Cum a devenit un obscur film cu partizani din anii '70 un puternic instrument diplomatic | VIDEO

Puţini mai ştiu, probabil, de Walter apără Sarajevo (Valter brani Sarajevo), un film realizat în Iugoslavia anilor '70, cu acţiunea în al doiea război mondial, istoria unui partizan care se luptă cu forţele de ocupaţie naziste.

3347 afișări
Imaginea articolului Cum a devenit un obscur film cu partizani din anii '70 un puternic instrument diplomatic | VIDEO

Cum a devenit un obscur film cu partizani din anii '70 un puternic instrument diplomatic | VIDEO

Un film obscur, cu un subiect obscur, dar care se bucură de un muzeu care îi este dedicat în întregime, deschis la Sarajevo, capitala Bosniei-Herţegovina, dar şi de un traseu de turism special, care vizează locurile în care au fost realizate diferite scene ale filmului.

Toate acestea penttru că filmul respectiv este important într-o ţară anume: China. Sute de milioane de chinezi au vizionat Valter brani Sarajevo, care este unul dintre cele mai vizionate filme de război ale tuturor timpurilor. Iar Bosnia-Herţegovina urmăreşte să valorifice acest lucru, dar şi relaţia pozitivă cu China, pentru a atrage turiştii chinezi.

TITLURILE ZILEI

Există chiar negocieri pentru o reluare a fimului, cu implicarea mai multor studiouri de film chinezeşti.

Muzeul Valter brani Sarajevo, care a fost deschis săptămâna trecută, oferă camere care ilustrează diferite scene, statuile de ceară ale personajelor, precum şi conţinut multimedia dedicat filmului. Există, de asemenea, o cerere pentru excursii cu tematică Valter brani Sarajevo, printre care un turneu de 12 zile din Balcani oferit de un operator din California care include o zi în Sarajevo vizitând locurile în care a fost filmată producţia.

Valter brani Sarajevo a fost printre puţinele filme străine care au fost prezentate în China în timpul Revoluţiei Culturale, iar pentru mulţi spectatori a fost o fereastră spre o lume necunoscută. Povestea partizanilor care s-au luptat cu fascismul a transformat filmul într-un succes uriaş în China, transformându-l în star pe actorul Velimir "Bata" Zivojinovic, care a interpretat rolul lui Valter, pelicula devenind cel mai de succes film străin din China în anii 1970 şi cel mai vizionat film iugoslav din toate timpurile.

Filmul s-a dovedit a fi atât de popular, încât o marcă de bere chineză a fost numită după Valter, cutiile purtând portretul lui Zivojinovic. Replici din film, printre care „Vedeţi acest oraş? Acesta este Valter!” s-au înscris în memoria colectivă a unei întregi generaţii din China.

Astăzi oficialii locali vor să-l transforme pe Valter într-un instrument diplomatic.

Anul trecut, Bosnia-Herţegovina a renunţat la obligativitatea vizelor pentru turiştii chinezi, oficiaalii estând că o creştere accenuată a numărului de turişti va fi determinată de "cultul lui Valter".

Şi se pare că funcţionează: afluxul de vizitatori chinezi s-a dublat în 2018 faţă de anul precedent iar comerţul dintre cele două naţiuni s-a triplat între 2005 şi 2016. Anul trecut Beijingul şi Belgradul au semnat acorduri economice de 3 miliarde de dolari.

Valter este un instrumeent care poate stimula economia locală, dar, în acelaşi timp, îi va permite Chinei să câştige o poziţie semnificativă în sud-estul Europei pentru a-şi creşte influenţa în Balcani.

Atunci când preşedintele chinez Xi Jinping a vizitat Serbia în 2016 primul şef de stat chinez în decurs de trei decenii care a făcut drumul, cele două ţări au semnat o serie de tranzacţii economice, consolidând prezenţa Chinei în Balcani.

În timpul unui banchet, la care preşedintele sârb de atunci Tomislav Nikolić şi-a salutat omologul chinez, din spectacol nu a lipsit tema muzicală principală a filmului, prilej cu care Xi a reacţionat, spunând: "Îmi amintesc filme precum Valter brani Sarajevo... au fost odată foarte populare în China".

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici