Asociaţie: Vânzările de băuturi spirtoase însumează 700 milioane euro, dar doar 25% sunt fiscalizate

Românii consumă anual băuturi spirtoase în valoare de 700 milioane de euro, dar statul încasează taxe şi accize doar pentru 25% din vânzări din cauza evaziunii fiscale, potrivit datelor publicate, joi, de asociaţia Spirits România.

468 afișări
Imaginea articolului Asociaţie: Vânzările de băuturi spirtoase însumează 700 milioane euro, dar doar 25% sunt fiscalizate

"Am luat preţul mediu la raft pentru băuturile spirtoase şi am calculat că 39% din valoare reprezintă acciza, apoi TVA-ul are o pondere de 19%, alte taxe şi costul finanţării aproximativ 5%. Rămâne o pondere de 37% din preţul de la raft din care producătorii şi distribuitorii trebuie să-şi acopere costurile. Am putea vorbi că este mai mult o afacere a statului pentru că 65% din preţ se duce la bugetul de stat", a declarat Preşedintele Spirits România, Florin Rădulescu.

TITLURILE ZILEI

El a menţionat că piaţa neagră de pe segmentul băuturilor spirtoase a crescut semnificativ după ce Guvernul a decis în 2013 să majoreze acciza la alcool pur cu 40%, situându-se în prezent la 1.065 euro pe hectolitru.

Astfel, producţia fiscalizată a fost anul trecut cu 32% mai mică comparativ cu nivelul din 2012, iar sumele încasate de stat din accizele pe alcool etilic au fost cu 2 milioane de euro mai reduse în pofida nivelul mai ridicat al accizei, conform unei prezentări a Spirits România.

"Noi, ca asociaţie, dorim eliminarea acestei fiscalizări excesive. Accentul autorităţile ar trebui să fie nu pe majorarea taxelor, întrucât s-a văzut efectul, nu s-a încasat mai mult, ci se creează evaziune, şi introducerea unui regim fiscal echitabil şi sustenabil pentru companiile din sector. Acest lucru este esenţial atât pentru însănătoşirea pieţei de băuturi spirtoase, cât şi pentru creşterea nivelului de taxe colectate la bugetul de stat", a spus Rădulescu.

Florin Rădulescu a menţionat că Spirits România salută propunerea Guvernului de a reduce acciza la nivelul anterior majorării din 2013, inclusă în noul Cod Fiscal, care se află în prezent în dezbaterea Comisiei de Buget a Camerei Deputaţilor.

El a explicat că preţul mai mic reprezintă o motivaţie pentru consumatori să cumpere din surse controlate, iar revenirea accizei la nivelul dinainte de 2013 va conduce la reducerea preţului la raft pentru băuturile spirtoase cu 20 – 25% pentru producţia internă şi cu 7-10% pentru import.

Acciza din România este aproape dublă faţă de nivelul minim recomandat de Directiva 92-84-EEC, de 550 euro hectolitru de alcool pur, precum şi faţă de cel din Bulgaria, potrivit datelor prezentate de asociaţie.

 

Totodată, Spirits România propune interzicerea producţiei de băuturi spirtoase în PET, în condiţiile în care evaziunea fiscală în domeniul băuturilor spirtoase se face cu preponderenţă prin folosirea PET-urilor.

"Producţia în PET este foarte greu de urmărit în condiţiile în care există mii de producători de PET-uri în România. În România există însă o singură fabrică de producţie de sticlă, iar restul de importă, deci este mult mai uşor de urmărit", a adăugat Rădulescu.

O altă problemă ridicată de Rădulescu se referă la insolvenţa companiilor din sectorul băuturilor spirtoase. "Sunt multe firme din domeniu care înregistrează că datorează accize şi TVA, numai că la momentul la care trebuie să le plătească, ghinion, au intrat în insolvenţă şi statul recuperează ce îi aprobă judecătorul în instanţă. Insolvenţele se practică în domeniul acesta şi sunt foarte periculoase", a mai spus Rădulescu.

Spirits România este o asociaţie non-guvernamentală şi independentă, care reuneşte principalii opt producători şi importatori de băuturi spirtoase din România, care controlează 55% din piaţa fiscalizată de profil şi exportă în 20 de ţări din Europa, Asia şi America.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici