BM: Estimarea de creştere economică pentru 2011 nu va fi modificată după această misiune

Estimarea de creştere economică pentru 2011 nu va fi modificată după misiunea în curs a Fondului Monetar Internaţional, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale, care se va încheia în 8 februarie, a arătat Sudharshan Canagarajah, economist şef pe politici economice pentru Europa şi Asia Centrală al BM.

33 afișări
Imaginea articolului BM: Estimarea de creştere economică pentru 2011 nu va fi modificată după această misiune

BM: Estimarea de creştere economică pentru 2011 nu va fi modificată după această misiune (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Estimarea oficială privind creşterea economică din 2011 este de 1,5%.

Întrebat dacă pe parcursul misiunii au apărut elemente care să ducă la o revizuire a estimării de creştere economice, Canagarajah a răspuns că nu.

"Nu va exista o revizuire a estimării de creştere economică", a adăugat oficialul Băncii Mondiale (BM), într-o conferinţă de presă.

România are în derulare un acord de finanţare externă cu FMI, UE, Banca Mondială şi alte instituţii financiare internaţionale, în sumă totală de aproximativ 20 de miliarde de euro.

O misiune comună a FMI, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale a început în 25 ianuarie a şaptea evaluare a acordului stand-by, în care se analizează îndeplinirea obiectivelor stabilite pentru ultimul trimestru din 2010, vizita urmând să se încheie în data de 8 februarie.

Banca Mondială a organizat joi o conferinţă de presă în care a anunţat că va realiza opt studii pe politici sectoriale, respectiv despre creşterea economică, "competitivitatea agriculturii", "mediul de afaceri şi industrie", "productivitate, inovaţie şi competitivitatea exporturilor", piaţa forţei de muncă, sustenabilitatea fiscală, investiţii străine directe şi fondurile structurale pentru infrastructură.

Cătălin Păuna, economistul-şef al biroului din România al BM, a menţionat că un set de note va fi disponibil spre finele lunii aprilie.

Canagarajah a arătat că BM încearcă, împreună cu Guvernul şi părţi terţe independente, să afle care sunt constrângerile pentru economie şi revenirea creşterii economice.

"Dacă aţi avut un declin atât de mare şi revenirea va fi lentă. Vrem să înţelegem care au fost factorii care au susţinut creşterea, care sunt forţele de contracţie în timpul scăderii economice şi care vor fi noii factori de creştere pentru revenire. Într-un fel economia României este într-o situaţie foarte dificilă pentru că nu trebuie să-şi revină numai de criză globală, ci intră într-o nouă fază de integrarea în Uniunea Europeană", a explicat Canagarajah.

El a subliniat că este important să se înţeleagă care sunt factorii care vor susţine creşterea agriculturii României, în contextul în care la nivel mondial preţul mâncării va deveni extrem de important.

"O altă zonă pe care vrem să o înţelegem este piaţa muncii. Economia are o piaţă a muncii care nu a fost foarte compettitvă în timpul creşterii. Costul forţei de muncă este ridicat, deşi productivitatea este redusă. Acesta este un aspect pe care vrem să îl înţelegem: care sunt constrângerile competitivităţii pieţei muncii. Aste este o altă analiză pe care vrem să o facem", a continuat Canagarajah.

El a mai arătat că nu există economie care va creşte fără majorarea investiţiilor directe, iar BM vrea să se asigure că rezolvă constrângerile existente în economia României pentru investiţiile străine.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici