ENERGIE VERDE: Câte case au apă caldă de la soare?

Piaţa panourilor solare pentru locuinţe şi-a stopat creşterea într-un stadiu la care doar 35.000 de locuinţe se pot lăuda că au apă caldă direct de la soare. Care este potenţialul acestei investiţii care necesită un buget cuprins între 1.000 şi 5.000 de euro?

1246 afișări
Imaginea articolului ENERGIE VERDE: Câte case au apă caldă de la soare?

ENERGIE VERDE: Câte case au apă caldă de la soare? (Imagine: Shutterstock)

Piaţa panourilor solare pentru locuinţe şi-a stopat creşterea într-un stadiu la care doar 35.000 de locuinţe se pot lăuda că au apă caldă direct de la soare. Care este potenţialul acestei investiţii care necesită un buget cuprins între 1.000 şi 5.000 de euro?

Vânzările de panouri solare pentru locuinţe au scăzut în primele şase luni din 2012 chiar şi cu 20% în cazul sistemelor mai ieftine, principalul factor fiind sistarea programului Casa Verde.

Tocmai acest program, prin intermediul căruia se putea obţine o subvenţie în limita a 6.000 de lei pentru instalarea unui sistem de panouri solare pentru producerea de apă caldă menajeră, a fost principalul ingredient pe care s-a bazat creşterea pieţei în 2010 şi 2011.

Scăderea înregistrată în 2012 vine în ciuda faptului că producătorii şi firmele care comercializează aceste produse afirmă că acum în România doar 35.000 de locuinţe au panouri solare, ceea ce înseam­nă că doar patru case dintr-o mie au recurs la această modalitate pentru producerea apei calde menajere. Preţul unui astfel de sistem porneşte de la 1.000 de euro, dar poate ajunge şi la 5.000 de euro.

"Estimarea noastră iniţială, prin care bugetele disponibile prin Casa Verde 2010-2011 adunate cu cele circa 20.000 de locuinţe deja dotate anterior acestor programe ar fi putut duce la un total de 50.000 de locuinţe dotate cu sistem solar, presupunea o derulare optimă a programului sus menţionat", spune Cătălin Drăguleanu, directorul de vânzări al Ariston Thermo România, producător de panouri solare şi unul dintre cei mai mari jucători din piaţa de profil.

Citeşte mai multe despre piaţa panourilor solare pentru locuinţe pe www.zf.ro

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici