apple, l-a înlocuit deja pe Jobs în trei rânduri ca director general interimar, în timp ce cofondatorul companiei se lupta cu problemele de sănătate.

Cook a petrecut zece ani la IBM la începutul carierei sale şi a fost recrutat de Apple de la Compaq în 1998, aminteşte Daily Mail. Compaq era la acea vreme cel mai mare producător de computere din lume, în timp ce Apple avusese cu un an înainte pierderi de un miliard de dolari şi părea că va eşua.

Tim Cook a reuşit însă să contribuie la o răsturnare de situaţie, revoluţionând lanţurile comerciale ale Apple şi aspectele logistice. Compania trecea pe profit în 1998.

Ca personalitate, apropiaţii lui Cook spun că acesta contrastează într-o bună măsură caracterul exploziv al lui Jobs, fiind mai "cu picioarele pe pământ şi mai calm".

Cook a plecat acasă anul trecut cu un salariu de 800.000 de dolari, un bonus de 5 milioane de dolari şi opţiuni de cumpărare de acţiuni Apple la preţ preferenţial în valoare de 50 milioane de dolari.

Deşi demisia lui Jobs pare că a avut loc curat, transparent, cu un succesor deja anunţat, unii consideră deja că evenimentul "deshide o uşiţă" pentru grupul sud-coreean Samsung Electronics într-un moment de răscruce pentru supremaţia pe piaţa smartphone-urilor. Bătălia se duce atât în magazine, cât şi în tribunale, unde cele două companii sunt încleştate în nenumărate procese privind drepturile de proprietate intelectuală pe diverse brevete.

Atât Apple, cât şi mulţi analişti au subliniat experienţa lui Cook, până acum mâna dreaptă a lui Jobs, dar şi faptul că compania l-a păstrat pe cofondator în rolul de preşedinte.

Soarta Samsung depinde însă în mare măsură de evoluţia Apple. Compania sud-coreeană este pe de o parte cel mai important competitor al Apple pe piaţa smartphone-urilor şi tabletelor dar, pe de altă parte, se numără printre principalii furnizori ai companiei americane.

"Chiar şi înainte de demisial ui Jobs, cei de la Samsung erau tot mai optimişti că pot rivaliza cu Apple în arena smartphone-urilor. Samsung este în avantaj acum. Câştigă cotă de piaţă datorită schimbării de dinamică din industria smartphone", comentează Mark Newman, fost director de strategie la Samsung şi senior analyst la Sanford C. Bernstein.

Demisia lui Jobs a propulsat acţiunile Samsung în urcare cu 2,4% în şedinţa de joi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici