- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Deficitul bugetar după nouă luni este de 23,3 miliarde lei, sub plafonul convenit cu FMI
Bugetul general consolidat a avut la nouă luni un deficit de 23,3 miliarde lei, sub ţinta convenită cu FMI, de 28,2 miliarde lei, cu venituri în creştere în ceea ce priveşte TVA şi accize şi mai mici la impozitul pe profit şi contribuţiile de asigurări sociale, a anunţat luni Ministerul Finanţelor.
Deficitul bugetar după nouă luni este de 23,3 miliarde lei, sub plafonul convenit cu FMI (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)
"Veniturile încasate la bugetul general consolidat au fost în sumă de 120,4 miliarde lei, cu 3,6% mai mult, în termeni nominali, faţă de realizările perioadei corespunzătoare din anul precedent. Încasările din taxa pe valoare adăugată au continuat să crească, fiind cu 7,3% mai mari faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent, în timp ce la accize creşterea a fost de 7,9% la nivelul bugetului general consolidat. La impozitul pe venit decalajul faţă de anul precedent s-a redus de la 5,1% înregistrat la sfârşitul lunii august la 3,3%", se arată într-un comunicat al instituţiei.
TITLURILE ZILEI
-
• IDF anunță că l-a asasinat pe Ibrahim Aqil, lider Hezbollah, în atacul din Beirut
-
astăzi, 18:52
-
astăzi, 16:51
-
astăzi, 17:03
• Riposta Israelului: o explozie puternică s-a auzit la Beirut, un nor gros de fum acoperă oraşul
-
astăzi, 13:07
• Marcel Ciolacu – Anul viitor vom putea cumpăra anvelope produse în România
-
astăzi, 15:26
-
astăzi, 17:33
• Industria auto europeană, în cădere liberă. Maşinile electrice nu mai salvează situaţia
-
astăzi, 13:01
• Atac cu cuţitul în Rotterdam. O persoană a murit şi două sunt rănite, inclusiv atacatorul
-
astăzi, 12:07
• Reţea infracţională destructurată: Cerea 11.000 euro pentru trecerea frauduloasă a frontierei
-
astăzi, 11:11
• Germania nu mai depinde de gazul rusesc şi se declară pregătită pentru iarnă
-
astăzi, 17:38
• LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 940. UE anunţă un împrumut de 35 de miliarde de euro pentru Ucraina / Ursula von der Leyen vizitează Kievul pentru a aborda provocările energetice ale Ucrainei / Comandanţii ruşi au avertizat despre incursiunea ucraineană în Kursk cu luni înainte, dezvăluie documente confiscate
-
astăzi, 08:02
• Donald Trump spune că evreii vor fi parţial de vină dacă va pierde alegerile
-
astăzi, 08:00
• Prognoza pentru următoarele 4 săptămâni: Toamnă cu temperaturi mai ridicate decât cele normale
-
astăzi, 07:19
• Israelul lansează lovituri puternice asupra Libanului; SUA şi Marea Britanie îndeamnă la calm
-
astăzi, 07:17
• Soţul celei mai bogate femei din Rusia, arestat pentru crimă după un schimb de focuri la birou
-
Ministerul remarcă menţinerea unor decalaje importante la impozitul pe profit (-2,9%), precum şi la contribuţii de asigurări sociale (-5,1%).
Pe de altă parte, au crescut încasările din venituri nefiscale (+19,9%), precum şi sumele restituite de Comisia Europeană în contul plăţilor efectuate (+121,5%).
Cheltuielile bugetului general consolidat sunt în sumă de 143,7 miliarde lei şi au crescut în termeni nominali cu 1,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, în principal ca urmare a creşterii cheltuielilor cu ajutorul de şomaj precum şi a celor din sănătate pentru plata arieratelor către spitale si furnizorii de medicamente şi materiale sanitare.
Cheltuielile de personal au înregistrat, faţă de aceeaşi perioadă din 2009, o reducere de 6,4% la nivelul bugetului general consolidat singura creştere înregistrându-se la bugetul de stat (+1,1%) ca urmare a influenţei rezultate din reorganizarea unor instituţii publice care au trecut, începând cu 5 noiembrie 2009, de la finanţarea din venituri proprii şi subvenţii, la finanţare integrală din bugetul de stat conform Legii 329/2009.
"S-au înregistrat, de asemenea, creşteri faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent la: cheltuielile cu dobânzi, unde plăţile pe primele nouă luni ale anului sunt mai mari cu +21%, ca urmare a finanţării deficitelor bugetare acumulate din anii precedenţi şi a angajării împrumuturilor pentru acoperirea acestora; cheltuielile aferente programelor cu finanţare UE au continuat să crească, fiind cu 161% mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului 2009; cheltuielile cu bunuri şi servicii au crescut cu 1,3% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2009", se menţionează în comunicat.
Cheltuielile pentru investiţii, care includ cheltuielile de capital precum şi programe de investiţii finanţate din surse interne şi externe au fost pe primele nouă luni în sumă de 19,6 miliarde lei, respectiv 3,8% din PIB.
Pentru întregul an Executivul estimează un deficit bugetar de 6,8% şi o reducere în termeni reali a PIB de 1,7-1,9%.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO