Compania Vulcan, deţinută de Ovidiu Tender, a intrat în insolvenţă

Tribunalul Bucureşti a aprobat intrarea în insolvenţă a companiei Vulcan Bucureşti, deţinută de omul de afaceri Ovidiu Tender, la solicitarea acesteia, din cauza unor datorii de 37 milioane euro, potrivit lui Remus Borza, şeful Euro Insol, administratorul judiciar al companiei.

420 afișări
Imaginea articolului Compania Vulcan, deţinută de Ovidiu Tender, a intrat în insolvenţă

Ovidiu Tender (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

"Compania este decapitalizată şi a cerut în instanţă insolvenţa pentru că avea datorii cărora nu le mai putea face faţă", a declarat Borza pentru MEDIAFAX.

În cererea adresată instanţei Vulcan arată că nu deţine banii necesari pentru acoperirea datoriilor de circa 37 milioane euro şi că singura şansă de salvare a companiei este restructurarea, în baza procedurii insolvenţei prevăzute de Legea 85/2006.

Afacerile Vulcan au scăzut de la 104,9 milioane lei în 2010 la 93,2 milioane lei în 2011, respectiv la 73,7 milioane lei în 2012.

TITLURILE ZILEI

Compania avea în 2010 pierderi de 19,6 milioane de lei, pentru ca un an mai târziu valoarea acestora să urce la 30,6 milioane lei, iar în 2012 la 48,5 milioane lei.

"Pierderile înregistrate în ultimele trei exerciţii financiare (2010-2012), în valoare de 98.803.358 lei, sunt cauzate în principal de insuficienţa disponibilităţilor băneşti pentru achiziţionarea de materii prime pentru onorarea comenzilor. Un alt element important care a condus la înregistrarea de pierderi a fost şi faptul ca societatea înregistra datorii istorice care trebuiau achitate cu prioritate în detrimentul utilizării resurselor financiare ale societăţii pentru creşterea capacităţii de producţie", arată Vulcan în cererea către instanţă.

Compania anunţa în decembrie 2012 că are dificultăţi în asigurarea capitalului de lucru, ca urmare a creşterii comenzilor din partea clienţilor.

"Cu toate că portofoliul de contracte este în creştere, iar nivelul comenzilor asigură o încărcare a producţiei de 120%, Vulcan se confruntă cu dificultăţi în asigurarea capitalului de lucru, care ar putea atrage, implicit, nerespectarea termenelor contractuale. De aceea, accentul pe termen scurt este pus pe atragerea finanţărilor necesare derulării contractelor, dar mai ales pentru aplicarea planului de măsuri necesar optimizării costurilor prin reorganizare şi restructurare", arăta atunci compania, într-un comunicat.

Vulcan are în derulare un contract pe cinci ani, în valoare de 105 milioane euro, cu compania Kuwait Oil Company, pentru livrarea a 210 unităţi de pompare a petrolului. De asemenea, Vulcan a participat la o nouă licitaţie organizată de Kuwait Oil Company pentru livrarea a peste 1.300 de unităţi de pompare.

Datoriile restante de peste un an totalizează 22,5 milioane lei, iar cele cu o scadenţă depăşită sub 360 de zile însumează 138,29 milioane lei.

Astfel, la 31 decembrie 2012 Vulcan avea datorii totale de 160,8 milioane lei, din care plăţi restante către bugetul de stat 29,4 milioane lei, împrumuturi pe termen scurt şi lung în valoare de 53,1 milioane lei şi drepturi salariale restante de 2,9 milioane lei.

Compania are circa 900 de angajaţi şi datorii restante către aceştia de circa 3,5 milioane lei.

În documentul transmis Tribunalului se arată că Vulcan are conturile poprite de creditori, inclusiv de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, disponibilul în cont fiind zero.

Vulcan vrea să-şi reorganizeze activitatea, pentru plata datoriilor şi reluarea operaţiunilor, prin implementarea unor măsuri pentru reducerea costurilor de exploatare, lansarea unei investiţii în modernizarea utilajelor de producţie, identificarea unor surse de finanţare pentru asigurarea capitalului de lucru şi renegocierea contractelor comerciale.

Compania produce cazane pentru centrale electrice, echipamente industriale şi unităţi de pompare. Înfiinţată în 1904, compania este în prezent listată la Bursa de Valori Bucureşti, având ca acţionar majoritar Grupul Energetic Tender, al omului de afaceri Ovidiu Tender.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici