Banca Mondială şi-a redus estimările privind economia României: 3,5% în 2019 şi 3,1% în 2020

Banca Mondială (BM) estimează că economia României va creşte în acest an cu 3,5%, o prognoză mai redusă cu un punct procentual decât cea din iunie 2018, potrivit raportului „Global Economic Prospects - Darkening Skies”, prezentat marţi seara.

301 afișări
Imaginea articolului Banca Mondială şi-a redus estimările privind economia României: 3,5% în 2019 şi 3,1% în 2020

Banca Mondială şi-a redus estimările privind economia României: 3,5% în 2019 şi 3,1% în 2020

De asemenea, BM şi-a redus cu un punct procentual estimarea pentru 2020 şi 2021, la 3,1%, respectiv 2,8%.

Anul trecut, economia României a crescut cu 4% în primul trimestru, cu 4,1% în trimestrul al doilea şi 4,3% în trimestrul al treilea, conform celor mai recente date prezentate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

„Activitatea din Europa şi Asia Centrală (ECA) este estimată să scadă la 3,1% în 2018, de la 4% în 2017, reflectând reducerea activităţii de pe piaţa din Turcia, din a doua jumătate a anului. Excluzând Turcia, creşterea regională a rămas neschimbată, fiind estimată la 2,9%, în 2018, pe măsură ce activitatea a încetinit în ţările din vestul regiunii, cum ar fi Bulgaria şi România, ceea ce a fost compensat de o accelerare în partea de est a regiunii care a beneficiat de preţurile ridicate ale petrolului. Creşterea comerţului regional a scăzut în anul 2018”, detaliază „Global Economic Prospects - Darkening Skies”.

TITLURILE ZILEI

În plus, România este una dintre cele trei ţări din regiune care, alături de Ucraina şi Turcia, şi-a majorat anul trecut dobânda de politică monetară. Rata dobânzii de politică monetară este în prezent de 2,5%, cât a fost stabilită începând cu 8 mai 2018, în creştere de la 2,25% din aprilie 2018. Majorarea s-a făcut pe fondul creşterii accelerate a inflaţiei.

„În Europa Centrală, înăsprirea condiţiilor de pe piaţa muncii şi creşterea preţurilor la energie au împins inflaţia în cadrul ţintei, politica monetară rămânând stabilă în majoritatea ţărilor. O excepţie este România, unde cererea internă robustă a împins inflaţia peste limita superioară a cadrului ţintei, determinând înăsprirea politicii monetare. Treptat, accelerarea inflaţiei a dus la înăsprirea politicii monetare în Ucraina”, remarcă autorii raportului citat.

Banca Naţională a României are o ţintă de inflaţie flexibilă, de 2,5%, plus/minus 1%.

Creşterea economiilor din Europa Centrală a încetinit, anul trecut, iar încetinirea creşterii exporturilor şi lipsa forţei de muncă au redus din ritmul de creştere pentru economiile din Bulgaria, Croaţia şi România, se remarcă în raportul citat.

„În schimb, în ciuda deficitului de forţă de muncă, creşterea economică în Polonia a accelerat uşor, datorită consumului şi investiţiilor puternice. Cererea internă puternică a sprijinit activitatea în Balcanii de Vest, cu excepţia Muntenegrului. În Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, creşterea a revenit în 2018, deoarece formarea unui nou guvern a încheiat o criză politică prelungită şi sentimentul investitorilor a crescut”, precizează raportul BM.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici