Desantul investitorilor în Europa: Americanii atacă pieţele financiare, iar chinezii tehnologia şi transportul

În Europa de Est, China face paşi mici în construirea unui „drum al mătăsii“ care pleacă din Grecia şi trece prin Balcani. În conser­vatorul nord, investi­torii chinezi se concentrează pe tehno­logie avansată şi pe inovaţie, iar în sud interesul este în pri­vatizări. Depre­cierea euro şi do­bân­zile reduse vor face ca investiţiile chi­neze să ţintească mai adânc şi arii mai mari.

463 afișări
Imaginea articolului Desantul investitorilor în Europa: Americanii atacă pieţele financiare, iar chinezii tehnologia şi transportul

Desantul investitorilor în Europa: Americanii atacă pieţele financiare, iar chinezii tehnologia şi transportul (Imagine: HEPTA)

Pe pieţele financiare europene este în plină desfăşurare o invazie a yan­keilor, care ajută la crearea unui „boom“ în stil american pe bursele de ac­ţiuni. Catalizatorul sunt achiziţiile masive de obligaţiuni pe care BCE a înce­put să le facă pe pieţe, deprecierea euro şi dobânzile reduse, o strategie de sti­mu­lare economică promovată tot de americani.

Că giganticul transportator chinez Cosco va fi, probabil, cel care va câştiga licitaţia pentru privatizarea portului grecesc Piraeus, unul dintre cele mai mari de la Marea Mediterană, nu mai este un secret. Cosco deja con­tro­lează două terminale pentru con­tai­nere în Pireu şi vrea să construiască un şantier naval pe insula grecească Sala­mina. De altfel, guvernul grec apreciază că statul chinez este unul din puţinele din lume care şi-ar asuma riscul de a investi într-o economie volatilă, scrie The Wall Street Journal.

În Bulgaria, investitorii chinezi sunt inte­resaţi să obţină în concesiune aero­portul Plovdiv şi să-l transforme într-un centru de logiostică pentru Europa şi Asia, potrivit guvernului bulgar.

Citeşte mai multe despre investitorii străini din Europa pe www.zf.ro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici