Consumul de energie a ajuns la maximul ultimilor trei ani din cauza frigului. Eolienele s-au oprit când era mai mare nevoie de ele

Termocentralele pe cărbuni şi hidrocentralele au fost folosite din plin deoarece nici centralele pe gaze nu au putut funcţiona la capacitate maximă. Consumul de energie din România a ajuns la maximul ultimilor trei ani la finalul săptămânii trecute pe fondul temperaturilor scăzute, cărbunii fiind principala sursă de producţie, dublată de hidrocentrale.

984 afișări
Imaginea articolului Consumul de energie a ajuns la maximul ultimilor trei ani din cauza frigului. Eolienele s-au oprit când era mai mare nevoie de ele

Consumul de energie a ajuns la maximul ultimilor trei ani din cauza frigului. Eolienele s-au oprit când era mai mare nevoie de ele (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Consumul de energie din România a ajuns la maximul ultimilor trei ani la finalul săptămânii trecute pe fondul temperaturilor scăzute, cărbunii fiind principala sursă de producţie, dublată de hidrocentrale, scrie Ziarul Financiar.

Eolienele au jucat din nou feste sistemului în contextul în care producţia lor a fost după cum a bătut vântul. Astfel, dacă la începutul zilei de 8 ianuarie funcţionau peste 400 de eoliene, după-amiaza mai mer­geau 3 turbine, seara, când s-a înregistrat vârful de consum, erau 40 de turbine conectate, pentru ca spre miezul nopţii, când consumul scăzuse, vântul să înceapă să bată din nou, energia a 400 de mori de vânt fiind preluată cu prioritate în sistem.

În acest timp, termocentralele pe cărbuni şi hidrocentralele au fost folosite din plin, în contextul în care nici centralele pe gaze nu au putut funcţiona la capacitate maximă din cauza temerilor privind funcţionarea sistemului de transport al gazelor naturale.

Situaţia arată încă o dată importanţa menţinerii unui mix energetic echilibrat pe plan local, dar şi anumite deficienţe ale sistemului, cum este cel de gaze naturale. „Pe data de 8-9 ianuarie sistemul a fost sub presiune din cauza creşterii consumului de energie. Problema este că statisticile de funcţionare se bazează şi pe prognozele trimise de producătorii de energie regenerabilă, prognoze care nu există. Altfel cum scazi de la 2.000 MW (capacitate instalată - n.red.) la 0 MW?“, explică Laurenţiu Ciurel, directorul general al Complexului Energetic Oltenia, structură care uneşte marile complexuri din bazinul Olteniei cu minele de lignit din zonă.

Citeşte continuarea materialului pe www.zf.ro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici