Ce semnificaţie poate avea pentru România alegerea unui „neamţ“ în fruntea republicii?

Efectul Iohannis a trimis România pe prima pagină a ziarelor germane pentru prima dată cu conotaţie pozitivă după multă vreme Preşedintele nu are pârghiile prin care să influenţeze direct investiţiile, dar poate mobi­liza restul decidenţilor Klaus Iohannis aduce la Cotroceni un plus de ima­gine, care ar putea deschide României „anumite uşi“, spun economiştii.

1537 afișări
Imaginea articolului Ce semnificaţie poate avea pentru România alegerea unui „neamţ“ în fruntea republicii?

Ce semnificaţie poate avea pentru România alegerea unui „neamţ“ în fruntea republicii? (Imagine: Publimedia/Shutterstock)

„Este posibil să se interpreteze aşa, «sentimental», că având preşedinte un român de etnie germană ar putea fi la nivel interpersonal o relaţie mai bună. Însă relaţiile interstatale depind şi de oamenii politici şi în mare măsură de soliditatea şi competitivitatea economiei“, spune Dumitru Miron, decanul Facul­tăţii de relaţii economice interna­ţio­nale (REI) din ASE Bucureşti, comentând ipoteza unor relaţii mai strânse cu Germania după alegerea lui Klaus Iohannis în frutea ţării.

Cea mai solidă şi competitivă economie europeană este Germania, supranumită „motorul economic“ al Europei. Tot Germania este principalul partener comercial al României.

În condiţiile în care 18% din exporturile României au avut anul trecut ca destinaţie Germania, o eventuală „cădere“ a economiei germane ar avea efecte directe şi vizibile în economia românească, la fel cum într-o „ridicare“, Germania ar „trage“ după ea şi România.

Citeşte mai multe despre posibilele efecte economice ale alegerii lui Klaus Iohannis pe www.zf.ro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici