Electrica a atras 444 milioane de euro prin oferta publică, la preţul minim din prospect

Electrica a atras 1,95 miliarde lei (444,3 milioane euro) prin oferta publică iniţială derulată în perioada 16-25 iunie, preţul final rezultat din operaţiune fiind de 11 lei pe acţiune, adică preţul minim stabilit prin prospect.

937 afișări
Imaginea articolului Electrica a atras 444 milioane de euro prin oferta publică, la preţul minim din prospect

Electrica a atras 444 milioane de euro prin oferta publică, la preţul minim din prospect (Imagine: Laszlo Raduly/ Mediafax Foto)

"Au fost îndeplinite condiţiile de închidere cu succes a Ofertei. Preţul Final de Ofertă pentru Tranşa Investitorilor Instituţionali este de 11 RON/acţiune. Preţul de Ofertă pentru Tranşa Investitorilor Mici este: 11 RON/acţiune pentru maximum 1.000 de acţiuni subscrise cumulativ de fiecare investitor pentru care primesc alocare garantată; 10,45 RON/acţiune pentru acţiunile subscrise de fiecare investitor în primele 5 zile lucrătoare ale Perioadei Ofertei şi pentru care nu primesc alocare garantată; 11 RON/acţiune pentru acţiunile subscrise de fiecare investitor în ultimele trei zile lucrătoare ale Perioadei Ofertei şi pentru care nu primesc alocare garantată. Preţul Ofertei pentru Tranşa Investitorilor Mari este de 11 RON/acţiune", se arată într-un anunţ publicat vineri pe Bursă de către Raiffeisen Bank, managerul sindicatului de intermediari ai ofertei publice iniţiale a Electrica.

TITLURILE ZILEI

Numărul final de acţiuni oferit pentru tranşele investitorilor de retail - atât mici, cât şi mari - este de 37,209 milioane de titluri, se mai arată în anunţ.

Astfel, investitorii de retail au obţinut 20,99% din volumul total de acţiuni scoase la vânzare în cadrul ofertei, de 177,188 milioane, faţă de procentajul de 15% alocat iniţial în prospect.

Intervalul de preţ stabilit în prospectul ofertei Electrica a fost de 11 - 13,5 lei/acţiune. La preţul maxim de 13,5 lei/acţiune, suma atrasă de la investitorii privaţi ar fi fost de aproximativ 2,384 miliarde lei (543,3 milioane euro).

Oferta publică iniţială a Electrica a fost intermediată de Raiffeisen Bank SA, Citigroup Global Markets Limited, Societe Generale, BRD şi Swiss Capital.

"Electrica, lider în distribuţia şi furnizarea de energie electrică pe piaţa din România, a obţinut aproximativ 1,95 miliarde lei din oferta publică iniţială (”IPO”) constând într-o ofertă de acţiuni şi certificate globale de depozit (GDR) şi admiterea la tranzacţionare a acţiunilor pe Bursa de Valori Bucureşti şi a GDR-urilor pe Bursa de Valori de la Londra. IPO-ul Electrica este un succes în cadrul competitiv al pieţei europene de IPO cu 22 de listări în desfăşurare, dintre care unele au eşuat, precum şi în contextul tensiunilor geopolitice din zonă", se arată într-un comunicat transmis vineri de companie.

Sindicatul de intermediere anticipează că admiterea la tranzacţionare a acţiunilor pe Bursa din Bucureşti şi a GDR-urilor pe Bursa din Londra va avea loc în sau în jurul datei de 4 iulie, 2014, se mai spune în comunicat.

Pentru GDR-urile vândute în ofertă, preţul final a fost stabilit la 13,66 dolari/GDR.

La preţul final din ofertă, capitalizarea bursieră a Electrica este de 3,81 miliarde lei.

Oferta publică iniţială a Electrica a constat în vânzarea a 177,188 milioane de acţiuni noi, reprezentând 105% din numărul total de acţiuni existente ale companiei anterior operaţiunii. Statul va transfera astfel către investitori privaţi un pachet reprezentând 51% din acţiunile Electrica.

"Acesta este cel mai mare IPO de până acum din România, iar fondurile-record obţinute din listare vor fi folosite pentru investiţii. Credem că atragerea de investitori privaţi prin listarea liderului în distribuţia şi furnizarea de electricitate de pe piaţa românească va contribui la creşterea transparenţei şi a eficienţei Electrica, având un impact pozitiv, atât asupra profitabilităţii acesteia, cât şi asupra preţului şi calităţii serviciilor prestate utilizatorilor şi consumatorilor finali", a declarat, în comunicatul Electrica, ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu

La rândul său, directorul Direcţiei Generale de Privatizare şi Administrare a Participaţiilor Statului în Energie, Gabriel Dumitraşcu, a afirmat că Electrica generează o mare parte a profiturilor din exploatare din sectorul de distribuţie a electricităţii, ceea ce permite acţionarilor să aibă acces la profituri şi distribuiri de dividende previzibile.

"Credem că acţiunea Electrica îşi va păstra atractivitatea în timp datorită acestei stabilităţi", a completat Dumitraşcu.

Directorul general al Electrica, Ioan Roşca, s-a declarat mulţumit că privatizarea companiei a atras un interes ridicat din partea investitorilor.

"Suntem mulţumiţi că privatizarea companiei printr-o ofertă publică iniţială de o asemenea dimensiune a generat un interes ridicat atât din partea investitorilor de retail, cât şi a celor instituţionali. Ne vom concentra în continuare pe crearea de valoare pentru toţi acţionarii companiei, prin investirea fondurilor obţinute din listare printre altele în reţeaua de distribuţie, unde putem beneficia de un randament favorabil pentru aceste tipuri de investiţii din partea autorităţii de reglementare", a spus Roşca.

Mirela Ionescu, directorul general al Raiffeisen Bank, managerul sindicatului de intermediari ai ofertei publice iniţiale a Electrica, a afirmat că oferta Electrica a avut o dimensiune mai mare şi o structură mai complexă decât listările efectuate anterior în România.

"Oferta publică iniţială a Electrica a avut o dimensiune mai mare şi o structură mai complexă decât celelalte listări realizate anterior în România. Ne bucurăm că am reuşit să ne încadrăm în termenele stabilite de Guvern pentru realizarea listării şi să atragem în acelaşi timp în Electrica investitori de calitate, pe termen lung şi la un preţ corect", a spus Ionescu.

Ca urmare a nivelului ridicat de suprasubcriere pe tranşele de retail, Electrica a decis, în urma consultării coordonatorilor globali ai oferte, realocarea unui număr de 10,631 milioane acţiuni din tranşa adresată investitorilor instituţionali către tranşele de retail, se mai spune în comunicat.

Pentru investitorii mici de retail, cu alocări garantate de până la 1.000 de acţiuni pe investitor, până la un total de 10.000.000 acţiuni, va fi alocat un număr de 8.269.977 acţiuni, la preţul final de ofertă. Un număr de 11.220.785 acţiuni va fi alocat restului din tranşa de retail, iar investitorii care au subscris în primele cinci zile din perioada de subscriere vor beneficia de un preţ de 10,45 lei pe acţiune (la un discount de 5% faţă de preţul final de ofertă), în timp ce investitorilor care au subscris ulterior le vor fi alocate acţiuni la preţul final de ofertă. Investitorilor mari de retail le va fi alocat un număr de 17.781.875 acţiuni sub formă de acţiuni şi GDR-uri, la preţul final de ofertă.

Modul de alocare în cadrul tranşei pentru investitorii instituţionali urmăreşte să asigure confortul că interesele pe termen lung ale Electrica sunt protejate, luându-se în calcul criterii calitative, precum orientarea către sectorul energetic, atragerea unor investitori din regiunea Europei Centrale şi de Est, precum şi prin aplicarea unui raport mai mare de 5:1 între investitorii pe termen lung şi cei pe termen scurt, se mai arată în comunicat. Investitorilor instituţionali le va fi alocat un număr de 139.979.107 acţiuni sub formă de acţiuni şi GDR-uri la preţul final de ofertă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici