Clienţii prejudiciaţi în frauda de la Harinvest vor fi despăgubiţi de Fondul de Compensare

Clienţii prejudiciaţi în cazul fraudei de la casa de brokeraj Harinvest vor fi despăgubiţi, cu maxim 20.000 euro de persoană, după ce ASF a decis joi să transmită Fondului de Compensare o notă în baza căreia va putea acorda despăgubiri, au declarat pentru MEDIAFAX surse din piaţa de capital.

173 afișări
Imaginea articolului Clienţii prejudiciaţi în frauda de la Harinvest vor fi despăgubiţi de Fondul de Compensare

Clienţii prejudiciaţi în frauda de la Harinvest vor fi despăgubiţi de Fondul de Compensare (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

"Cei de la Fondul de Compensare au solicitat o decizie pentru a-i putea despăgubi pe clienţii prejudiciaţi de Harinvest. Sectorul responsabil pentru piaţa de capital din ASF a decis astăzi (joi - n.r.) întocmirea unei note în baza căreia păgubiţii pot accesa Fondul de Compensare", au afirmat sursele citate.

Astfel, clienţii prejudiciaţi cu până la 20.000 de euro vor încasa o sumă egală cu paguba. Clienţii care reclamă mai mult de 20.000 de euro vor primi compensaţii de doar 20.000 de euro, iar pentru recuperarea diferenţei de bani vor fi nevoiţi să meargă în instanţă.

TITLURILE ZILEI

Vicepreşedintele ASF Mircea Ursache afirma încă din luna februarie că Fondul de Compensare a Investitorilor trebuie accesat pentru a-i despăgubi pe păgubiţii de la Harinvest.

Totuşi, Fondul a solicitat o decizie de la ASF în baza căreia să poată începe despăgubirile.

La finalul anului trecut, Fondul dispunea de aproximativ 3,7 milioane euro fonduri pentru compensare, însă poate transfera banii doar dacă ASF a constat că Harinvest nu dispune de resurse financiare pentru restituirea activelor clienţilor. Fondul poate compensa şi dacă o autoritate judiciară a emis o hotărâre definitivă prin care este suspendată posibilitatea investitorilor de a-şi exercita drepturile cu privire la valorificarea creanţelor asupra respectivei societăţi.

Cei mai importanţi contributori la Fondul de compensare sunt firmele de brokeraj, cotizaţia fiind stabilită în funcţie de trei componente, dintre care cea mai importantă este calculată în funcţie de veniturile din tranzacţiile realizate.

Potrivit unor estimări, clienţii ar fi fost păgubiţi cu aproximativ 20 milioane lei, dintre care 10 milioane lei în perioada 13 - 15 noiembrie 2013.

Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC) a participat alături de clienţii păgubiţi ai Harinvest la discuţii cu reprezentanţi ai ASF şi a solicitat utilizarea Fondului de Compensare pentru despăgubirea persoanelor prejudiciate.

În cazul fraudei, brokerul Maria Voinea de la firma de brokeraj Harinvest din Râmnicu Vâlcea ar fi vândut acţiunile din portofoliile a 48 de clienţi pentru a acoperi pierderile rezultate din tranzacţionarea de produse structurate emise de Erste şi SSIF Broker. BCR şi SSIF Broker au fost contraparte în tranzacţii derulate de brokerul de la Harinvest.

Maria Voinea este suspectată de DIICOT că a falsificat notificări către Depozitarul Central şi în care figura că clienţii şi-ar fi dat acordul pentru tranzacţiile sell out (vânzare forţată a unor titluri pentru a obţine banii necesari plăţii altor acţiuni).

Până la data de 12 martie, la ASF au fost înregistrate 48 de petiţii formulate, în mod individual, de către foşti clienţi ai Harinvest, care reclamă vânzarea frauduloasă de către firma de brokeraj a portofoliului de acţiuni deţinute, precum şi faptul că banii nu se regăsesc nici în conturile clienţilor şi nici în conturile Harinvest.

"Nu ne putem pronunţa cu privire la cuantumul prejudiciului, având în vedere faptul că la acest moment este vorba despre sume pretinse de persoanele în cauză (potrivit propriilor calcule şi evidenţe) şi nu sume stabilite în mod cert", se arată într-un răspuns transmis de ASF la solicitarea MEDIAFAX.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a decis, luni, să sesizeze DIICOT pentru manipularea pieţei de capital de către un fost broker de la BCR şi în legătură cu suspiciuni legate de trei angajaţi ai băncii, a amendat cu 10.000 lei directorul general al Depozitarului Central şi cu 7.000 lei patru angajaţi ai SSIF Broker, în cazul Harinvest. Măsurile şi sancţiunile au fost decise la finalul operaţiunilor de control derulate la BCR, SSIF Broker şi Depozitarul Central în privinţa implicării acestora în cazul fraudei de la casa de brokeraj Harinvest din Râmnicu Vâlcea.

La jumătatea lunii decembrie, ASF a retras autorizaţia de funcţionare a Harinvest, a aplicat amenzi de 618.500 de lei şi a interzis mai multor angajaţi să mai activeze pe piaţa de capital între trei şi cinci ani. Maria Voinea a fost amendată cu 100.000 de lei de ASF şi i s-a interzis să mai activeze timp de cinci ani pe piaţa de capital. Din totalul amenzilor, firma de brokeraj a fost sancţionată cu 338.500 de lei, sumă redusă în partea a doua a lunii ianuarie la 33.850 de lei, autoritatea invocând o eroare de redactare. Valoarea cumulată a amenzilor dictate de ASF a scăzut astfel de la 618.500 de lei la 313.850 de lei.

Harinvest este controlată de preşedintele CA - Veronel Lungu (30,86%), un membru CA, Ion Antonescu (23,05%), şi alte două persoane fizice, Valentin Cismaru (23,05%) şi Dumitru Crăciunescu (23,04%).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici