Inflaţia anuală a urcat în noiembrie la 4,4%

Inflaţia anuală a crescut în noiembrie cu un punct procentual, la 4,4%, după opt luni consecutive de scădere, şi va urca într-un ritm similar şi în decembrie, la 4,5%, din cauza majorării preţurilor la carburanţi şi a accizei pe tutun, potrivit analiştilor intervievaţi de Reuters.

18 afișări
Imaginea articolului Inflaţia anuală a urcat în noiembrie la 4,4%

Inflaţia anuală a urcat în noiembrie la 4,4% (Imagine: Mediafax Foto)

Inflaţia se va plasa astfel în intervalul-ţintă al Băncii Naţionale (BNR), de 2,5-4,5% pentru sfârşitul acestui an, marcând cea de-a doua încadrare din 2005, notează agenţia internaţională de presă.

"Alegerile prezidenţiale de duminică, câştigate de preşedintele în funcţie, Traian Băsescu, şi contestate vehement de contracandidatul Mircea Geoană vor complica, cel mai probabil, formarea unui nou guvern, generând presiuni pe pieţele româneşti şi determinând banca centrală să menţină dobânda de politică monetară la 8% în ianuarie", scrie Reuters, sintetizând opiniile a 14 analişti.

Aceştia estimează că impasul politic va dura două luni, iar BNR va reduce dobânda cheie la 7,5% în februarie.

Analiştii văd deficitul bugetar la 7,8% din Produsul Intern Brut (PIB) în acest an, peste obiectivul convenit în acordul cu FMI şi asumat de guvern, de 7,3% din PIB. Însă condiţia cheie din acordul FMI, de aprobare a unui buget credibil pe 2010, cu un deficit asumat de 5,9% din PIB, este considerată posibilă de unii economişti, deşi media estimărilor plasează golul fiscal de anul viitor la 6% din PIB.

Pentru evoluţia economiei, analiştii anticipează în medie o scădere a PIB de 0,1% în trimestrul al patrulea faţă de perioada iulie-septembrie, respectiv o contracţie de 6,3% faţă de ultima parte a anului trecut. Astfel, economia va scădea cu 7% în acest an şi urmează să crească cu 0,8% în 2010, potrivit prognozelor redate de Reuters.

Pentru inflaţie, estimările înaintate de analişti se încadrează în intervalul 4,1-4,7% pentru luna noiembrie, respectiv 4,3-4,8% pentru decembrie, iar în cazul contracţiei anuale a PIB din trimestrul al patrulea, cel mai optimist economist anticipează -4,4%, iar cel mai pesimist -7,3%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici