BERD şi IFC s-au plâns oficial Guvernului României de noile taxe pentru bănci

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi International Finance Corporation (IFC) s-au plâns, în mod oficial, Guvernului român cu privire la noile impozite pentru sectorul bancar, arată sursele citate de site-ul agenţiei de ştiri Reuters.

227 afișări
Imaginea articolului BERD şi IFC s-au plâns oficial Guvernului României de noile taxe pentru bănci

BERD şi IFC s-au plâns oficial Guvernului României de noile taxe pentru bănci

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi International Finance Corporation (IFC) s-au plâns, în mod oficial, Guvernului român cu privire la noile impozite pentru sectorul bancar, arată sursele citate de site-ul agenţiei de ştiri Reuters.

Într-o mişcare neobişnuită, BERD din Londra şi IFC, care face parte din Banca Mondială, au trimis o scrisoare comună către oficialii de la Bucureşti, la data de 1 februarie, în care şi-au subliniat îngrijorarea faţă de noile planuri privind sistemul bancar, notează Reuters. Scrisoarea a fost confirmată pentru Reuters de un reprezentant al BERD.

TITLURILE ZILEI

„Nu discutăm conţinutul corespondenţei noastre cu autorităţile în public şi nu avem alte comentarii în această etapă”, a mai spus reprezentantul BERD pentru Reuters.

BERD deţine participaţii la băncile româneşti, printre care cea mai mare bancă, respectiv Banca Transilvania, iar Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, a citat, luni plângerea BERD, în timp ce a făcut un al doilea atac agresiv asupra planurilor Guvernului, în mai puţin de o săptămână de la primul.

„Cei de la BERD au o problemă majoră, deoarece, de exemplu, în cazul Băncii Transilvania, câteva zeci, dacă nu câteva zeci de mii de acţionari străini mai mici, au cumpărat pe baza credibilităţii lor. Când au văzut ce s-a întâmplat pe bursă, au început să îi ia la întrebări... pe cei care au promovat ideea că România are o legislaţie stabilă, responsabilă, predictibilă şi rezonabilă”, a susţinut Isărescu.

Propunerile fiscale de la finele anului trecut, care, de asemenea, au majorat impozitele pentru firmele din energetice, pentru a compensa creşterea cheltuielilor de stat, au făcut ca piaţa de capital din României să scadă, la un nivel record în decembrie, iar leul să se deprecieze, când au fost anunţate fără avertisment.

Analiştii spun ca noile taxe ar putea face băncile neprofitabile şi le-au criticat pentru mecanismul complex care le leagă de ratele dobânzilor de pe piaţa monetară din România.

Îngrijorarea este că ratele pieţei monetare vor fi distorsionate de schimbările care, la rândul lor, ar face dificilă evaluarea de către Banca centrală a impactului mişcărilor ratei dobânzii.

BERD a devenit acţionar al BT, cea mai mare bancă din România, în funcţie de active, din 2001, iar anul trecut a cumpărat şi un pachet de 19% din Piraeus Bank România (actuala First Bank) de la grupul elen Piraeus.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici