Bugetul Ministerului Apărării Naţionale, aprobat de Comisiile reunite din Parlament

Bugetul pe 2018 al Ministerului Apărării Naţionale (MApN) a fost adoptat, joi, de Comisiile reunite pentru buget-finanţe din Parlament.

165 afişări
Imaginea articolului Bugetul Ministerului Apărării Naţionale, aprobat de Comisiile reunite din Parlament

Bugetul Ministerului Apărării Naţionale, aprobat de Comisiile reunite din Parlament

MApN va avea, în 2018, un buget („credite bugetare”) de 18,1 miliarde de lei, cu 11,29% mai mult decât alocarea din 2017. Ca ordonator principal, MApN va mai putea atrage sume suplimentare („credite de angajament”) faţă de acest buget, în valoare totală de până la 22,5 miliarde de lei.

Ministrul Apărării, Mihai Fifor, le-a explicat parlamentarilor că anul viitor „lărgim aria de înzestrare a Armatei printr-o serie de programe pe care le vom propune Consiliului Suprem de Apărare a Ţării în luna ianuarie”.

De asemenea, Mihai Fifor a declarat că „astăzi s-a făcut plata pentru primul sistem de rachete Patriot”. „Sistemele acestea sunt printre puţinele testate în luptă, ceea ce este foarte important pentru militari”, a precizat ministrul.

Pentru Forţele Terestre, MApN are un buget principal de 5,7 miliarde de lei, la care poate adăuga credite de angajament de 6,1 miliarde de lei.

Pentru Forţele Aeriene, MApN are un buget principal de 4,2 miliarde de lei, la care poate adăuga credite de angajament de 4,3 miliarde de lei.

Pentru Forţele Navale, MApN are un buget principal de 0,7 miliarde de lei (697 de milioane de lei), la care poate adăuga credite de angajament de 3,6 miliarde de lei.

Pentru sprijinul logistic, MApN are un buget principal de 792,8 milioane de lei de lei, la care poate adăuga credite de angajament de 884,5 milioane de lei.

Potrivit proiectului de buget MApN pe 2018, proiectele de investiţii esenţiale destinate să asigure interesele de securitate ale statului român, stabilite prin Hotărârea CSAT nr. 174 din 24 noiembrie 2016 referitoare la măsurile de eficientizare a înzestrării Armatei României şi creşterea implicării industriei naţionale de apărare în realizarea înzestrării, aflate în derulare sau în curs de iniţiere sunt:
1. Transportor blindat pentru trupe 8x8 (TBT 8X8) şi 4x4 (TBT 4X4);
2. Autoturisme de teren blindate şi neblindate de tip uşor – 4x4 (ATBNTU 4X4);
3. Sisteme C4I cu capabilităţi de integrare ISTAR;
4. Avion multirol pentru Forţele Aeriene;
5. Vânător de mine;
6. Sisteme de rachete sol-aer cu bătaie mare – HSAM;
7. Corvetă multifuncţională;
8. Elicoptere.

De asemenea, în conformitate cu legislaţia naţională privind achiziţiile publice în domeniile apărării şi securităţii, pentru următoarele opt programe de investiţii, a căror valoare estimată depăşeşte 100 de milioane de euro, MApN a solicitat şi a obţinut aprobarea prealabilă a Parlamentului pentru iniţierea procedurii de atribuire:
1. Transportor blindat pentru trupe 8x8 şi 4x4;
2. Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM);
3. Modernizare maşină de luptă MLI 84M;
4. Sistem Lansator Multiplu de Rachete cu bătaie mare (MLRS);
5. Corvetă multifuncţională;
6. Sistem integrat de arme SHORAD-VSHORAD (Etapa I - componenta SHORAD);
7. Sistem de instalaţii mobile de lansare rachete antinavă (SIML);
8. Sisteme C4I cu capabilităţi de integrare ISTAR.

„La acestea se adaugă programele aprobate de CSAT prin Planul de înzestrare al Armatei Romaniei (PIAR) şi care au iniţierea prevăzută în perioadă 2018-2020”, se arată în proiectul bugetului MApN.

 

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici