Liber la contracte "cu dedicaţie". Modul în care sunt cheltuiţi banii publici, imposibil de urmărit

Companiile de stat şi regiile din România nu mai trebuie să facă licitaţii publice: pot cumpăra absolut orice, la preţuri oricât de mari, fără ca şefii sa mai dea socoteală cuiva.

981 afișări
Imaginea articolului Liber la contracte "cu dedicaţie". Modul în care sunt cheltuiţi banii publici, imposibil de urmărit

Liber la contracte "cu dedicaţie". Modul în care sunt cheltuiţi banii publici, imposibil de urmărit (Imagine: Shutterstock)

Asta după ce, exact înainte să îşi ia vacanţă, parlamentarii au modificat legea, sub pretextul că licitaţiile sunt greoaie şi blochează instituţiile bugetare.

Cu alte cuvinte, se "oficializează" achiziţiile publice cu dedicaţie şi devine imposibil de urmărit modul în care sunt cheltuiţi banii noştri în aproape 17.000 de companii şi regii de stat.

Un amendament adoptat de Camera Deputaţilor dă liber la "contractele cu dedicaţie" pentru companiile de stat şi regiile autonome.

Cristian Hostiuc, director editorial Ziarul Financiar: "Aşa ca regiile sau companiile de stat pot să aleagă la ce preţ şi cui să atribuie contractele, fără să mai dea socoteală nimănui".

Asta în condiţiile în care Curtea de Conturi, Parchetul sau presa au semnalat de-a lungul anilor numeroase cazuri de deturnări de fonduri, contracte atribuite "preferenţial" şi chiar fraude.

În tot acest timp, politicienii par bucuroşi de schimbare.

Citeşte mai multe despre licitaţiile publice pe stirileprotv.ro

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici