Creşterea costului traiului zilnic, o barieră greu de trecut: Patru din zece români se aşteaptă să economisească mai puţin în 2019

39% dintre români se aşteaptă să economisească mai puţin anul acesta comparativ cu 2018, arată un studiu cu privire la evoluţia cheltuielilor gospodăriilor, iniţiat de Mind the Gap, companie specializată în cercetare de piaţă şi consultanţă.

962 afișări
Imaginea articolului Creşterea costului traiului zilnic, o barieră greu de trecut: Patru din zece români se aşteaptă să economisească mai puţin în 2019

Creşterea costului traiului zilnic, o barieră greu de trecut: Patru din zece români se aşteaptă să economisească mai puţin în 2019

De asemenea, conform aceleiaşi surse, în 2019, majoritatea românilor se aşteaptă să dea mai mult pe produsele alimentare (52%) şi pe utilităţi (53%), comparativ cu 2018.

Cu toate că oamenii încep să conştientizeze importanţa prudenţei financiare, creşterea costului traiului zilnic este o barieră greu de trecut în comportamentul de economisire. „Zvonurile privind o posibilă altă criză economică la nivel mondial, dar şi instabilitatea cadrului legislativ şi economic de la noi din ţară îi fac pe români mai preocupaţi de posibilitatea de a avea ceva rezerve la care să apeleze în situaţiile în care se lovesc de dificultăţi financiare”, a declarat Andreea Vintilă, Senior Partner Mind the Gap.

TITLURILE ZILEI

31,6% dintre românii chestionaţi se aşteaptă să cheltuiască mai mult pe educaţia copiilor (costuri asociate bonei, grădiţei, şcolii, after-school-ului, cursurilor speciale şi meditaţiilor), dar şi pe servicii care au legătură cu sănătatea – 37,7% (medicamente, tratamente, suplimente alimentare, analize şi investigaţii medicale), îngrijorări reflectate şi de motivele pentru care oamenii decid să economisească, chiar dacă puterea de a face acest lucru este în scădere.

„Vacanţele, situaţiile neprevăzute, cum ar fi problemele medicale sau pierderea locului de muncă, precum şi proiectele care au legătură cu copiii sunt câteva dintre motivele care determină românii să facă economii. Astfel, o serie de instrumente financiare de creditare sunt accesate ca o plasă de siguranţă, o rezervă pentru zile negre. Am întâlnit situaţii în care oamenii, pentru că nu mai reuşesc să economisească propriii bani, folosesc produsele financiare de creditare ca o alternativă la depozite. Mai exact, fac credite de nevoi personale sau îşi iau carduri de credit pe care nu le utilizează, ci le ţin ca rezerve”, mai declară Andreea Vintilă, Senior Partner Mind the Gap.

Acelaşi studiu scoate la iveală principalele 10 griji care apasă pe umerii românilor: Creşterea inflaţiei / scăderea puterii de cumpărare - 82%; Probleme de sănătate ale mele sau ale cuiva apropiat din familie - 79%; Corupţia clasei politice din România - 79%; Scăderea nivelului de trai al meu / familiei mele - 79%; Situaţia sistemului public de sănătate -72%; Instabilitatea economică, fiscală, legislativă - 69%; Evoluţia ratei de schimb leu – euro - 68%; Impactul unei posibile crize economice mondiale - 66%; Situaţia sistemului public de educaţie - 63%; Pierderea locului de muncă - 56%.

Studiul a fost realizat în martie 2019, la nivel naţional (urban şi rural), pe un eşantion de 1000 de persoane cu vârsta cuprinsă între 16 şi 70 ani, prin metoda CATI, într-un parteneriat Mind the Gap şi Mia Research.

 

Taguri:
studiu,
financiar,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici