Guvernul Poloniei scuteşte de impozite industria gazelor de şist, până în 2020

Guvernul Poloniei, ţară dependentă de livrările de gaze ale Rusiei, a decis marţi scutirea de impozite a industriei gazelor de şist, până în 2020, a anunţat premierul Donald Tusk.

186 afișări
Imaginea articolului Guvernul Poloniei scuteşte de impozite industria gazelor de şist, până în 2020

Guvernul Poloniei scuteşte de impozite industria gazelor de şist, până în 2020

"Am adoptat soluţii destinate încurajării proiectelor gazelor de şist, între care scutirea de impozite a exploatării acestora, până în 2020", a spus Tusk.

El a precizat că după anul 2020 impozitele nu vor depăşi 40% din veniturile activităţilor de exploatare.

Propunerea guvernului va fi trimisă Parlamentului în decurs de două săptămâni, iar Tusk speră la aplicarea unor proceduri accelerate în această problemă, mai ales în contextul conflictului ruso-ucrainean.

TITLURILE ZILEI

Până în prezent, în Polonia au fost efectuate 50 de foraje la zăcăminte de şist, iar în iulie 2013 a început o primă activitate de exploatare, cu titlu experimental. Rezervele de gaze de şist ale Poloniei sunt evaluate la 800 de miliarde-2.000 de miliarde de metri cubi.

În explorarea gazelor de şist din Polonia sunt implicate grupuri mari, precum Chevron şi ConocoPhillips.

Importurile de gaze din Rusia acoperă 60% din necesarul anual al Poloniei, astfel că o posibilă perturbare a acestora reprezintă un motiv major de îngrijorare pentru autorităţi. În 2009, autorităţile poloneze au fost nevoite să reducă livrările de gaze către populaţiei, atunci când Gazprom a sistat furnizarea acestora Ucrainei din cauza neînţelegerilor legate de preţuri şi plăţi.

Criza ucraineană a intensificat discuţiile referitoare la dependenţa de gazele ruseşti. În prezent, 91% din electricitatea din Polonia este produsă din huilă şi lignit, Polonia având rezerve suficiente de cărbune pentru următorii 150 de ani, conform estimărilor.

Polonia are o populaţie de 38 de milioane de locuitori şi cea mai mare economie din Europa de Est, consumând în prezent 15 miliarde de metri cubi de gaze pe an.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici