Google amendat de UE pentru practicile abuzive de publicitate online. Suma este URIAŞĂ

Comisia Europeană (CE) a amendat, miercuri, Google cu peste 1,49 miliarde de euro pentru încălcarea normelor antitrust ale Uniunii Europene (UE), deoarece a abuzat de poziţia sa dominantă pe piaţă. Valoarea totală a amenzilor aplicate ajunge la aproape 8,3 miliarde euro.

555 afișări
Imaginea articolului Google amendat de UE pentru practicile abuzive de publicitate online. Suma este URIAŞĂ

Amendă URIAŞĂ pentru Google aplicată de UE pentru practicile abuzive de publicitate online

Pe baza gamei largi de dovezi obţinute în cursul investigaţiei, Comisia a ajuns la concluzia că, prin comportamentul său, Google a denaturat concurenţa, a adus prejudicii consumatorilor şi a sufocat inovarea.

Concurenţii Google nu au putut să dezvolte şi să ofere servicii de intermediere a publicităţii asociate cu căutările online alternative celor oferite de Google, conform CE.

„Drept rezultat, proprietarii site-urilor aveau opţiuni limitate de monetizare a spaţiului de pe aceste site-uri şi erau forţaţi să se bazeze aproape în exclusivitate pe Google. Google nu a demonstrat că prin clauzele respective s-a generat o eficienţă care să îi poată justifica practicile”, au punctat reprezentanţii CE.

TITLURILE ZILEI

Amenda aplicată de Comisie, în valoare de peste 1,49 milioane de euro (1,29% din cifra de afaceri realizată de Google în 2018), ia în considerare durata şi gravitatea încălcării. În conformitate cu Orientările Comisiei din 2006 privind amenzile , amenda a fost calculată pe baza valorii veniturilor obţinute de Google din intermedierea publicităţii asociate cu căutările online în SEE.

„Google a încetat practicile ilegale la câteva luni după publicarea de către Comisie, în iulie 2016, a comunicării privind obiecţiunile cu privire la acest caz. Decizia impune Google să pună, cel puţin, capăt comportamentului său ilegal, în măsura în care nu a făcut deja acest lucru, şi să se abţină de la orice măsură care ar avea acelaşi obiectiv sau efect ori un obiectiv sau un efect echivalent”, au menţionat reprezentanţii CE.

În plus, Google este pasibil să facă obiectul unor acţiuni civile în despăgubire care pot fi introduse în instanţele din statele membre de către orice persoană sau întreprindere afectată de comportamentul său anticoncurenţial. Noua directivă UE privind acţiunile în despăgubire în cazul nerespectării normelor antitrust permite victimelor practicilor anticoncurenţiale să obţină mai uşor despăgubiri.

Acestea nu sunt singurele amenzi aplicate gigantului din tehnologie. În iunie 2017, Comisia a amendat Google cu 2,42 miliarde de euro pentru că a abuzat de poziţia dominantă a motorului său de căutare, ceea ce a conferit un avantaj ilegal serviciului propriu al Google de comparare a preţurilor. În iulie 2018, Comisia a amendat Google cu 4,34 miliarde de euro pentru practici ilegale legate de dispozitivele mobile care utilizează sistemul de operare Android pentru a consolida poziţia dominantă a motorului de căutare al Google.

Decizia de miercuri se adresează Google LLC (anterior Google Inc.) şi Alphabet Inc., compania-mamă a Google. Investigarea de către Comisie a comportamentului vizat de decizia de miercuri a început ca parte a investigaţiei mai ample privind „Google Search” (cazul 39740).

La 14 iulie 2016, Comisia a trimis Google o comunicare privind obiecţiunile în care îşi prezenta opinia preliminară conform căreia compania a abuzat de poziţia sa dominantă prin restrângerea în mod artificial a posibilităţii ca siturile terţilor să afişeze anunţurile publicitare ale concurenţilor Google asociate cu căutările. Articolul 102 din Tratatul privind Funcţionarea Uniunii Europene (TFUE) şi articolul 54 din Acordul privind SEE interzic abuzul de poziţie dominantă.

Amenzile aplicate societăţilor care au încălcat normele antitrust ale UE se plătesc la bugetul general al Uniunii Europene. Aceşti bani nu sunt alocaţi pentru cheltuieli determinate, dar contribuţiile statelor membre la bugetul UE pentru anul următor sunt reduse în mod corespunzător. Prin urmare, amenzile contribuie la finanţarea UE şi la reducerea sarcinii pentru contribuabili.

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici