Cea mai mare listare din istoria României: Valoarea Romgaz ar putea urca la peste 3 miliarde de euro în prima zi la bursă

Acţiunile Romgaz Mediaş (simbol bursier SNG), cea mai mare şi mai profitabilă companie controlată de statul român, intră astăzi la tranzacţionare pe bursa de la Bucureşti, iar majoritatea brokerilor şi analiştilor estimează că preţul va creşte cu 10 până la 20% în prima zi, faţă de preţul de 30 de lei la care acţiunile s-au vândut în oferta publică iniţială.

685 afișări
Imaginea articolului Cea mai mare listare din istoria României: Valoarea Romgaz ar putea urca la peste 3 miliarde de euro în prima zi la bursă

Cea mai mare listare din istoria României: Valoarea Romgaz ar putea urca la peste 3 miliarde de euro în prima zi la bursă (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

Romgaz este cea mai mare companie care se listează pe bursa de la Bucureşti în ultimii zece ani, având o valoare de 2,6 miliarde de euro la preţul din oferta publică iniţială. Dacă estimările analiştilor se vor adeveri însă, capitalizarea Romgaz ar putea urca la peste 3 miliarde de euro în prima zi la bursă. Romgaz va deveni astfel a doua cea mai valoroasă companie locală de pe bursă după OMV Petrom, care este cotată la 6 mld. euro.

Paradoxal, deşi statul este considerat cel mai slab administrator, toată lumea salută faptul că statul aduce pe bursă cea mai mare companie a sa, în condiţiile în care piaţa de capital locală nu a reuşit să atragă nicio companie privată în ultimii cinci ani. Investitorii de pe bursă abia aşteaptă să profite de creşterea preţului gazelor, în condiţiile în care tot restul economiei se teme de aceste scumpiri.

Calendarul de scumpire a gazelor asumat de stat este principalul argument care face ca acţiunile Romgaz să rămână atractive pentru unii investitori şi la un preţ cu 20% peste cel din IPO.

„Cred că acţiunile Romgaz ar putea depăşi 35 de lei în timpul zilei“, susţine Carmen Arsene, analist la Broker Cluj.

Citeşte articolul integral despre acţiunile Romgaz Mediaş pe www.zf.ro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici