Efectele legii falimentului asupra Fondului de Garantare. Va rezista acesta falimentelor din asigurări?

Fondul de garantare a asiguraţilor administrează în prezent sute de dosare de despăgubire ale clienţilor mai multor companii de asigurări care au intrat în faliment în ultimii zece ani.

200 afișări
Imaginea articolului Efectele legii falimentului asupra Fondului de Garantare. Va rezista acesta falimentelor din asigurări?

Efectele legii falimentului asupra Fondului de Garantare. Va rezista acesta falimentelor din asigurări? (Imagine: Shutterstock)

Clienţii companiilor de asigurări ajunse în faliment îşi vor putea recupera banii prin mecanismul de garantare în termen de cinci ani, în timp ce procedura de intrare în faliment va fi simplificată prin reducerea termenului în care instanţa trebuie să ia o decizie, potrivit unui proiect de modificare a legii privind redresarea financiară şi falimentul asigurătorilor.

Legea în noua formă se va aplica şi firmelor care desfăşoară numai activitate de reasigurare, dar nu vizează şi societăţile care operează pe baza paşaportului european privind libera circulaţie a serviciilor şi sunt autorizate de autorităţile de supraveghere din alte state membre ale UE.

"Modificările aduse legii vor asigura o mai bună funcţionare a mecanismelor de garantare. Protejarea intereselor şi drepturilor creditorilor va fi asigurată de reglementarea unui termen special de prescripţie de cinci ani în care fondul de garantare va putea plăti despăgubirile", se arată în nota de fundamentare a proiectului de lege.

Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), în subordinea căreia se află şi fondul de garantare a asiguraţilor, instituţia care desbăgubeşte clienţii firmelor de asigurări intrate în faliment, va controla mai strict asigurătorii cu probleme financiare. CSA nu a răspuns până la închiderea ediţiei unei solicitări a ZF pe marginea modificărilor aduse legii falimentului. Firmele intrate în redresare financiară trebuie să convoace imediat adunarea generală a acţionarilor pentru a aproba majorarea capitalului şi să prezinte CSA dovada convocării, analiza detaliată a factorilor care au dus la scăderea marjei de solvabilitate şi un plan detaliat de măsuri pentru a remedia situaţia.

Citeşte mai multe despre efectele legii falimentului asupra Fondului de Garantare pe www.zf.ro

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici