Fondul Proprietatea îşi menţine decizia de a nu participa la majorarea de capital de la Poşta Română

Johan Meyer, reprezentantul permanent al Franklin Templeton International Services, administratorul unic al Fondului Proprietatea, a declarat, marţi, că, în continuare, reprezentanţii nu sunt dispuşi să investească la Poşta Română şi contestă majorarea de capital.

676 afișări
Imaginea articolului Fondul Proprietatea îşi menţine decizia de a nu participa la majorarea de capital de la Poşta Română

Fondul Proprietatea îşi menţine decizia de a nu participa la majorarea de capital de la Poşta Română

Reprezentantul FP a precizat că vor continua să conteste majorarea de capital de la Poşta Română, deoarece încă nu le-a fost prezentat un plan credibil pentru dezvoltarea businessului. În martie 2018, Ministerul Comunicaţiilor a decis să majoreze captialul social al Poştei Române cu aproape 227 de milioane de lei, dar FP a decis să nu participe şi a contestat în instanţă decizia. Ca urmare a acestei majorării, FP a ajuns să deţină o participaţie de 6,48% la Poşta Română, faţă de 25% anterior, iar Ministerul Comunicaţiiloar a ajuns de la 75% la 93,52%.

„Pentru investitorii noştri, ar însemna să aruncăm banii pe fereastră. Nu este ceva ce vrem să facem cu banii investitorilor noştri. Desigur, este un business care poate fi transformat, dar ai nevoie un management şi de nişte autorităţi dornice şi decise să facă acest lucru”, a subliniat Meyer, într-o conferinţă de presă.

Din acest motiv, reprezentantul FP a susţinut că sunt atât de concentraţi ca acele companii de stat la care deţin acţiuni să aibă management independent, pentru că doar aşa pot realiza un plan de dezvoltare durabil. „Aceşti manageri ar trebui să ia decizii pentru o perioadă îndelungată, dar, de obicei, nu sunt în poziţia de a face acest lucru. Au mandate de şase luni, după care pleacă şi nu sunt în postura de a realiza planurile pe care le fac şi nici în poziţia de a fi traşi la răspundere, dacă eşuează”, a mai spus Meyer.

Reprezentantul FP a mai susţinut că este nevoie de extinderea Aeroportului Bucureşti, pe care o încurajează, ca urmare a creşterii numărului de pasageri. „Continuăm să încurajăm autorităţile din România să listeze compania pentru a obţine bani pentru un nou terminal”, a punctat Meyer. La 31 iulie, FP deţinea o participaţie de 20% la Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti, care avea o valoarea de 200,32 de milioane de dolari şi care reprezenta 8,15% din valoarea portofoliului FP. Fondul a raportat la 29 iunie 2018 o valoarea a activului net de 9,78 miliarde de lei şi o valoare a activului net pe acţiune („VAN pe acţiune”) de 1,3294 de lei (un randament pozitiv al VAN pe acţiune de 13,1% comparativ cu 31 decembrie 2017).

De asemenea, FP a anunţat un profit net neauditat de 789,8 milioane de lei, la 30 iunie 2018, comparativ cu 709,3 milioane de lei la 30 iunie 2017, principalul factor care a contribuit fiind venitul brut din dividende în valoare de 532,6 milioane de lei şi câştigul net aferent participaţiilor la valoarea justă prin profit sau pierdere în sumă de 293,9 milioane de lei, în principal aferent OMV Petrom SA, ca urmare a evoluţiei pozitive a preţului acţiunii acestei companii în cursul perioadei (195,4 milioane de lei, creştere a preţului acţiunii de 12,1% comparativ cu 31 decembrie 2017).

Capitalurile proprii au fost de 9,781 miliarde de lei la 30 iunie 2018, în scădere cu 9,4% comparativ cu valoarea de la 31 decembrie 2017 de 10,790 miliarde de lei.

„Veniturile brute din dividende pentru perioada de şase luni încheiată la 30 iunie 2018 reprezintă veniturile din dividende de la companiile din portofoliu, în principal de la Hidroelectrica SA (226,2 milioane de lei), OMV Petrom SA (113,3 milioane de lei), Compania Naţională de Aeroporturi Bucureşti SA (61,2 milioane de lei), Alro SA (39,0 milioane de lei), BRD Groupe Societe Generale SA (36,3 milioane de lei), Engie România SA (20,2 milioane de lei) şi Nuclearelectrica SA (19,5 milioane de lei)”, se precizează în raportul Fondului de pe Bursa de Valori Bucureşti.

Câştigurile nete aferente participaţiilor la valoare justă prin profit sau pierdere în sumă de 293,9 milioane de lei în primele şase luni ale anului 2018 au fost generate, în principal de OMV Petrom SA şi Alro SA, ca urmare a evoluţiei pozitive a preţului acţiunilor acestor companii (195,4 milioane de lei, creştere de 12,1% a preţului acţiunilor OMV Petrom SA şi 72,9 milioane de lei, creştere de 30,6% a preţului acţiunilor Alro SA). Câştigul în primele şase luni ale anului 2017 a fost de asemenea generat de OMV Petrom SA, ca urmare a evoluţiei pozitive a preţului acţiunilor companiei (160,1 milioane de lei, creştere a preţului de 8,6%).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici