CONFERINŢA MEDIAFAX - Bogdan Badea, Ministerul Energiei: Sectorul energetic are nevoie disperată de noi investiţii

Sectorul energetic românesc trăieşte în proporţie covârşitoare din investiţiile realizate înainte de 1990 şi are nevoie disperată de noi proiecte, a declarat joi, la conferinţa Mediafax Talks about Energy, Bogdan Badea, secretar de stat în Ministerul Energiei, IMM-urilor şi Mediului de Afaceri.

348 afișări
Imaginea articolului CONFERINŢA MEDIAFAX - Bogdan Badea, Ministerul Energiei: Sectorul energetic are nevoie disperată de noi investiţii

CONFERINŢA MEDIAFAX - Bogdan Badea, Ministerul Energiei: Sectorul energetic are nevoie disperată de noi investiţii (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)

El a vorbit şi despre competiţia existentă în piaţa de producţie a energiei electrice, dar şi în cea de furnizare.

"Purtăm discuţii cu colegii de la ANRE pentru a gândi mecanisme şi în zona de distribuţie, astfel încât dacă vom sesiza că pierderile se vor accentua, iar consumul va creşte, să găsim mecanismele legale astfel încât operatorii să fie motivaţi şi să îşi reducă pierderile şi să facă investiţii. Pentru că am sesizat o încetineală, în condiţiile în care România are nevoie disperată de investiţii, în condiţiile în care sectorul energetic trăieşte în proporţie de 90% din investiţile făcute înainte de 1990", a spus Badea.

Potrivit secretarului de stat, dacă în sectorul de energie regenerabilă au apărut investiţii noi, în ceea ce priveşte alte tipuri de investiţii - în reţele, în mari capacităţi de producţie - România este deficitară şi de aceea este şi o distorsiune în piaţă în ceea ce priveşte eficienţa sau ineficienţa unor operatori economici.

Secretarul de stat a arătat că există o diferenţă între unităţile puse în funcţiune în urmă cu zeci de ani, unde investiţiile sunt amortizate, şi cele intrate recent în operare, unde investiţia trebuie recuperată, fapt reflectat în preţul final al energiei.

"Este important ca aceşti producători care au construit mult şi care au preluat activele de la acel moment să înţeleagă că la un anumit moment aceste capacităţi vor ieşi din funcţiune", a adăugat el.

Badea a precizat totodată că jucătorii din piaţă trebuie să facă o analiză a companiilor din Europa şi să înţeleagă cu cine vor intra în competiţie, "până nu este prea târziu", în contextul realizării Uniunii Energetice.

El a mai spus că în România nu strategiile lipsesc, ci implementarea lor adecvată.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici