Eurodeputaţi unguri, îngrijoraţi de proiectul de la Roşia Montană, îndeamnă CE să interzică utilizarea cianurii

Eurodeputaţi maghiari au îndemnat Comisia Europeană (CE) să "intervină ferm" împotriva tehnologiilor pe bază de cianuri în legătură cu planurile de reactivare a unei mine de aur la Roşia Montană în vestul României.

353 afișări
Imaginea articolului Eurodeputaţi unguri, îngrijoraţi de proiectul de la Roşia Montană, îndeamnă CE să interzică utilizarea cianurii

Eurodeputaţi unguri, îngrijoraţi de proiectul de la Roşia Montană, îndeamnă CE să interzică utilizarea cianurii (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Ungurul Erik Banki şi europarlamentarii români de etnie maghiară Laszlo Tokes şi Csaba Sogor i-au trimis miercuri o scrisoare în acest sens comisarului european însărcinat cu Mediul Janez Potocnik.

TITLURILE ZILEI

Ei citează un text iniţiat de parlamentari unguri, adoptat cu o majoritate zdrobitoare în mai 2010, vizând o interzicere totală a unor asemenea tehnologii pe teritoriul Uniunii Europene (UE).

Semnatarii scrisorii îşi exprimă "dezamăgirea profundă" faţă de eşecul CE de a acţiona pe baza acestui text şi îi cer comisarului european explicaţii în acest sens.

Invocând proiectul Guvernului român, trimis spre aprobare în Parlament, de aprobare a proiectului de la Roşia Montană, ei adaugă în scrisoare că textul din 2010 a sugerat, totodată, ca statele UE să nu susţină proiecte implicând riscuri de scurgeri de cianuri, în perspectiva interzicerii acestora.

De asemenea, eurodeputaţii exprimă îngrijorări "grave", în această scrisoare, cu privire la riscurile pentru mediu pe care le implică proiectul de la Roşia Montană, argumentând că redeschiderea minei de aur poate ameninţa cu un "dezastru ecologic şi mai mare" decât scurgerea de cianuri la altă mină românească de aur, în 2000, în care 250 de milioane de tone de reziduuri toxice s-au deversat în cursuri din Ungaria şi ţări vecine, potrivit MTI.

Semnatarii scrisorii îl îndemană totodată pe Potocnik să îşi folosească toată influenţa pentru a exercita presiuni asupra României, cu scopul de a descuraja această ţară să aprobe proiectul contestat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici