Băncile elveţiene schimbă politica. Măsurile drastice pe care le va lua Credit Suisse faţă de clienţii germani

Banca elveţiană Credit Suisse şi-a informat clienţii germani că va întrerupe colaborarea cu ei dacă nu vor prezenta dovezi că sumele pe care le deţin în conturi au fost declarate la fisc.

5304 afișări
Imaginea articolului Băncile elveţiene schimbă politica. Măsurile drastice pe care le va lua Credit Suisse faţă de clienţii germani

Băncile elveţiene schimbă politica. Măsurile drastice pe care le va lua Credit Suisse faţă de clienţii germani (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Băncile elveţiene încearcă să îmbunătăţească relaţiile cu guvernele străine, pe fondul disputelor din ultimii ani privind secretul bancar, potrivit Wall Street Journal.

Noua politică a Credit Suisse vizează toate conturile deţinute de clienţii germani, care trebuie să ateste, cu documente bancare sau certificate fiscale, că fondurile deţinute au fost taxate conform legii, potrivit purtătorului de cuvânt al băncii, Marc Dosch.

TITLURILE ZILEI

El a adăugat că banca va înceta colaborarea cu deţinătorii de conturi care nu se vor alinia noii politici.

"Recomandăm clienţilor germani să-şi analizeze situaţia şi să facă curăţenie, dacă este nevoie. Dacă nu se va întâmpla, vom pune capăt relaţiei cu aceşti clienţi", a afirmat Dosch.

Şi banca elveţiană UBS a cerut clienţilor germani să îşi "regularizeze poziţiile", a afirmat duminică un reprezentant al instituţiei de credit.

Ziarul Tages Anzeiger scrie că şi clienţii germani ai băncii Julius Baer au fost contactaţi pentru a prezenta dovezi că banii deţinuţi în Elveţia au fost declaraţi către autorităţile fiscale.

Băncile elveţiene au fost prin tradiţie o importantă destinaţie offshore pentru persoanele care au dorit să-şi ferească veniturile de atenţia fiscului, datorită legii secretului bancar respectată cu sfinţenie în Elveţia. Guvernele din Statele Unite, Marea Britanie şi Europa de Vest au desfăşurat în ultimii ani campanii pentru identificarea cetăţenilor care au venituri ascunse în Elveţia şi taxarea acestor averi.

Guvernul elveţian a fost nevoit în cele din urmă să cedeze, încheind tratate cu mai multe state, precum SUA şi Germania, prin care se angajează ca băncile să nu mai ajute cetăţenii acestor ţări să evite plata taxelor. Parlamentul german a blocat anul trecut tratatul cu Elveţia.

Evaziunea fiscală şi evitarea plăţii taxelor prin exploatarea neajunsurilor legislaţiei în domeniu a devenit o problemă tot mai intens politizată la nivel mondial.

Săptămâna trecută, fostul ministru francez al Bugetului Jerome Cahuzac a devenit subiectul unei investigaţii de spălare de bani şi evaziune fiscală, în urma unor acuzaţii că a ascuns fonduri în Elveţia şi Singapore. Procurorii francezi au cerut ajutorul autorităţilor elveţiene în această investigaţie.

Biroul procurorului general din Geneva a anunţat că va pune la dispoziţia autorităţilor franceze documente legate de relaţiile lui Cahuzac cu băncile elveţiene. Procurorul general a precizat că fostul ministru deţine un cont bancar în Elveţia din 1992, fără a face alte precizări.

Tot săptămâna trecută, The International Consortium of Investigative Journalists (ICJC) a început să publice materiale rezultate în urma unei investigaţii globale în sistemul financiar offshore, dezvăluind afaceri secrete din paradisurile fiscale a numeroase persoane bogate din întreaga lume, conectate politic, din mediul de afaceri sau având legături cu crima organizată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici