Video CONFERINŢA MEDIAFAX - Nicolescu: Remarc un ANRE destul de arţăgos în încercarea de a intra pe zona de politici publice - VIDEO

Agenţia Naţională de Reglementare în Energie este "arţăgoasă" în încercarea de intrare pe zona de politici publice în domeniul energetic, un rol pe care nu ar trebui să îl aibă, a declarat, marţi, la conferinţa "Mediafax Talks about Energy", fostul ministru al energiei Răzvan Nicolescu.

219 afișări

"Din punct de vedere numeric (ANRE, n.r.) stă extrem de bine. Angajaţii ANRE ca număr depăşesc reglementatorul belgian şi olandez împreună. Salarizarea este excelentă. Nu pot să nu remarc, în ultimul timp, un ANRE destul de arţăgos în a încerca să intre pe zona de politici publice în domeniul energetic, rol pe care ar trebui să nu-l aibă. ANRE trebuie să aibă suficientă independenţă să reuşească să reglementeze piaţa", a spus Nicolescu, în prezent executive lead advisor al Deloitte.

Răzvan Nicolescu este de părere că ANRE a înregistrat un nivel scăzut în ceea ce priveşte realizarea programului anual de reglementare.

"În acelaşi timp, indicatorul de performanţă după care se măsoară activitatea oricărei autorităţi de reglementare din domeniul energetic este cât la sută din programul anual de reglementare este realizat. Dacă aplicăm această metodă pe anii trecuţi, vom realiza că e destul de scăzut. Pe de altă parte, tot felul de decizii stranii, cum a fost cel în cazul Electrica, statul merge, promite investitorilor, împreună cu cei de la ANRE, un anumit nivel de investiţii acceptate, apoi se schimbă regula jocului, iar investitorii nu mai înţeleg nimic", a completat Nicolescu.

Fostul ministru a afirmat că nivelul de salarizare din Ministerul Energiei este unul redus, iar acest lucru face ca angajaţii din sectorul public să fie demotivaţi.

"În România este foarte mult de făcut pe zona de guvernanţă în sectorul energetic. La Ministerul Energiei este un grup de oameni care are salarii undeva la 900-1.000 de lei pe lună, care sunt absolut de demotivaţi, care nu au foarte multă dorinţă de schimbare. Atât timp cât administraţia nu va începe să lucreze, va fi extrem de greu pe tot ce înseamnă zona de colectiv, zonă de guvernanţă. Fără o reformă profundă a administraţiei, până când nu se va ajunge la un nivel de salarizare decent, va fi greu şi vom discuta aceleaşi teme", a subliniat Nicolescu.

El a mai spus că Autoritatea Naţională pentru Resurse Minerale e o instituţie cu oameni foarte prost plătiţi, extrem de reduşi din punct de vedere numeric, care nu pot organiza noi runde pentru alocarea de licenţe de explorare.

Răzvan Nicolescu a mai anunţat că la finalul anului îi va expira mandatul de preşedinte al Agenţiei Europene de Reglementare în Energie şi că nu va candida pentru un nou mandat.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici