ANALIZĂ evaluatori: Tendinţa de scădere a preţurilor locuinţelor se va păstra pe termen mediu

Tendinţa de scădere a preţurilor se va păstra cel mai probabil pe termen mediu, în condiţiile în care economia nu dă semne solide de redresare, o relansare a pieţei fiind posibilă în urma reluării finanţării, potrivit companiei de evaluare Darian.

3357 afișări
Imaginea articolului ANALIZĂ evaluatori: Tendinţa de scădere a preţurilor locuinţelor se va păstra pe termen mediu

ANALIZĂ evaluatori: Tendinţa de scădere a preţurilor locuinţelor se va păstra pe termen mediu (Imagine: Silviu Matei/Publimedia)

"În viitor tendinţa de scădere a preţurilor se va păstra cel mai probabil şi pe termen mediu, în condiţiile în care economia nu dă semne solide de redresare. Principalii factori ar putea fi cei determinaţi de limitarea finanţării bancare de programul Prima Casă şi de veniturile insuficient de ridicate ale potenţialilor cumpărători", a declarat într-un comunicat Adrian Crivii, preşedintele Darian.

În opinia sa, şansa relansării economiei şi implicit şi a pieţei imobiliare constă în relansarea finanţării prin atragerea fondurilor europene în bugetul 2014-2020, asanarea pierderilor din economie, transparenţa în utilizarea fondurilor bugetare şi eficientizarea investiţiilor.

TITLURILE ZILEI

Mai mult, analiştii Darian consideră că faptul că programul guvernamental Prima Casă nu a făcut distincţie între stocul de locuinţe noi şi cel vechi, coroborat cu faptul că TVA-ul se aplică doar apartamentelor situate în blocurile noi, crescând preţul acestora cu 5% sau 24%, a determinat dezvoltatorii să concureze pe aceleaşi plaje de preţ cu apartamentele construite înainte de 1990.

"Acest lucru a dus la scăderea ratelor de absorbţie a construcţiilor noi, care a determinat scăderea masivă a proiectelor rezidenţiale noi", a menţionat Crivii.

Datele Darian privind evoluţia preţurilor proprietăţilor imobiliare din România anul trecut confirmă informaţiile publicate şi de alte firme din domeniul imobiliar.

Analizele firmei de evaluare arată că valorile proprietăţilor imobiliare din România au continuat să scadă şi în ultimul an, dar într-un ritm mai temperat, presiuni mai accentuate fiind asupra terenurilor pentru dezvoltare, care au scăzut cu aproximativ 6% în ultimele 12 luni. Spre deosebire de acestea, terenurile agricole şi-au continuat aprecierea, creşterea în ultimii 2 ani fiind de aproximativ 50%.

"Dacă în ultimii 5 ani preţurile apartamentelor vechi au înregistrat la nivel naţional scăderi de aproximativ 41% - cu diminuări ale valorilor şi de 25% pe an, în perioada de început a crizei - în ultimul an scăderea a fost de doar 2%", se menţionează într-un comunicat al Darian.

Pentru al şaselea an consecutiv, compania Darian DRS SA a lansat studiul "Analiza pieţei imobiliare" alături de "Indicele Imobiliar Darian". Studiul cuprinde cele mai mari 27 de oraşe din România, analizând evoluţia pieţei pe fiecare sector al pieţei imobiliare, pe baza preţurilor de tranzacţionare.

Pe primul loc în clasamentul preţurilor la apartamentele vechi se situează şi de această dată Bucureştiul, cu o medie de 957 euro/mp, urmată îndeaproape de Cluj-Napoca cu 954 euro/mp, pe locul trei situându-se Timişoara cu 862 euro/mp.

Comparativ cu perioada de început a crizei, preţurile apartamentelor vechi au scăzut în Bucureşti cu aproximativ 63%, scăderea moderându-se în ultimele 12 luni, fiind de aproximativ jumătate de punct procentual.

Cea mai mare scădere a preţurilor a fost consemnată la apartamentele vechi anul trecut s-a înregistrat în oraşul Arad, de 7,8%, unde preţul mediu a fost în semestrul doi 2013 de 587 euro. Pe locul doi se află Drobeta Turnu Severin, cu o scădere de 4,1% şi o valoare medie de 626 euro/mp şi Ploieşti, cu o scădere de 3,9% şi o valoare medie de 748 euro/mp.

Preţurile apartamentelor noi la nivelul întregii ţări au înregistrat o scădere uşor mai redusă decât a celor vechi, de la începutul crizei diminuarea fiind de aproximativ 35%, iar scăderea în ultimele 12 luni de aproximativ 1%.

Capitala a deţinut supremaţia şi în ceea ce priveşte preţurile apartamentelor noi, preţul mediu fiind de aproximativ 1.138 euro/mp (singurul oraş cu preţuri de peste 1.000 euro/mp), în scădere cu aproximativ 44% faţă de perioada de început a crizei şi cu aproximativ 0,3% mai mici decât în urmă cu 12 luni.

Apartamentele noi din Deva au înregistrat anul trecut cea mai mare scădere, de 6,2%, ajungând la un nivel mediu de 617 euro/mp. O altă diminuare importantă a fost raportată în Timişoara, de 3,2%, iar preţul mediu este de 927 euro/mp.

În ceea ce priveşte casele sau vilele, Darian a luat în considerare doar proprietăţile construite sau pentru care s-au realizat revizii capitale începând cu anul 2010, cu grad mediu de finisare, regim de înălţime P+1E sau P+M, în condiţiile unor suprafeţe construite desfăşurate medii (140-150 mp) şi suprafeţe de teren medii (500 mp).

Cele mai scumpe case/vile s-au vândut în Bucureşti, la un preţ mediu de 1.038 euro/mp, Capitala fiind şi singura localitate cu peste 1.000 euro/mp. Pe locul secund se situează Cluj-Napoca cu un preţ mediu de 890 euro/mp. Cele mai mici preţuri de vânzare se regăsesc în Alexandria şi Botoşani.

În ceea ce priveşte terenurile pentru dezvoltare, chiar dacă în comparaţie cu perioada similară a anului 2012 preţurile nu au cunoscut o depreciere considerabilă (aproximativ 6%), faţă de începutul crizei, la jumătatea anului 2008, la nivel naţional preţurile au scăzut cu 63%. Cea mai mare scădere din 2013 a fost consemnată la terenurile din Arad şi Ploieşti (14%) şi Târgovişte (13%).

"Un argument în favoarea scăderii continue a preţurilor la terenuri l-a constituit faptul că spre deosebi­re de piaţa locuinţelor, susţinută de programul Prima Casă, în cazul primelor nu a existat nicio pârghie care să menţină preţul. De asemenea, marja de negociere în cazul terenurilor este mai ridicată decât în cazul locuinţelor", se menţionează în comunicat.

Terenurile agricole au fost foarte căutate în ciuda faptului că de la inceputul anului 2012 acestea s-au scumpit cu aproximativ 50%, înregistrând cea mai spectaculoasă apreciere dintre toate sectoarele pieţei imobiliare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici