Banca Centrală Europeană îi atrage lui Teodorovici atenţia, într-o scrisoare, că nu a fost consultată în privinţa OUG 114

Banca Centrală Europeană aminteşte autorităţilor române că ar fi trebuit consultată înaintea adoptării OUG 114/2018 care prevede intoducerea taxei pe activele bancare, într-o scrisoare adresată ministrului Finanţelor Eugen Teodorovici.

5336 afișări
Imaginea articolului Banca Centrală Europeană îi atrage lui Teodorovici atenţia, într-o scrisoare, că nu a fost consultată în privinţa OUG 114

Banca Centrală Europeană îi aminteşte lui Teodorovici, într-o scrisoare, faptul că nu a fost consultată în privinţa OUG 114

Conform legislaţiei europene, autorităţile naţionale sunt obligate să consulte BCE cu privire la orice proiect legislativ din domeniile de competenţă ale instituţiei, printre care legile aplicabile instituţiilor financiare, în măsura în care acestea influenţează semnificativ stabilitatea instituţiilor financiare şi a pieţelor.

„În conformitate cu articolul 4 din Decizia 98/415 / CE a Consiliului, BCE ar trebui să fie consultată într-o etapă adecvată, care să permită autorităţii care iniţiază proiectul să ia în considerare opiniile BCE, înainte de a lua o decizie pe fond”, arată documentul.

TITLURILE ZILEI

Instituţia europeană remarcă faptul că OUG nr. 114/2018 nu a fost însoţită de nicio evaluare a impactului de către asupra sectorului bancar, iar în absenţa unui astfel de document, riscul ca taxa să aibă un impact semnificativ asupra stabilităţii sistemului bancar nu poate fi exclus.

Scrisoarea include şi un ghid privind modul în care ECB este consultată de autorităţile naţionale în proceesul legislativ.

Şi alte instituţii finaciare internaţionale au trimis scrisori Guvernului, pe tema OUG 114. Este vorba de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi International Finance Corporation (IFC), care s-au plâns, în mod oficial, Guvernului român cu privire la noile impozite pentru sectorul bancar.

BERD şi IFC, care face parte din Banca Mondială, au trimis o scrisoare comună către oficialii de la Bucureşti, la data de 1 februarie, în care şi-au subliniat îngrijorarea faţă de noile planuri privind sistemul bancar.

BNR ştie din 5 februarie de scrisoarea BCE către Finanţe şi Guvern

Reprezentanţii Băncii Naţionale a României (BNR) au confirmat, miercuri, că instituţia a fost înştiinţată cu privire la scrisoarea Băncii Centrale Europene (BCE) trimisă către Ministerul Finanţelor Publice (MFP) şi Guvernul României.

Mai exact, BCE a înştiinţat BNR, la data de 5 februarie, că a trimis către MFP şi Guvernul României o scrisoare privind taxa pe activele financiare ale băncilor şi adoptarea OUG nr. 114/2018, reproşând că nu a fost informată deşi ar fi trebuit. De asemenea, BCE l-a înştiinţat de această scrisoare şi pe Romero Requena, directorul general al Serviciului Juridic al Comisiei Europene (CE).

Cu toate acestea, Banca centrală a României nu este obligată să răspundă BCE, deoarece scrisoarea nu îi este adresată, au confirmat sursele citate.

BCE le-a reamintit autorităţilor române, printr-o scrisoare datată 5 februarie, că trebuia să fie consultată înainte să fie introdusă taxa pe activele financiare ale băncilor, prin OUG nr. 114/2018, de la începutul acestui an. Scrisoarea îi este trimisă ministrului Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, atât pe adresa de la MFP, cât şi pe cea de la Guvern.

Instituţia europeană a subliniat că, potrivit Tratatului de Funcţionare al Uniunii Europene (TFUE) şi Deciziei Consiliului UE 98/415 / CE din 29 iunie 1998, autorităţile naţionale sunt obligate să consulte BCE cu privire la orice proiect legislativ din domeniile de competenţă ale BCE, inclusiv şi în principal, legile aplicabile instituţiilor financiare, în măsura în care acestea influenţează semnificativ stabilitatea instituţiilor financiare şi a pieţelor.

Instituţia bancară europeană remarcă faptul că Executivul nu a prezentat niciun studiu de impact asupra sectorului bancar, în momentul adoptării OUG nr. 114/2018, iar în absenţa unui astfel de studiu, riscul ca taxa să aibă un impact semnificativ asupra stabilităţii sistemului bancar nu poate fi exclus.

„În acest context, BCE consideră că această neconsultare este un caz de nerespectare de către autorităţile române a obligaţiei de a consulta BCE cu privire la proiectul de legislaţie naţională, contrar articolului 127 alineatul (4) şi articolului 282 alineatul (5) din TFUE şi articolului 2 alineatul (1) din Decizia 98/415 / CE a Consiliului. Pe viitor, dacă este cazul, BCE ar aprecia dacă Guvernul român va acorda atenţie observaţiilor de mai sus, îndeplinindu-şi obligaţia de a consulta BCE cu privire la proiectele legislative”, concluzionează scrisoarea BCE.

Scrisoarea citată include un ghid privind modul în care ECB este consultată de autorităţile naţionale în proceesul legislativ.

La data de 1 februarie, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi International Finance Corporation (IFC) s-au plâns, în mod oficial, Guvernului român cu privire la noile impozite impuse sectorului bancar. BERD şi IFC, care face parte din Banca Mondială, au trimis o scrisoare comună către oficialii de la Bucureşti, la data de 1 februarie, în care şi-au subliniat îngrijorarea faţă de noile planuri privind sistemul bancar.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici