Ce urmează în Europa? Previziunile economiştilor despre viitorul zonei euro şi al monedei unice

Percepţia investitorilor despre Europa s-a mai îmbunătăţit, iar indicatorii economici de pe continent surprind aşteptările analiştilor de peste graniţe. Să fie acesta sfârşitul panicii?

995 afișări
Imaginea articolului Ce urmează în Europa? Previziunile economiştilor despre viitorul zonei euro şi al monedei unice

Ce urmează în Europa? Previziunile economiştilor despre viitorul zonei euro şi al monedei unice (Imagine: Mediafax foto/AFP)

Business Insider a discutat cu 5 economişti de top din domeniul serviciilor financiare, întrebându-i dacă s-a terminat criza din zona euro şi care este viitorul continentului, din punct de vedere economic.

Confuzia este cel mai mare risc

"În Europa, confuzia este cel mai mare risc. Nu de ruperea zonei euro trebuie să ne temem în 2012. Dar gestionarea din ce în ce mai proastă a situaţiei de criză, care nu va mai reuşi să satisfacă investitorii, va împinge evenimentele dincolo de puterea de control a politicienilor. Incertitudinea şi volatilitatea din 2011 au fost numai începutul", a spus Ian Bremmer, preşedintele Grupului Eurasia.

Criza din zona euro nu poate decât să continue

"Cumpărarea de obligaţiuni de către Banca Centrală Europeană a amânat probabil o criză bancară, care părea iminentă la sfârşitul lui 2011. Dar criza din zona euro poate să continue pentru că factorii de decizie politică nu au rezolvat, încă, problemele care stau la baza crizei - dezechilibrele actuale şi viitoare din zona euro (şi cine plăteşte pentru acestea). Doar transferurile de natură fiscală pot menţine zona euro unită, dar se poate vedea că nu există nicio dorinţă politică din acest punct de vedere. Din contră, ne lovim de austeritate extremă, care provoacă şi mai multe probleme. La un moment dat - probabil destul de curând, Grecia va părăsi zona euro, lucru ce se va propaga şi va distruge de tot regiunea", a declarat Dario Perkins, director al departamentului de Economie Globală de la Lombard Street Research.

Citeşte mai multe despre viitorul zonei euro şi al monedei unice pe www.incont.ro

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici