Băncile nu mai aşteaptă banii restanţierilor şi scot la vânzare mii de case şi apartamente din toată ţara

Bancherii caută să accelereze recuperarea pierderilor din credite restante aruncând pe piaţă mii de case şi apartamente din toată ţara executate silit - de la locuinţe de câteva mii de euro până la clădiri istorice evaluate la milioane de euro.

4856 afișări
Imaginea articolului Băncile nu mai aşteaptă banii restanţierilor şi scot la vânzare mii de case şi apartamente din toată ţara

Băncile nu mai aşteaptă banii restanţierilor şi scot la vânzare mii de case şi apartamente din toată ţara (Imagine: Mihaela Cojocariu/Mediafax Foto)

BCR, BRD şi Banca Transilvania - primele trei bănci din sistem după valoarea activelor deţinute - au pu­blicat pe site-urile proprii anunţuri de vânzare a circa 1.300 de case şi apartamente şi speră să încaseze din valorificarea acestora echivalentul a 70 mil. euro.

Aproximativ 550 de apartamente şi 320 de case sunt scoase la licitaţie de BCR, banca sperând să încaseze din vânzarea lor 35 mil. euro. Numărul anunţurilor publicate pe portalul specializat al băncii a crescut în ultimele luni în condiţiile în care banca se află sub presiunea creditelor neperfor­mante, care au atins un sfert din bilanţ, dar şi pe fondul unei schimbări de strategie, care vizează revenirea pe profit începând de anul viitor.

La rândul său, BRD a publicat pe site-ul propriu anunţuri cu circa 165 de case şi apartamente şi speră să recu­pereze din vânzarea acestora suma de 18 mil. euro. Şi Banca Transilvania a aruncat pe piaţă 250 de locuinţe, cu o valoare cumulată de 16 mil. euro. Anunţurile publicate de bănci pe site-urile proprii sunt însă numai o parte din numărul total al imobilelor executate silit.

În urma unei solicitări a ZF, repre­zen­tan­ţii BRD au menţionat că la finalul lunii iunie nu­mă­rul caselor şi apartamentelor recuperate de bancă de la clienţii rău-plat­nici se ridica la 870 de imobile, nivel similar cu cel de la finalul anului trecut. BRD a vândut însă 155 de locuinţe executate silit în primele şase luni după ce anul trecut banca găsise încă 250 de cumpărători pentru casele recuperate de la restanţieri.

Reprezentanţii unei alte bănci din top zece afirmă că au executat în ultimul an şi jumătate 750 de case şi apartamente şi au vândut puţin peste 400 de imobile. Vân­ză­rile vizează şi imobile recuperate în anii anteriori, bancherii găsind destul de greu cum­părători în contextul în care piaţa imobi­liară nu a reuşit să-şi revină din criză.

"Imobilele vândute nu sunt numai din imo­bilele date în executare în acelaşi an, ci pot fi vân­zări şi din imobilele date în executare în anii pre­cedenţi", au precizat oficialii băncii.

Multe dintre locuinţele executate silit de bancheri se află la a doua sau a treia tentativă de vânzare şi au preţuri reduse cu până la 25% faţă de valoarea la care au fost scoase pe piaţă iniţial. Bancherii au ţinut mult timp de preţ, dar în ultima perioadă au început să mai renunţe la pretenţii, văzând că stocul de imobile executate creşte şi cererea este foarte slabă.

Cu toate acestea, băncile nu par dispuse să vândă cu orice preţ, mai ales că de multe ori suma pe care o au de recuperat de la clienţi depăşeşte de câteva ori valoarea imobilului scos la licitaţie. De exemplu, UniCredit Ţiriac încearcă să vândă cu echivalentul a 39.000 de euro un apartament în Ploieşti, în condiţiile în care are de recuperat de la proprietar peste 100.000 de euro.

Mai mult, acelaşi apartament este executat şi de Intesa Sanpaolo, care pretinde o creanţă de aproape 60.000 de euro.

Executarea persoanelor fizice are efecte dramatice, având în vedere că practic mii de familii sunt pe cale să-şi piardă casele pentru că nu şi-au mai plătit ratele la bănci. Fenomenul executărilor silite a luat amploare în criză după ce mulţi datornici au ajuns şomeri sau li s-a diminuat salariul. Deprecierea leului a jucat la rândul său un rol important, având în vedere că 95% din creditele ipotecare acordate de băncile locale sunt în euro, dolari sau franci elveţieni.

Citeşte mai multe despre casele executate silit pe www.zf.ro

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici