Coaliţia PSD-ALDE a depus un proiect de lege prin care titularii pot scoate din ariile protejate zonele cu resurse minerale - Mediafax

Coaliţia PSD-ALDE a depus un proiect de lege prin care titularii pot scoate din ariile protejate zonele cu resurse minerale

Mai mulţi deputaţi PSD-ALDE au depus la Senat un proiect de lege pentru completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului privind regimul ariilor naturale protejate, astfel încât titularii de licenţe să poată scoate din interiorul ariilor protejate suprafeţele destinate exploatării resurselor minerale.

1317 afişări
Imaginea articolului Coaliţia PSD-ALDE a depus un proiect de lege prin care titularii pot scoate din ariile protejate zonele cu resurse minerale

Coaliţia PSD-ALDE a depus un proiect de lege prin care titularii pot scoate din ariile protejate zonele cu resurse minerale

„Prin excepţie de la prevederile alin (3), modificarea limitelor ariilor protejate este posibilă, prin scoaterea unor suprafeţe din interiorul ariilor naturale protejate, dacă titularii deţin licenţe de concesiune pentru exploatarea de resurse minerale neregenerabile, în temeiul legislaţiei minere în vigoare. Noile limite ale ariilor naturale protejate vor fi trasate astfel încât perimetrul exploataţiei minere şi drumurile de acces la exploatare să fie în afara ariei protejate. Suplimentar, între noile limite ale ariei naturale protejate şi limitele exploatării minere va fi păstrată o zonă minimă, tampon, de lăţime 100 de metri pe toată lungimea de grănţuire”, arată o prevedere a articolului 56 din proiectul de lege.

Alineatul 3 al Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 57/2007 prevede următoarele: "(3) Modificarea limitelor ariilor naturale protejate de interes naţional, în sensul delimitării unei precizii mai bune, se face la iniţiativa structurii de administrare/custodelui ariei naturale protejate în baza unui studiu ştiinţific, cu avizul consiliului ştiinţific, cu aprobarea autorităţii publice centrale pentru protecţia mediului şi pădurilor. În cazul ariilor naturale protejate de interes naţional, fără limite identificate până la aprobarea prezentei ordonanţe de urgenţă a Guvernului prin lege, stabilirea limitelor şi modificarea lor se fac prin hotărâre a Guvernului, la propunerea custodelui ariei naturale protejate respective, în baza unui studiu ştiinţific, cu avizul Academiei Române şi cu aprobarea autorităţii publice centrale pentru protecţia mediului şi pădurilor".

Propunerea legislativă a PSD-ALDE mai prevede că „modalitatea de stabilire a limitelor noilor arii naturale protejate se stabileşte prin hotărâre a Guvernului”.

Iniţiatorii propunerii legislative sunt deputaţii ALDE, Ică Florică Calotă şi Florin Toma Petcu, dar şi deputatul PSD Neculai Iftimie. Aceştia susţin că proiectul de lege va da posibilitatea titularilor de licenţe să scoată dn interiorul ariei protejate a unor suprafeţe destinate exploatării resurselor minerale.

„Propunerea legislativă anexată dă posibilitatea titularilor de licenţe pentru scoaterea din interiorul ariei protejate a unor suprafeţe de teren aferente perimetrului de exploatare a resurselor minerale, pentru care există licenţe de concesiune a activităţii miniere de exploatare, în baza legislaţiei minere în vigoare. De asemenea, prin actul normativ se propune ca modalităţile de stabilire a noilor limite ale ariilor naturale protejate să se reglementeze prin hotărâre a Guvernului”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

Pe 5 septembrie, iniţiativa legislativă pentru completarea art.56 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei salbatice a fost înregistrată la Senat, primă cameră sesizată, for decizional fiind Camera Deputaţilor.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici