Conjunctura nefericită care a dus la scumpirea carburanţilor

Evoluţia preţului unui litru de combustibil în România depinde de trei mari factori: cursul de schimb al leului faţă de dolarul american, nivelul taxelor şi accizelor şi cotaţiile internaţionale, a explicat Titov Buzescu, vicepreşedinte Rompetrol, într-o emisiune difuzată de televiziunea publică.

491 afișări
Imaginea articolului Conjunctura nefericită care a dus la scumpirea carburanţilor

Conjunctura nefericită care a dus la scumpirea carburanţilor (Imagine: shutterstock)

"Întâmplarea face... nefericită, pentru că aceste trei elemente împreună acţionând se pot atenua, anula sau însuma, în ultimele trei săptămâni toate s-au însumat în sensul negativ: a avut loc o devalorizare a leului, o creştere a cotaţiei internaţionale şi o creştere a accizelor, cu dublu efect - creştere în valoare absolută în euro plus creşterea ratei de schimb", a explicat el joi seară, cu câteva ore înainte ca Rompetrol să majoreze preţul sortimentelor de benzină cu şase bani şi al celor de motorină cu şapte bani pe litru.

La pompele Rompetrol un litru de benzină Efix 95 costa, în medie, începând de vineri dimineaţă, 5,59 lei/litru, în creştere cu şase bani. Compania a scumpit şi sortimentul Alto 101, care are acum un preţ de 6,24 lei pe litru. În cazul motorinei scumpirea a fost de şapte bani, un litru de Efix Diesel fiind vândut cu 5,82 de lei iar un litru din sortimentul Alto 55 cu 6,13 lei pe litru. Pe site-ul oficial se precizează că acestea sunt preţurile medii, care pot varia cu până la 5%, în plus sau în minus, la benzinăriile de la nivel naţional.

Buzescu a ţinut să sublinieze şi impactul foarte mic al adaosului comercial al companiei asupra preţului final, la pompă. După cum a declarat el, la un preţ de 5,78 lei pe litrul de motorină, 1,12 lei reprezintă TVA, 1,37 lei este acciza şi 2,83 lei reprezintă cotaţia internaţională. În final, adaosul comercial al Rompetrol este, în acest caz, de 0,47 lei pe litru.

Citeşte mai mult pe www.gandul.info

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici