Care sunt companiile din România cu cei mai productivi angajaţi

Cele mai valoroase companii din portofoliul statului, mai exact „giganţii” de stat cu afaceri de sute de milioane de euro responsabili pentru exploatarea şi valorificarea resurselor energetice, dar şi pentru operarea reţelei de transport din România, au peste 145.000 de angajaţi.

1041 afișări
Imaginea articolului Care sunt companiile din România cu cei mai productivi angajaţi

Care sunt companiile din România cu cei mai productivi angajaţi

Cu toate că multe dintre companiile de stat înregistrează anual pierderi de ordinul a zeci de milioane de euro, pierderi care sunt incluse în deficitul bugetar, evaluarea productivităţii resursei umane reprezintă o simplă cifră la sfârşitul bugetului de venituri şi cheltuieli aprobat de guvern la începutul fiecărui an.

gândul vă prezintă rezultatele financiare ale celor mai mari companii de stat, prognozele privind profitul sau pierderile pe care le anticipează pentru acest an, precum şi productivitatea muncii angajaţilor din aceste companii.

 Angajaţii Transgaz, cea mai profitabilă companie de stat, sunt cei mai productivi, reiese din indicatorii oficiali. Pe locul doi sunt cei 24.735 de angajaţi ai CFR SA, companie care a înregistrat anul trecut pierderi de peste 167 de milioane de euro şi pentru care statul nu a găsit nicio altă soluţie de reducere a datoriilor decât anularea acestora. În aprilie, guvernul a dispus prin ordonanţă de urgenţă începerea procedurii de ştergere a unor datorii în valoare de 917 milioane de euro, prin conversia în acţiuni.

Cum se măsoară productivitatea unui angajat dintr-o companie de stat

Pentru a măsura productivitatea, respectiv eficienţa muncii depuse de un angajat, companiile de stat folosesc doi indicatori care pot fi consultaţi în nota de fundamentare a bugetelor. Primul este un raport între veniturile totale ale companiei şi numărul mediu de salariaţi, indicator exprimat în lei/persoană, iar al doilea este un indicator de performanţă care ţine cont de specificul muncii şi se exprimă în „unităţi fizice/persoană”. Spre exemplu, în cazul operatorului aerian Tarom unitatea fizică pe baza căreia se măsoară productivitatea muncii unui angajat este „pasageri deserviţi”, în timp ce la Transgaz este vorba despre numărul de kilometri de lucrări de reabilitare a conductelor pe persoană.

Citeşte mai multe despre cei mai productivi angajaţi pe www.gandul.info.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici