Băncile îşi presează clienţii persoane fizice cu marje de dobânzi mai mari. Companiile se împrumută doar puţin mai ieftin

Bancherii au tăiat, în medie, încă 5% din dobânzile la depozitele populaţiei în ianuarie şi în acelaşi timp ai scumpit creditele cu 3%, rotunjindu-şi astfel marjele de câştig cu o treime de punct procentual. Marja de dobândă medie (diferenţa din dobânda la credite şi cea la depozite) se apropia de 4,8 puncte procentuale în ianuarie.

413 afișări
Imaginea articolului Băncile îşi presează clienţii persoane fizice cu marje de dobânzi mai mari. Companiile se împrumută doar puţin mai ieftin

Băncile îşi presează clienţii persoane fizice cu marje de dobânzi mai mari. Companiile se împrumută doar puţin mai ieftin (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)

Scăderea dobânzilor la depozite vine în contextul în care băncile se împrumută mai ieftin de pe piaţa monetară, pe fondul scăderii dobânzii-cheie a BNR. Dobânda medie la depozite era de 2,6% pe an în ianuarie, dar unele bănci de talie mare au coborât deja cu bonificaţiile sub 2% indiferent de scadenţă sau de suma economisită.

„Mă aştept ca în perioada următoare presiunea să con­tinue asupra randamentelor, din toate clasele investiţionale, inclusiv depozitele. Băncile nu sunt într-o po­ziţie foarte confortabilă, au avut pierderi mari în trecut, unele mai au de provizionat. Nu e un context foarte fericit“, a explicat Matei Păun, managing partner la BAC Investment.

Citeşte mai multe despre dobânzile la credite pe www.zf.ro

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici